ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 23.00 Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care ziua de 3 iunie este declarată zi de doliu național, anunță site-ul administrației prezidențiale de la Chișinău.

 
ACTUALIZARE 22.34 În urma tragediei din Republica Moldova în care un elicopter SMURD s-a prăbușit, Patriarhia Română a transmis un mesaj de condoleanțe pentru familiile membrilor echipajului care și-au pierdut viața în urma tragicului incident.

"Cu multă tristețe am aflat de trecerea din aceasta viață a membrilor echipajului SMURD, format din pilotul Doru Gavril, copilotul Voicu Șocae, medicul Mihaela Dumea și asistentul Gabi Sandu de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, în urma tragicului accident de elicopter petrecut astăzi, 02.06.2016, în raionul Cantemir, localitatea Haragâș din Republica Moldova. Jertfa celor patru membri ai acestui echipaj SMURD în misiunile lor umanitare va rămâne în memoria tuturor celor care i-au cunoscut și apreciat. Acum, în aceste zile de doliu, rugăciunea pentru ei și pomenirea lor cu recunoștință sunt o mare alinare pentru suflet și o vie legătură de iubire mai tare decât moartea. În aceste momente grele pentru dumneavoastră, îndoliate familii și întristați colegiși prieteni ai celor decedați în accident, vă încredințăm de întreaga noastră compasiune și ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să odihnească sufletele lor în lumina, iubirea și pacea Preasfintei Treimi", potrivit unui comunicat trimis de Patriarhia Română.

 
ACTUALIZARE 17.50  Ministerul de Interne a activat celula de criză după prăbușirea elicopterului SMURD în Republica Moldova, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, precizând că în urma accidentului patru persoane au murit - pilotul, copilotul și două cadre medicale. Totodată, ea a subliniat că toate aeronavele de tip EC 135 vor rămâne la sol, anunță antena3.ro
 

 

ACTUALIZARE 17.34 Ministerul de Interne a făcut următoarele precizări:

 

În jurul orei 14:23, autoritatea aeronautică din Moldova a informat că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care acționa pe raza județului. La nivelul MAI a fost convocată imediat celula de criză. În jurul orei 15:00 am primit confirmarea că a fost găsită epava elicopterului și că cele patru persoane aflate la bord au decedat.
Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziția autorităților din Rep Moldova resursele necesare pentru desfășurarea cercetărilor. De asemenea, l-a informat pe premierul Dacian Cioloș despre producerea accidentului și a dispus ca domnul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, să se deplaseze în Republica Moldova.
Aeronava a fost fabricată în august 2014 și ultima inspecție periodică a avut loc în februarie 2016. La bordul aeronavei se aflau patru persoane, pilot copilot, medic și asistent medical.
Pilotul avea peste 4.000 de ore de zbor, copilotul peste 1.400 de ore de zbor. Medicul avea o experiență de cinci ani pe elicopterul SMURD, asistentul de 11 ani.
ACTUALIZARE. 16.42 Portalul Realitatea.md a publicat două imagini de la locul accidentului.
 

 

ACTUALIZARE 16:20. Cei patru membri ai echipajului care și-au pierdut viața în tragedie sunt  medicul de urgență Mihaela Dumea, asistentul Gabi Sandu, pilotul Doru Gavril și copilotul Voicu Socaie, informează Ziarul de Iași.

ACTUALIZARE 15:15. Toți cei patru membri ai echipajului elicopterului SMURD au decedat. „Confirm faptul că s-a prăbușit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toți cei aflați la bord sunt decedați. Decizia de decolare și zbor aparține Autorității Aeronautice din România. Elicopterul se îndrepta după un pacient la Cahul. Echipajul este completat de un pilot, copilot și asistent medical", a declarat viceministrul Sănătății din Moldova, Oleg Crăciun, pentru www.publika.md.  

Elicopterul aparținea SMURD Iași și efectuase un zbor pe teritoriul Republicii Moldova în această dimineață. La ora 12:10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, la solicitarea medicilor din Vulcănești, pentru a transporta un pacient: o femeie de 85 de ani, care suferă de bronhopneumonie, insuficiență respiratorie și renală acută. De la stadionul din Chișinău, femeia a fost preluată de către o ambulanță și transportată la Spitalul de Urgență. Elicopterul SMURD se întorcea la Iași atunci când s-a prăbușit.

Potrivit primelor informații, un om a murit. Restul persoanelor care se aflau la bord sunt căutate. Informația a fost oferită pentru Jurnal de Diana Țurcan, ofițer de presă la Serviciul Situații Excepționale.

Elicopterul s-a prăbușit în satul Haragîș, într-o zonă împădurită, ceea ce face misiunea de căutare și mai dificilă.