Pactul Ribbentrop-Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, ceea ce presupune implicit denunțarea ruperii Basarabiei și Nordului Bucovinei de România, girate de înțelegerea secretă sovieto-nazistă, pledează istoricul Octavian Țîcu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova (blocul politic ACUM), într-un interviu acordat Radio Chișinău:

„În Declarația de Independență scrie că, luând în considerare că parlamentele mai multor țări au declarat nul Pactul Molotov-Ribbentrop, este condamnat expres și se cere lichidarea consecințelor acestuia. Lichidarea consecințelor pactului Molotov-Ribbentrop înseamnă Unirea cu România. De foarte multe ori Declarația de Independență este trecută sub tăcere, nu în zadar a fost arsă, mulți ar vrea să dispară acest document din istoria Republicii Moldova, pentru că această declarație stipulează foarte clar necesitatea de reîntregire”, a declarat vineri Octavian Țîcu, deputat în Parlamentul de la Chișinău, în cadrul rubricii de Interviuri Matinale, realizate de Victoria Cușnir, pentru Radio Chișinău.

Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată și semnată la 27 august 1991 de 278 de deputați din Parlamentul de la Chișinău, pe fondul destrămării U.R.S.S. și a declarării independenței mai multor republici față de Uniune. Documentul condamna Pactul Molotov-Ribbentrop și cerea lichidarea consecințelor acestuia, definind limba de stat a locuitorilor dintre Prut și Nistru ca fiind Limba Română cu grafie latină. Adoptarea acestei declarații istorice este marcată în fiece an la 27 august ca Ziua Independenței în Republica Moldova. Actul original a ars în timpul protestelor din aprilie 2009 de la Chișinău, însă un document identic a fost restaurat în 2010, informează Wikipedia
 
Deși Declarația de Independență a fost adoptată în spiritul desprinderii Basarabiei de spațiul rusesc și al eventualei reîntoarceri la statul național unitar Român în configurația anterioară anului 1940 și a Pactului Molotov-Ribbentrop, Ziua Independenței este adesea exploatată la Chișinău în sens contrar de către cercuri de interese apropiate Moscovei și defavorabile Unirii românești.   
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews