MOTTO: 
-Bună ziua, frați români!
-Care bună ziua, UNIRE NA(hui)*!!! 

* injurie rusească, tradusă ca „în p... mea”

Este probabil primul și, probabil, cel mai cunoscut schimb de replici, care s-a produs la Giurgiulești la primul „Pod de Flori”, când românii de pe cele două maluri ale Pârâului (Prut adeca) au dat buzna unii peste alții. 

Mai pe scurt: cel care a zis „bună ziua” era de pe undeva de la Galați. Habar n-avea de setea noastră de-a sări pârleazul și a dat, ca bou-n poartă nouă, peste un basarabean care i-a tăiat-o scurt. Da, a făcut-o cu înjurătură rusească, strecurată pe urmă printr-o grămadă de arhaisme românești pe care bucureștenii au prostul obicei că nu le pricep, dar a spus-o din inimă – nu ne interesează „buna” voastră: VREM Unire. Ce-a fost după asta, e altă mâncare de pește... 

Deși, după asta a fost cel mai strașnic. Bucureștenii – cei cu stea în frunte – au făcut ruble (așa cu se spune la Chișinău), împărțind banii statului român în buzunarele proprii și ale unor pungași cu alură naționalistă de la Chișinău, în timp de Moscova investea la greu în media din Republica Moldova și alte chestiuțe post-sovietice. N-am de gând să vă povestesc cum noi, cei de la Clubul studenților basarabeni din Liga Studenților Universitatea București, ne băteam gura pe la tot felul de instituții și redacții, anapoda! Important este că astăzi la Chișinău și restul Basarabiei „în televizor” veți găsi o grămadă de posturi rusești și doar TVR-ul. 

Ce-a făcut românul la 25 de ani de când a picat URSS-ul și-a fost împușcat Ceaușescu?

S-a spart în figuri!

S-a bătut cu pumnu-n piept, la fel ca în `40. Atunci când armata română și-a luat tălpășița, lepădându-i pe toți cei de aici pe seama sovieticilor (inclusiv pe ruși!, insist), spre deosebire de finlandezi, care, la fel ca românii Basarabia, au pierdut Karelia – dar nu onoarea?

Dar, toate astea-s din trecut. Poate regățenii au învățat minte? Scârț pe doi! La București, în Parlament, se proclamă sărbători și se creează tot felul de consilii consultative mass-media România – Republica Moldova. Cu scopul de a combate propaganda rusă la Chișinău. Kremlinul se ține de burtă – de râs, firește. Mai rău, basarabenii care stau în București sunt tratați de „ruși”, ghetoizați de nevoie prin cartiere și cârciumi aiurea-n tramvai, buni numai de dat cafteală-n Ferentari – pentru că alții n-au sânge-n bojoci(!), și alea-alea-alea. 
 
Ca drept urmare, e ușor să-i iei în batjocură pe moldoveni, mai ales dacă vreunul din ei te înjură rusește. Unirea, în 1918, cu Basarabia – MAI ÎNTĂI, Bucovina și Transilvania a fost datorită nouă, celor din provincii, și nu din Regat. Noi nu bocim din asta – ce-am vrut, am primit. 
 
Valer Vulcan este corespondentul ActiveNews la Chișinău.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews