Deputatul Constantin Codreanu cere Bisericii Ortodoxe Române să înființeze o episcopie pentru românii din Ucraina, pentru a-i salva de la ucrainizarea forțată

Deputatul PMP, Constantin Codreanu, a cerut înființarea unei episcopii a Bisericii Ortodoxe Române pentru românii din Ucraina, informează Bucpress.
Deputatul a spus că românii din Ucraina cad la mijloc în războiul dintre „Rusia kieveană și Rusia moscovită”, riscând „să devină o victimă ușoară a ucrainizării forțate prin biserică”. Acesta a confirmat, în Parlamentul României, informația anunțată de ActiveNews, conform căreia, românii din Ucraina vor fi deposedați de slujbele religioase în limba maternă, în cazul unificării grupărilor ortodoxe ucrainene.
Intervenția deputatului vine în contextul deciziei Patriarhiei Constantinopolului de a recunoaște și de a acorda autocefalie unor grupări ucrainene desprinse din Patriarhia Moscovei, gest ce a determinat ruperea legăturilor dintre cele două.
Momentan, românii din Ucraina aparțin de Mitropolia Kievului, aflată sub jurisdicția Moscovei. Decizia Bisericii Ortodoxe Române pe acest subiect nu este cunoscută.
„Domnule președinte, stimați colegi, voi vorbi astăzi ca fiu spiritual al Bisericii Ortodoxe Române și, implicit, al Sfintei Mitropolii a Basarabiei. Hotărârea Patriarhiei de Constantinopol din 11 octombrie privind chestiunea bisericească ucraineană, precum și regretabila întrerupere unilaterală de către Moscova a comuniunii euharistice cu Patriarhia Ecumenică la 15 octombrie menține vie atenția noastră.
Războiul bisericesc dintre Rusia kieveană și Rusia moscovită nu se termină aici. Moscova demonstrează că nu mai poate controla bisericește Ucraina și nici nu poate acorda protecție efectivă minorității etnice ruse din Ucraina. Astfel, adânc frustrată, Moscova a ales calea autoizolării.
Cei jumătate de milion de români ortodocși din Ucraina s-au pomenit din nou între două focuri și, dacă nu revin la sânul Bisericii Ortodoxe Române, de unde au fost smulși de criminalul Stalin și uzurpatoarea Patriarhie Rusă, riscă să devină o victimă ușoară a ucrainizării forțate prin biserică.
Nerecunoscuta Patriarhie de Kiev a preluat reflexele imperiale ale Patriarhiei Moscovei și, încă în 2005 a înființat o așa-zisă ”Eparhie Ortodoxă a Moldovei de Est a Patriarhiei Kievului și a întregii Rusii-Ucraine”, revendicând cu de la sine putere o frontieră canonică pe Prut, hirotonind un episcop, iar acum declarând prin gura fostului agent KGB Filaret Denisenko că ”după unificarea Bisericii slujbele și predicile se vor ține în mare parte în limba ucraineană”. Asta în condițiile în care Patriarhia Română oblăduiește un Vicariat Ortodox Ucrainean, de stil vechi, cu slujbele și predica sută la sută în limba ucraineană.
Ni se spune clar că cele 126 de biserici ortodoxe românești actuale din Ucraina ar urma să aibă în scurt timp soarta celor 77 de școli românești amenințate de tăvălugul ucrainizării forțate.
Nu suntem împotriva unei autocefalii pentru ortodocșii ucraineni. Conflictul nu ar fi existat dacă Patriarhia Moscovei și-ar fi călcat pe orgoliul imperial și ar fi acordat această autocefalie în anul 1992, când ea a fost cerută cu drept temei, în baza principiului etnic de organizare a Bisericilor locale stabilit de canonul 34 apostolic. Agrearea ideii de autocefalie pentru ortodocșii ucraineni presupune însă și dreptul ortodocșilor români din Ucraina de a reveni la sânul Bisericii Ortodoxe Mame. Acum e momentul.
Populația Ucrainei este pluriconfesională și multietnică, iar statul ucrainean nu-i poate opri pe românii din actualele ei frontiere să revină în comuniunea Bisericii Române, dacă aceștia și-o doresc, în condițiile în care Biserica Rusă nu-i poate apăra de ucrainizare, cum nu-i poate apăra nici pe cele 10 milioane de etnici ruși din Ucraina.
Noile realități istorice ne arată cât se poate de clar că reactivarea Mitropoliei Bucovinei cu sediul la Suceava, ca parte a Patriarhiei Române, și înființarea în cadrul ei a unei episcopii românești pentru românii din ținutul Herța, ca și pentru cei din nordul Bucovinei, este o necesitate obiectivă, justificată istoric, etnic și canonic.
De asemenea, considerăm necesar ca Biserica Ortodoxă Română să angajeze discuții frățești cu Patriarhia de Constantinopol pentru desființarea oficială a episcopiei din Republica Moldova așa-zisei Patriarhii a Kievului.
Etnicii polonezi și maghiari romano-catolici din Ucraina, ca și ucrainenii greco-catolici țin de jurisdicția papală, etnicii ruși vor ține de jurisdicția moscovită chiar și după ce Constantinopolul le va acorda ucrainenilor mult dorita autocefalie, iar etnicii români ortodocși trebuie să revină sub jurisdicția Patriarhiei Române. Așa e corect canonic, așa e moral, așa e cu dreptate!”, a spus Codreanu de la tribuna Parlamentului.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

27 martie: Basarabia „se unește pentru totdeauna cu Mama sa, România”. Aproape toți cei care au votat Unirea au fost apoi vânați de bolșevici și au sfârșit în lagărele sovietice. Ei sunt Martirii Basarabiei, Martirii Unirii. Să nu-i uităm niciodată!

Rafael Udriște: GENERAȚIA SFINTEI CRUCI - Crucea de lemn de la Universitate, purtată pe umeri de la Chișinău la București, este declarația de dragoste pe care generația mea o face, în fiecare zi, României

27 martie 1992: 31 de ani de la Drumul Crucii pentru reunirea Basarabiei cu Țara-Mamă. Mihai Tîrnoveanu: Să dea Dumnezeu ca, odată și odată, România să fie din nou întreagă, cu Bucovina de Nord, Basarabia și Bugeacul!

3 mai 1997: 25 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

FRESCA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA: Opera Marii Resetări. Evreii și chinezii, între fețele văzute și cele nevăzute ale conflictului. Nicholas Dima, fost profesor pentru US ARMY: România trebuie să se pregătească de negocierea frontierelor cu Ucraina. EXCLUSIV

2 martie 1992: 31 de ani de la începutul războiului ruso-român din Transnistria. VIDEO
Recomandările noastre

Maestrul Ion Cristoiu și Anca Alexandrescu: Solidaritate cu ActiveNews! Sprijiniți presa independentă! - VIDEO și mesaje îmbucurătoare ale cititorilor noștri. Mulțumim din suflet tuturor!

Rafael Udriște: GENERAȚIA SFINTEI CRUCI - Crucea de lemn de la Universitate, purtată pe umeri de la Chișinău la București, este declarația de dragoste pe care generația mea o face, în fiecare zi, României

27 martie: Basarabia „se unește pentru totdeauna cu Mama sa, România”. Aproape toți cei care au votat Unirea au fost apoi vânați de bolșevici și au sfârșit în lagărele sovietice. Ei sunt Martirii Basarabiei, Martirii Unirii. Să nu-i uităm niciodată!

Virgiliu Gheorghe: Războiul văzut și războiul nevăzut
Persoane: Constantin Codreanu
Subiecte: Război Ucraina Românii din Ucraina
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Biserica Ortodoxă Rusă
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)