Galerie FOTO de la MAREA ADUNARE CENTENARĂ. Amplă manifestație la Chișinău, dedicată Unirii Basarabiei cu România, în urmă cu 100 de ani

ACTUALIZARE 26.03/15.30 Asociația NEAMUNIT a participat la Marea Adunare Centeneră organizată în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și a trimis redacției ActiveNews imagini de la manifestație pe care le puteți vizualiza mai jos.
ACTUALIZARE 17:44 Deputatul Daniel Gheorghe (PNL) a fost unul dintre cei care au luat cuvântul pe scena amplasată în Piața Marii Adunări Naționale: „Sunt aici ca un om care simte și trăiește românește și face o politică a idealului național. Totalitarismul bolșevic a fost înfrânt, iar sufletul românesc, simțirea românească, sunt mai puternice decât orice prigoană.
Unirea nu este o alegere, este o trăire, este un destin. Să trăim în perspectiva destinului național. Acum 100 de ani, o Românie mică, o Românie înfrântă, și o Basarabie dintre Prut și mai mică, au reușit să facă această Unire pentru că au simțit românește, pentru că s-au jertfit și au avut acea viziune a ceea ce înseamnă idealul național. Acum 100 de ani, sub coroana Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, am dovedit că suntem români. Azi să fiți dedicați idealului național. În Europa nu pot exista două țări românești. Suntem un singur neam, avem o singură limbă. În Europa vom fi din nou împreună. Unirea înseamnă libertate este viitorul. Eu, ca român, ca unionist, ca și creștin, ca deputat al României, îmi asum acest proiect al Unirii. Și Unirea se va face. Ea este destinul generației noastre. Să construim o Românie mare și puternică în Europa! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus deputatul liberal.
ACTUALIZARE 16:20 Manifestanții din Piața Marii Adunări Naționale au adoptat Proclamația Marii Adunări Centenare. Potrivit documentului, unirea Basarabiei cu România este unica soluție de supraviețuire și progres pentru românii dintre Prut și Nistru.
Conform proclamației, participanții la declarație s-au angajat:
- Să ia parte la Consultarea publică din Municipiul Chișinău și votăm PRO Unire între 1-14 aprilie;
- Să se adune, toate colectivele și localitățile care au declarat Unirea pe 1 iulie, la Capitala Unirii din 1918, Alba Iulia, pentru a aprinde Flacăra Unirii;
- Să convoace Congresul Reîntregirii Neamului la Iași, veche Capitală a Moldovei, între 24-26 august;
- Să continue pe 1-2 Septembrie Marile Manifestații pentru UNIREA PAȘNICĂ A POPORULUI NOSTRU;
- Să dea de știre întregii lumi despre voința noastră legitimă la Bruxelles, între 24-26 septembrie, printr-o Conferință Internațională de amploare în Parlamentul European.
Știrea inițială
„Trăiască, Trăiască, Moldova, Ardealul și Țara Românească”, așa strigă zecile de mii de români de pe ambele maluri ale Prutului care în această duminică participă, la Chișinău, fluturând tricolorul și scandând lozinici unioniste, la evenimentul dedicat îmlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, denumit MAREA ADUNARE CENTENARĂ. Acțiunea a început cu rugăciunea „Tatăl Nostru„.
100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România sunt sărbătoriți astăzi la Chișinău, cu două zile înainte de 27 martie, data la care a avut loc acest eveniment istoric. În Piața Marii Adunări Naționale va ajunge și Steagul Unirii, care a fost adus pe jos, din județul Bistrița-Năsăud.
La apelul mai multor organizații patriotice din R. Moldova, români de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat întâlnire în Piața Marii Adunări Naționale, pentru un eveniment generic și simbolic intitulat „Marea Adunare Centenară”, scrie deschide.md.

La eveniment și-au anunțat participarea cele peste 130 de primării semnatare ale declarației de ReUnire, principalele partide de opoziție din Republica Moldova și lideri ai unor importante partide din România.
Între timp, încă șapte localități din Republica Moldova au votat sâmbătă, 24 martie, declarații simbolice de unire cu România. Este vorba despre orașele Edineț și Strășeni și satele Pănășești (r. Strășeni), Gașpar (r. Edineț), Tuzara (r. Călărași), Cărpineni (Hâncești) și Pelinei (Cahul).În total, 140 de localități din Republica Moldova au votat pentru declarația simbolică de unire cu România, anunță Radio Chișinău.
Politicienii aflați la putere în Republica Moldova nu au dat curs invitației de a lua parte la această adunare. La nivel oficial, pe 27 martie, în Republica Moldova nu va fi organizată nicio acțiune, iar Partidul Socialiștilor, prorus, a cerut instituțiilor de forță să oprească pătrunderea în țară a ceea ce ei au numit „provocatori din statul vecin”.
O delegație a Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova va participa, însă, pe 27 martie la ședința solemnă organizată la București de cele două camere reunite ale Parlamentului României.
Din România și-au anunțat prezența fostul președinte Traian Băsescu, președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, dar și mai mulți deputați și aleși locali care susțin unirea Republicii Moldova cu România.
Sfatul Țării de la Chișinău a hotărât, pe 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Unirii, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureș și Crișana au decis, la rândul lor, Unirea cu țara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl vom sărbători anul viitor.
Din cei 135 de deputați prezenți ai Sfatului Țării, 86 au votat în favoarea unirii, 3 au votat împotrivă, iar 36 s-au abținut, 13 deputați fiind absenți. Citirea rezultatului a fost însoțită de aplauze și strigăte entuziaste „Trăiască Unirea cu România!”. Despre acest eveniment, Anton Mărgărit spunea că „fără dorința, energia și voința basarabenilor, această unire ar fi fost imposibilă”.
Declarația de unire a Basarabiei cu România (27 martie 1918)
În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară:
Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru,
Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de Neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu Mama sa România.
Această Unire se face pe următoarele baze:
1. Sfatul Țării actual rămâne mai departe pentru rezolvarea și realizarea reformei agrare, după nevoile și cererile norodului. Aceste hotărâri se vor recunoaște de Guvernul român.
2. Basarabia își păstrează autonomia provincială, având un Sfat al Țării (Dietă), ales pe viitor prin vot universal, egal, direct și secret, cu un organ împlinitor și administrație proprie.
3. Competența Statului Țării este:a) votarea bugetelor locale;b) controlul tuturor organelor Zemstvelor[1]și orașelor;c) numirea tuturor funcționarilor administrației locale prin organul său împlinitor, iar funcționarii înalți sunt întăriți de Guvern.
4. Restructurarea armatei se va face în principiu pe baze teritoriale.
5. Legile în vigoare și organizația locală (Zemstve și orașe) rămâne în putere și vor putea fi schimbate de Parlamentul român, numai după ce vor lua parte la lucrările lui și reprezentantul Basarabiei.
6. Respectarea drepturilor minorităților din Basarabia.
7. Doi reprezentanți vor intra în Consiliul de Miniștri român, acum desemnați de actualul Sfat al Țării, iar pe viitor luați din sânul reprezentanților Basarabiei din Parlamentul Român.
8. Basarabia va trimite în Parlamentul Român un număr de reprezentanți proporțional cu
Populația, aleși pe baza votului universal, egal, direct și secret.
9. Toate alegerile din Basarabia pentru voloste, sate, orașe, Zemstve și Parlament se vor face pe baza votului universal, egal, direct și secret.
10. Libertatea personală, libertatea tiparului, a cuvântului, a credinței, a adunărilor și toate libertățile obștești vor fi garantate prin Constituție.
11. Toate călcările de legi făcute din motive politice în vremurile turburi ale prefacerilor din urmă sunt amnistiate.
Basarabia, unindu-se ca fiică cu Mama sa România, Parlamentul român va hotărî convocarea neîntârziată a Constituantei, în care vor intra proporțional cu populația și reprezentanții Basarabiei, aleși prin vot universal, egal, direct și secret, spre a hotărî împreună cu toții înscrierea în Constituție a principiilor și garanțiilor de mai sus.
Trăiască Unirea Basarabiei cu România, de-a pururea și pentru totdeauna!
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

Martirul Gheorghe I. Brătianu, ucis de bolșevici la Sighet pentru Basarabia și Bucovina (+23 / 27 Aprilie 1953)

2 martie 1992: 33 de ani de la începutul războiului ruso-român din Transnistria. VIDEO

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: ”Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

Incursiune in Transnistria, bastion al secerii sovietice și ciocanului rusesc. FOTO-REPORTAJ din TIRASPOL și TIGHINA

DE CE TREBUIE DENUNȚAT TRATATUL CU UCRAINA. Florin Constantiniu: Pentru prima dată de la constituirea României Mari, un guvern român a cedat părți ale teritoriului național fără a fi amenințat cu agresiunea (7 iulie 1997)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)