Comisia Europeană a aprobat joi deblocarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară destinată Republicii Moldova, potrivit unui comunicat de presă al instituției, informează Radio Chișinău și Agerpres. Suma reprezintă prima dintre cele trei plăți destinate Chișinăului printr-un program de asistență macrofinanciară adoptat în septembrie 2017. 

„Comisia Europeană este pregătită să continue colaborarea apropiată cu autoritățile din Republica Moldova pentru a ajuta la realizarea unui set larg și ambițios de reforme economice și structurale, necesare pentru asigurarea locurilor de muncă și a investițiilor în beneficiul oamenilor din Republica Moldova”, a declarat Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice și finanțare, impozitare și vamă. El a subliniat că această debursare exprimă sprijinul european pentru implementarea reformelor-cheie la Chișinău. 
 
Deblocarea fondurilor survine după întâlnirea din 30 septembrie dintre premierului Maia Sandu și reprezentanta Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, în cadrul reuniunii celui de-al cincilea Consiliu de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană de la Bruxelles, când oficialul european anunțase intenția creșterii sprijinului financiar și a celui de consultare pentru Chișinău. 

Bruxellesul suspendase anterior deblocarea plăților din cauza unor acțiuni controversate ale fostei guvernări, printre care adoptarea sistemului mixt de vot și anularea noilor alegeri locale din capitala republicii.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews