De ce tace președintele Iohannis în privința Basarabiei? Profesorul Radu Baltasiu, Daniel Gheorghe, Mirel Curea și Octavian Racu RĂSPUND: Suntem singura țară a cărei elită guvernantă IGNORĂ agenda națională

Spațiul dintre Prut și Nistru, ceea ce românii numesc Basarabia sau Moldova de Est, iar alții Republica Moldova, trece prin convulsii majore.
Pentru prima oară de la afirmarea independenței acestui teritoriu, toată structura politică a Moldovei stă să se prăbușească. Eșecul clasei politice în a asigura un minim climat de siguranță socială și economică a dus la o explozie socială.
Oameni cunoscuți pentru sentimentele românești au făcut și fac apeluri disperate către mass-media și clasa politică pentru a susține mișcarea de protest care a cutremurat societatea moldovenească. În acest timp, de la București, conducătorii oferă susținere celor pe care oamenii îi contestă și se complac într-o tăcere complice.
Klaus Iohannis, președintele României, este, prin prerogativele constituționale cel care dă direcția în ceea ce privește politica externă a țării. Opinia publică de peste Prut, dar și de la Dâmbovița, așteaptă un semn din partea președintelui tuturor românilor pentru ceea ce ar putea fi o oportunitate istorică: revenirea Basarabiei în trupul țării, ciuntit de înțelegerea Stalin-Hitler din 1940.
ActiveNews a stat de vorbă cu oameni de pe ambele maluri ale Prutului, încercând să înțeleagă atitudinea președintelui României. Ziariști, politicieni, oameni de cultură, au fost întrebați:"De ce credeți că tace președintele Iohannis? De ce vrea președintele Klaus Iohannis integrarea Republicii Moldova în U.E. și nu în România?". Iată ce au spus cei care au dorit să răspundă.
Profesorul Radu Baltasiu, Directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române:
„Cei mai înalți responsabili în stat de la noi par lipsiți de organ cognitiv (rațional) și sensibil (afectiv) în problema Basarabiei. Basarabia pare amplasată undeva în zona realităților de dincolo de normalul perceptibil, în zona infrarealității. Suntem, din acest punct de vedere, o țară unicat: cred că suntem singura a cărei elită guvernantă vizibilă, mână în mână cu societatea civilă „cu grad” de stradă („Strada”), ignoră cu desăvârșire agenda națională, în sensul întâmpinării ei rezolvitoare (că altfel avem, interziceri de imn, scoaterea materiilor identitare și perpetuarea antieducației naționale etc. etc.)”.
Daniel Gheorghe, deputat în Parlamentul României din partea Partidului Național Liberal
„Noi am rămas cu o serie de frustrări și temeri specifice unei Românii de la începutul anilor '90, când nu eram nici membri NATO, nu eram nici membri UE, când nu aveam un parteneriat strategic cu SUA. Ne raportăm la Est și la Vest prin prisma unei dihotomii specifice războiului rece. Și președinții și premierii noștri au tratat subiectul unirii cu Basarabia cu prea multă teamă.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

Martirul Gheorghe I. Brătianu, ucis de bolșevici la Sighet pentru Basarabia și Bucovina (+23 / 27 Aprilie 1953)

2 martie 1992: 33 de ani de la începutul războiului ruso-român din Transnistria. VIDEO

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: ”Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

Incursiune in Transnistria, bastion al secerii sovietice și ciocanului rusesc. FOTO-REPORTAJ din TIRASPOL și TIGHINA

DE CE TREBUIE DENUNȚAT TRATATUL CU UCRAINA. Florin Constantiniu: Pentru prima dată de la constituirea României Mari, un guvern român a cedat părți ale teritoriului național fără a fi amenințat cu agresiunea (7 iulie 1997)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (4)