ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 8.06, 20:00

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis sâmbătă, în urma unei sesizări depuse de deputații Partidului Democrat (PDM) Sergiu Sârbu și Vladimir Cebotari, că actualul Parlament nu mai are dreptul să desfășoare activitate legislativă, întrucât mandatul său se consideră expirat, a relatat Radio Chișinău, citat de Agerpres

„În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilității de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfășoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum și să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.

Aceasta atrage atenția că „Președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”.

Hotărârea Curții Constituționale precizează că orice act pe care ar urma să-l adopte actualul Parlament reprezintă o încălcare a prevederilor Constituției Republicii Moldova. 

„Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfășurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio”.

Deputații Partidul Socialiștilor (PSRM) și ai Blocului ACUM au convocat pentru sâmbătă, ora 12.30, o ședință a Parlamentului în care intenționează să aleagă conducerea Legislativului și să numească Guvernul, în ciuda hotărârii Curții Constituționale că Parlamentul trebuie dizolvat, nemaiavând dreptul să desfășoare activitate legislativă.

ȘTIREA INIȚIALĂ: 
 
Vicepreședintele Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului, a anunțat, vineri, după o ședință a Consiliului Politic Național al Partidului Democrat, că în Republica Moldova se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, informează Radio Chișinău și Agora.md, citate de Agerpres.

„Chiar de aici, din această sală, imediat după alegeri, PDM și-a arătat disponibilitatea de a discuta cu partidele parlamentare, în special cu cele din blocul ACUM, pentru a discuta despre guvernare, formarea unei majorități parlamentare. Niciodată nu am pus în discuție funcții, poziții. Cu regret, blocul ACUM nici măcar nu a venit la discuții. Discuțiile dintre ACUM și PSRM s-au axat în mare parte doar pe funcții, poziții. Niciodată nu am auzit în aceste trei luni să se discute despre nevoile și necesitățile oamenilor”, a declarat Andrian Candu la sediul Partidului Democrat din Republica Moldova.

Acesta a spus că bugetul republican nu avea alocați bani pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate, la doar trei luni după alegerea noului Parlament, drept pentru care se vor căuta soluții legale pentru achitarea cheltuielilor unui nou scrutin parlamentar din fondurile partidelor politice responsabile de eșecul actualului Legislativ.

Totodată, premierul în exercițiu, Pavel Filip, prim-vicepreședinte al PDM, a promis că Guvernul de la Chișinău își va continua activitatea și va administra problemele statului, astfel încât cetățenii să nu resimtă efectele economice provocate de actuala criză politică.

„Bani în bugetul statului sunt suficienți pentru a plăti salariile la timp, în conformitate cu noua lege, administrațiile publice locale își vor primi banii exact așa cum au fost programați, pensiile vor fi plătite la timp și în valorile indexate, programele naționale vor continua, astfel încât oamenii să nu simtă nicio sincopă în activitatea Executivului. Nimeni nu va simți efecte economice, fiind provocate de această criză politică care, cu părere de rău, a fost provocată de iresponsabilitatea politicienilor – în special PSRM și blocul ACUM”, a atras atenția Pavel Filip, prim-ministru al Guvernului Republicii Moldova.