ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația Vasiliada din Chișinău a inițiat un proiect de promovare a Sfinților și Mărturisitorilor Români prin editarea icoanelor sfinților și o carte cu expunerea succintă a vieții lor.

În această perioadă grea prin care trec ambele țări române - România și Republica Moldova - avem nevoie de simboluri cu tendințe de unitate națională. În tot parcursul istoriei noastre am convenit la ideea că nu există persoane mai vrednice de respect și îndrumare - în acest moment decât sfinții noștri (mucenici și cuvioși, voievozi și mărturisitori), doar ei au perceput și trăit după un model de valori spirituale adevărate, se arată în comunicat.
 
Viața lor reprezintă un stanard de viață pentru societatea de azi, mai ales a tinerilor care sunt rupți de istoria noastră adevărată.
 
Fundația Vasiliada își propune un proiect prin care să cunoaștem și să trăim după modele autentice.
 
"Dorim ca tot românul ortodox din lume și nu numai să cunoască eroii lui Hristos și ai neamului românesc.
Setul de produse litografice va conține următoarele produse:
a) o carte cu descrierea succintă a vieții sfinților și mărturisitorilor români;
b) un set de icoane care include: 12 icoane ale sfinților români pe lunile anului, icoana tuturor sfinților români și 22 icoane ale mărturisitorilor și cuvioșilor români."

Au fost editate mai multe lucrări ce țin de viața și icoanele sfinților noștri. Au ajuns in Republica Moldova însă foarte puține și nici pe departe nu satisfac necesitățile oamenilor de a-și cunoaște personalitățile, care reprezintă o țintă a vieții unui creștin, un etalon la care ar trebui să tindă fiecare din noi.
 
"Pentru a-i cunoaște, însă sfinții trebuie să fie prezenți în forma posibilă de răspândire și informare. Este vorba în primul rând de ora de religie în școli și prezența lor în bisericile unde este locuința sfințiilor. Umplem golul minții copiilor cu nume de politicieni, artiști, sportivi, promotori ai diferitor credințe, oratori etc, dar numai despre sfinții noștri nu le vorbim. Aici nu învinuim pe nimeni, aceasta se întâmplă din mai multe motive, inclusiv că nu-i avem la îndemână. Acestea sunt argumentele și motivația care ne-aindemnat de a ne implica în realizarea acestui proiect", precizează Fundația Vasiliada.

În icoane vor fi incluse chipurile a peste 130 sfinți români, incluși în calendarul creștin cu zi de pomenire de Patriarhia Ortodoxă Română.

Marturisitorii, cuvioșii și sfințitii părinți vor conține chipul următoarelor personalități: Ilie Cleopa, Antim Găină, Paisie Olaru, Iachint Unculeac, Vichentie Malai, Petroniu Tănăse, Arsenie Papacioc, Gherasim Iscu, Dmitrie Bejan, Daniil de la Rarău, Gheorghe Calciu, Benedict Ghiuși, Ilarion Felea, Dumitru Stăniloae, Sofian Boghiu, Marcu Dumitrescu, Ilie Lăcătușu, Justin Pârvu, Arsenie Boca, Valeriu Gafencu, s. a.

Setul va include și o carte care va cuprinde următoarele:
a) o isorie generală a tuturor sfinților români și a personalităților marcante care au ținut aprinsă făclia credinței strămoșești în perioada comunistă și nu numai.
b) o descrierea succintă a vieții fiecarui sfânt și mărturisitorilor în parte.
c) calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu indicarea sfinților români.

Isoria vieții sfântului va conține informații importante din viața sfântului, data serbării, locul aflării moaștelor, minuni, alte date captivante.

Lucrarea va fi destinată și copiilor, inclusiv în școlile unde se predă religia, bibliotecilor parohiale și personale, instituțiilor de învățământ teologic și nu numai, bibliotecilor publice, școlilor duminicale și asociațiilor creștine, creștinilor și nu în ultimul rând pelerinilor ce vizitează sfintele mănăstiri și lăcașurile creștine.

"Ar fi util credem și pentru credincioșii români din parohiile din afara granițelor României, dar și pentru românii din Țară că nu ar fi un surplus de informație despre sfinți."