ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zilele trecute, la Iași s-au serbat 100 de ani de la Reforma Constituțională care a avut loc pe 20 iunie 2017, respectiv  înscrierea principiilor sufragiului universal și al dreptului de proprietate în Constituția României.

La eveniment a participat și ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care slujit un Te Deum și o slujbă de pomenire a făuritorilor Marii Uniri în Catedrala din Iași, informează siteul Doxologia.În continuare, ierarhul a participat la Întrunirea Solemnă a Autorităților Statului Român din Sala Mare a Teatrului Național.

În cadrul cuvântului său, ÎPS Teofan a vorbit despre dezideratul unirii cu Basarabia și problemele pe care le întâmpină acum țara noastră.

„Voievozii Moldovei, cărturarii ei de seamă, osemintele atâtor eroi, rugăciunile Sfinților Moldavi, ambianța culturală, universitară și religioasă a Iașilor, toate au influențat, au inspirat, au dat curaj. Au trecut de atunci o sută de ani. Au fost, între timp, multe momente de har și perioade de mari încercări. Lucrurile nu s-au așezat îndeajuns de statornic. În mod special Moldova trăiește, ar trebui să trăiască cu durere, drama Prutului despărțitor de frați. Celelalte provincii românești sunt, în general, în granițele lor firești. Moldova nu este încă întreagă în interiorul României. Aceasta este marea provocare la împlinirea unui secol de la Marea Unire. Se adaugă la acest element fundamental pentru viețuirea normală a națiunii române îngrijorarea pentru declinul demografic și problema migrației românilor în afara granițelor Țării. În anii 1916 - 1918, românii au dovedit că, în ciuda situației aproape imposibile în care ajunsese Țara, resursele lor lăuntrice au fost uriașe.  Încrezându-se în Dumnezeu și în dreptatea lor, ei au făurit România Mare. Pentru împlinirea acestui deziderat, Cetatea Iașilor a avut un rol crucial.

Avem încredințarea că Moldova, în general, și Iașul, în special, au în continuare un cuvânt determinant în cele care vor defini mersul națiunii române în anii și deceniile care vin. Credința în Dumnezeu, istoria și cultura, oamenii de aici, îndreptățesc această nădejde. Și nu o vor dezamăgi”, a spus ÎPS Teofan.

Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan, de Ziua Națională: Există un grup mic de români care nu au conștiința la această națiune, există multă trădare. Să dea Dumnezeu ca 2018 să găsească Basarabia acasă