Biroul Național de Statistică din Republica Moldova a anunțat joi noua situație privind populația rezidentă, aflată în continuă scădere, din cauza emigrației în creștere și a natalității în declin. Revizuind datele aferente perioadei 2014 – 2018, numărul cetățenilor cu „reședință obișnuită” (mai mult de 9 luni) în Republica Moldova este de 2 milioane 681 mii, exceptând cetățenii din regiunea separatistă transnistreană, relevă Europa Liberă

Potrivit B.N.S. republican, din 2014 și până la 1 ianuarie 2019 au emigrat circa 190 de mii de persoane, numărul celor care pleacă fiind în creștere de la an la an: dacă în 2014 au emigrat 24 mii de persoane, la 1 ianuarie 2019 numărul acestora s-a dublat, fiind vorba în special de tineri și populație activă.

„Cel mai mult migrează tinerii, atât bărbați, cât și femei. Sunt în vârsta lor aptă de muncă, vârstă fertilă: 20-29 de ani; urmează și ceilalți, până la 50 de ani. Deci, pleacă lumea, probabil, pentru mai bune oportunități”, a declarat Valentina Istrati, șefa Direcției Recensăminte din cadrul B.N.S. pentru Europa Liberă. 

Conform noilor statistici ale B.N.S., a crescut simțitor rata dependenței copiilor și vârstnicilor, persoane necontribuabile la Bugetul Statului, de persoanele din câmpul muncii. De exemplu, o sută de persoane plătitoare de impozite întrețineau, în 2014, doar 54 de vârstnici sau copii, față de 63 de necontribuabili la suta de contribuabili, în 2018. Fenomen care pune presiuni suplimentare asupra bugetului de stat, determinând o viitoare posibilă prăbușire a sistemului de asigurări sociale.

La capitolul natalitate, Republica Moldova stă mai bine decât Danemarca, Rusia sau Irlanda, însă mai rău decât Suedia sau Franța.

Noua metodologie de calcul al numărului populației este una modernă, precisă și racordată la standardele internaționale, a opinat reprezentanta UNFPA. în R. Moldova, dr. Rita Columbia:

„Din câte îmi dau seama, este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când avem un tablou foarte realistic despre câți cetățeni locuiesc în țară și câți pleacă în afară. Datele sunt foarte importante pentru elaborarea unor politici publice eficiente. Fără statistici realiste cu greu poți să ai politici bune, care ar rezolva nevoile reale al cetățenilor. Sper că acești noi indicatori vor fi utilizați în acest scop, de a satisface drepturile și necesitățile cetățenilor moldoveni”.

Reprezentanții BNS nu s-au pronunțat dacă numărul revizuit al cetățenilor ar putea determina Comisia Electorală Centrală să revadă și numărul alegătorilor. Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 31 martie 2019, era de peste 3,2 milioane, însă noile date ale Biroului Național de Statistică arată că în Republica Moldova, exceptând Transnistria, mai locuiesc doar circa 2,7 milioane de cetățeni.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews