Zilele trecute, la Iași s-au serbat 100 de ani de la Reforma Constituțională care a avut loc pe 20 iunie 2017, respectiv  înscrierea principiilor sufragiului universal și al dreptului de proprietate în Constituția României.

La eveniment a participat și ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care slujit un Te Deum și o slujbă de pomenire a făuritorilor Marii Uniri în Catedrala din Iași, informează siteul Doxologia.În continuare, ierarhul a participat la Întrunirea Solemnă a Autorităților Statului Român din Sala Mare a Teatrului Național.

În cadrul cuvântului său, ÎPS Teofan a vorbit despre dezideratul unirii cu Basarabia și problemele pe care le întâmpină acum țara noastră.

„Voievozii Moldovei, cărturarii ei de seamă, osemintele atâtor eroi, rugăciunile Sfinților Moldavi, ambianța culturală, universitară și religioasă a Iașilor, toate au influențat, au inspirat, au dat curaj. Au trecut de atunci o sută de ani. Au fost, între timp, multe momente de har și perioade de mari încercări. Lucrurile nu s-au așezat îndeajuns de statornic. În mod special Moldova trăiește, ar trebui să trăiască cu durere, drama Prutului despărțitor de frați. Celelalte provincii românești sunt, în general, în granițele lor firești. Moldova nu este încă întreagă în interiorul României. Aceasta este marea provocare la împlinirea unui secol de la Marea Unire. Se adaugă la acest element fundamental pentru viețuirea normală a națiunii române îngrijorarea pentru declinul demografic și problema migrației românilor în afara granițelor Țării. În anii 1916 - 1918, românii au dovedit că, în ciuda situației aproape imposibile în care ajunsese Țara, resursele lor lăuntrice au fost uriașe.  Încrezându-se în Dumnezeu și în dreptatea lor, ei au făurit România Mare. Pentru împlinirea acestui deziderat, Cetatea Iașilor a avut un rol crucial.

Avem încredințarea că Moldova, în general, și Iașul, în special, au în continuare un cuvânt determinant în cele care vor defini mersul națiunii române în anii și deceniile care vin. Credința în Dumnezeu, istoria și cultura, oamenii de aici, îndreptățesc această nădejde. Și nu o vor dezamăgi”, a spus ÎPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan, de Ziua Națională: Există un grup mic de români care nu au conștiința la această națiune, există multă trădare. Să dea Dumnezeu ca 2018 să găsească Basarabia acasă


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews