Pe 24 Ianuarie s-au împlinit 160 de ani de la unirea principatelor române, unire ce a rezultat în 1859 din alegerea și la București a domnitorului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza.

În cuvântul adresat miilor de oameni adunați cu prilejul sărbătorii la Iași în Piața Unirii, Mitropolitul Teofan al Moldovei a subliniat faptul că Alexandru Ioan Cuza, domnul Unirii, a așezat națiunea română între două repere fundamentale: Dumnezeu și țara. „Ne-a fost bine când am rămas credincioși acestui jurământ; Am trăit clipe grele în zilele și anii când ne-am abătut de la această traiectorie”, a constatat ierarhul.

La învestirea sa ca domnitor, Cuza Vodă a jurat: „în numele Sfintei Treimi și în fața țării mele că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele patriei”, adăugând că „Voi uita toată prigonirea și toată ura, iubind deopotrivă pe cei care m-au iubit și pe cei ce m-au urât, neavând în fața mea decât binele și fericirea națiunii române. Așa să-mi ajute Dumnezeu și compatrioții mei să-mi fie mie întru ajutor!”, aceste cuvinte pecetluind un legământ de pace și unire, pe de o parte, dar și mărturisirea credinței creștine, pe de alta. „Cuvinte de aur, cuvinte de foc, cuvinte care inspiră, provoacă și cheamă la răspuns!”, a concluzionat mitropolitul Moldovei.

Alocuțiunile înaltelor oficialități de la Iași au fost urmate de depuneri de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de o paradă militară și de Hora Unirii, ale cărei versuri rămân valabile până astăzi: „Iarba rea din holde piară, piară dușmănia-n țară, între noi să nu mai fie decât flori și omenie (...) ca să treacă drumul mare peste-a noastre vechi hotare !”.

„Unirea unei jumătăți de Moldovă cu Țara Românească să se împlinească și prin readucerea celeilalte jumătăți de Moldovă acasă!”, a îndemnat Î.P.S. Teofan ulterior, cu ocazia săvârșirii unei slujbe de pomenire a făuritorilor Unirii, oficiate în biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, locul unde odihnesc osemintele domnitorilor Alexandru Ioan Cuza, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir. Deși au trecut 160 de la momentul Unirii Principatelor, unire devenită posibilă prin rolul providențial jucat de Alexandru Ioan Cuza, domnitorul „în același timp, privește la noi, la țara sa și ne roagă cu insistență să avem grijă de țara lui și țara noastră, de unitatea, credința și demnitatea ei. Ne roagă totodată domnitorul și insistă cu tărie ca actul pe care el l-a început - unirea unei jumătăți de Moldovă cu Țara Românească - să se împlinească și prin readucerea, cum știe Dumnezeu, nădăjduim în generația actuală, și a celeilalte jumătăți de Moldovă acasă. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar nouă să ne dăruiască putere să ne conformăm gândului și dorinței sale”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la sfârșitul slujbei Parastasului eroilor unirii.

În continuare, la Palatul Culturii din Iași, înaltul ierarh a participat la înmânarea de către Președintele Republicii către Primarul Municipiului a copiei decretului prin care Iașii sunt numiți „capitală istorică a României”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews