Deputatul independent Matei Adrian Dobrovie atrage atenția că soarta românilor din Ucraina se pregătește să devină și mai grea.

Acesta afirmă că legislatorii din țara vecină au propus o lege care, dacă ar fi adoptată, ar restrânge și mai mult folosirea limbii române pe teritoriul Ucrainei. 

„Românii din Ucraina au nevoie de sprijinul statului român. De curând, Rada Supremă a Ucrainei a transmis pentru examinare în a 2-a lectură proiectul noii Legi ”a Limbilor”, care restrânge și mai mult folosirea limbii române în toate domeniile vieții sociale din Ucraina. Aceste norme încălcă flagrant Constituția Ucrainei.


Comunitățile românești din Cernăuți,Transcarpatia și Odessa trebuie să primească statutul de populație băștinașă, autohtonă. Este singura șansă ca ei să-și mențină drepturile la educație în limba maternă. Statul român ar trebui să facă un lobby puternic pe lângă autoritățile ucrainene în acest sens.

Am semnalat încă de la prima lectură, din octombrie anul trecut, printr-o interpelare adresată MAE pericolul legat de noul proiect de lege privind limba ucraineană, care pune în pericol păstrarea identității etnicilor români din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.

În contextul în care aplicarea controversatului articol 7 din Legea Educației, care limitează dreptul la studii în limba maternă, nu se amână pentru anul 2023, am cerut ca statul român și în special MAE să ia din timp o atitudine fermă legată de alte acte legislative, precum Legea privind televiziunea și radiodifuziunea, care prevede că în audiovizual emisiunile în alte limbi decât cea ucraineană nu pot depăși un anumit procentaj din transmisiunile în direct (10-20%).

Consolidarea limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să se facă încălcând Carta europeană a limbilor minoritare și regionale, Convenția cadru pentru protecția minorităților naționale și alte norme de drept internațional”, a spus deputatul.
 
Acest proiect vine în contextul în care are loc o dispută bisericească în Ucraina, în care asupra comunității românești se fac presiuni pentru a trece în subordinea noii structuri înființate de Kiev. Biserica Ortodoxă Română a luat poziție în acest sens, cerând consultarea reală a voinței românilor din Ucraina.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews