ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După zile întregi de șicane din partea Guvernului de la Chișinău, Epopeea românilor care participă la Marșul Centenar continuă, dar pentru unul dintre ei, flacăra unirii rămâne blocată în „no-man's land-ul” de la vămile ce despart România de Basarabia.

Este vorba de George Simion, liderul Mișcării Unioniste „Acțiunea 2012”, cel care a primit interdicție de a intra în Republica Moldova. A patra, spune el. ActiveNews a stat de vorbă cu George Simion în această dimineață.

Iată dialogul:

Reporter: George, ce se întâmplă, de ce nu poți trece?

George Simion: Nu mi-au dat niciun motiv concret. La început au bâiguit ceva despre tulburarea liniștii și ordinii publice, dar asta este un pretext. Oricum, sunt la a patra interdicție, așa că nu mă sperii. Ei fac legile așa cum vor, nu le pasă de nimic. Dacă vor ceva, fac și abia apoi caută un articol de lege care să justifice măsura. De-aceea nici n-au validat alegerile de la Chișinău. 

Reporter: Dar care crezi că-i motivația din spatele acțiunii lor?

GS: Curentul unionist este din ce în ce mai răspândit în Republica Moldova și lor le este teamă, nu vor să-și piardă locurile de demnitari sau privilegiile. Și pentru asta trebuie să țină în viață această creație a lui Stalin și Hitler.

Reporter: Dar nu acesta este Guvernul susținut de București?

GS. Ba da. Dar Bucureștiul e complice la toată situația asta. Bucureștiul a susținut fiecare Guvern de la Chișinău începând cu 2009 încoace. România a finanțat niște oameni al căror singur interes este să aibă propriul stat, despre asta-i vorba. Nu e despre nimeni și nimic altceva, decât interesul unor găști de a avea propriul stat. România nu înțelege că singurul nostru interes în Basarabia trebuie să fie unul identitar: este vorba despre un teritoriu pe care locuiesc alți români și pe care trebuie să-i protejeze. Nu avem din păcate o politică de stat coerentă în ceea ce privește Basarabia. Și nu doar Basarabia, ci și Ucraina sau Serbia.

Reporter: Ce așteptări putem avea din partea Bucureștiului?

GS: Atât Guvernul, cât și Iohannis, caută să bage subiectul sub preș.Pentru ei nu există subiectul Basarabia. Probabil că de-aceea autoritățile de la Chișinău își permit să-mi calce în picioare drepturile de român și de cetățean UE.

Reporter: În timpul protestelor masive de acum 2-3 ani, analiștii din România și-au acordat sprijinul lui Plahotniuc, afirmând că reprezintă stabilitatea și este pro-european...

GS: Niciunul nu este pro-unionist la Chișinău. Nu e nicio diferență între tabăra Plahotniuc și cea a lui Dodon. Nimeni nu merită susținut de-acolo

Reporter: Nici partidul lui Anatol Șalaru?

GS: Din păcate, partidul domniei sale nu există. Nu există în realitate, dar nu e vina dânsului.
Nu e susținut. Dacă statul român voia, putea să aibă partide pro-românești în Moldova, în Serbia sau Ucraina, care să fi fost o voce în parlamentele de-acolo. Dar nu s-a vrut. Diplomația și serviciile nu fac nimic pentru asta.

Reporter: Bun, dar trebuie să fie câteva voci unioniste...

GS: Da, mereu aceleași. În rest, majoritatea sunt implicați în circuite economice avantajoase pentru ei cu Chișinăul și Tiraspolul. Iar președintele Iohannis face jocurile Germaniei care dorește federalizarea Moldovei.

Reporter: În ce ar trebui să se materializeze politica Bucureștiului față de Chișinău?

GS: În primul rând, ar trebui să condiționeze orice sprijin pentru Chișinău de îndeplinirea unor obiective, de parcurgerea unor pași. Dacă nu, atunci să retragă orice finanțare și orice sprijin în cadrul instituțiilor internaționale pentru Chișinău.

Reporter: Da, dar asta nu va da apă la moară dușmanilor Unirii care vor putea spune: „iată, românii, ne lasă la greu, etc”?

GS: M-am întâlnit de sute de ori cu cetățeni de peste Prut care m-au implorat să transmitem Bucureștiului să nu-i mai finanțeze pe hoții ăștia: „Domnule Simion, banii nu ajung la noi, îi opresc tâlharii ăștia de la Guvernare”. Cetățenii moldoveni sunt mult mai inteligenți decât cred unii și iubesc țara lor, România. 

Reporter: Ce vei face în continuare?

GS: Mi-am dedicat 10 ani din viață acestui ideal, al unirii, așa că nu mă sperie. Fac un apel către autoritățile române să vină în sprijinul cetățenilor români din Republica Moldova. Există amenințări la adresa lor și a mea. Probabil vor mai fi. Dar sper că mai avem autorități care nu s-au vândut și care nu sunt complici cu cei de la Chișinău și cei din afară care sunt împotriva noastră.