ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, denunță oferirea de către România a unor burse de studii tinerilor moldoveni drept o politică de „românizare” și îndeamnă Rusia să facă mai mult și să oprească „românizarea”, inclusiv oferind mai multe burse tinerilor moldovebi, relatează Deschide.md.

 Republica Moldova trebuie să ceară scuze Transnistriei pentru războiul din 1992, mai afirmă viitorul șef prorus al statului.

„Vă voi da un singur exemplu, pentru a nu critica Rusia, dar veți înțelege. România oferă în fiecare an studii gratuite pentru mai mult de 5000 de tineri din Republica Moldova. Acești tineri se bucură de o bursă, de cazare gratuită. Înțelegeți ce îi învață acolo? Ei primesc cetățenia românească, apoi se întorc. Acest lucru înseamnă românizare”, a denunțat el.

„Rusia, dacă nu greșesc, oferă doar 150 – 200 de locuri. Simțiți diferența? Când am fost co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse în anii 2008-2009, ridicam mereu această întrebare”, a declarat Dodon pentru Russia Today (RT).

Dodon se întreabă, de asemenea, de ce în Republica Moldova nu sunt implementate mai multe inițiative de tipul ”Clubul izborsk” (platformă informativă pro-rusă).

„Ei (românii) vin foarte agresiv. Și educarea copiilor, și societatea civilă. Dar noi cum le răspundem? Doar cu cuvinte frumoase? Așa însă nu vom reuși. Deocamdată, ne ținem puternici, menținem statalitatea moldovenească, de foarte multe ori pe entuziasm și datorită faptului că avem aceleași rădăcini (cu Rusia)”, apreciază el.

În acest interviu, Dodon afirmă că Republica Moldova ar trebui să ceară scuze Transnistriei pentru războiul din 1992.

Conflictul a izbucnit doar din cauza Republicii Moldova, deoarece și-a dorit unirea cu România, a apreciat el.

„În primul rând este vina Republicii Moldova, recunosc acest fapt. De mai multe ori am declarat că noi trebuie să recunoaștem acest fapt și să ne cerem scuze pentru moartea a sute, mii de cetățeni”, a declarat Dodon.