ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva zeci de tineri unioniști au protestat ieri la Aeroportul Chișinău față de vizita unui grup de ofițeri ruși, care ar fi venit în Republica Moldova pentru o inspecție a contingentului de trupe ruse dislocat în Transnistria.

Imagini video și fotografii postate pe Facebook îi înfățișează pe protestatari, care au desfășurat o pancartă tricoloră, pe care este scris „Armata rusă afară!”. Tinerii au încercat să blocheze ieșirea din Aeroport a celor cinci membri ai delegației militare ruse, însă aceștia au fost însoțiți de poliție, câte unul, până la mașinile cu numere transnistrene, parcate în preajmă, potrivit portalului Deschide.md.

„La un moment dat, noi am pus pancarta în fața unei mașini negre cu numere transnistrene, în jurul căreia erau cei mai mulți polițiști. I-au scos pe rând.... Mai întâi au ieșit doi, apoi încă trei”, a declarat Vlad Bilețchi, președinte al Organizației „Onoare, Demnitate și Patrie”.
Delegația urma să fie condusă de adjunctul comandantului Trupelor terestre ale armatei ruse, generalul Aleksandr Lențov, despre care presa a scris că a condus în vara lui 2014 operațiuni militare în Donbas, dar și în timpul anexării Crimeii. Acesta, însă, și-a contramandat vizita în ultimul moment.

Vizita generalului rus urma să constituie o replica la recenta vizită în Republica Moldova a comandantului suprem al Forțelor NATO în Europa, generalului Philip Breedlove, scrie presa de la Chișinău. Faptul că Lențov a renunțat pe ultima sută de metri ar indica, în acest context,  asupra unor intense discuții pe canale diplomatice, determinate de scurgerea de informații cu privire la participarea acestuia în acțiunile militare desfășurate de Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei.