ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Drapelul Federației Ruse va fi arborat pe teritoriul autoproclamatei republici transnistrene alături de propriul drapel separatist, rămas de pe vremea RSS Moldovenești.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de parlamentul separatist transnistrean miercuri, în lectură finală, scrie Agerpres.

„Drapelul Rusiei stârnește în poporul transnistrean o fermă asociere cu statul rus, cu poporul multietnic al Rusiei, parte din care se consideră poporul multinațional al Transnistriei”, se spune în nota explicativă a executivului transnistrean.

Potrivit documentului, „drapelul rus va fi folosit alături de cel transnistrean'” el va fi arborat pe clădiri administrative, precum și în timpul unor acțiuni oficiale.

Separatiștii ruși au proclamat la 2 septembrie 1990 "Republica Moldovenească Nistreană” și, ajutați de trupe rusești, au preluat controlul asupra celei mai mari părți a zonei transnistrene a Republicii Moldova, dar și a unei zone în jurul orașului Tighina, aflat pe malul opus al Nistrului. Confruntarea s-a soldat cu 700 de morți.

În iulie 1992 s-a semnat un acord de încetare a focului, iar Rusia a adus câteva mii de soldați din Armata a 14-a, care a menținut republica separatistă.