ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că premierul proeuropean Maia Sandu trebuie să întreprindă neapărat o vizită la Moscova pentru a relansa pe deplin relațiile cu Federația Rusă și a demonstra că alianța dintre socialiști și proeuropeni în Guvernul de la Chișinău este una echilibrată, a informat vineri portalul Deschide.md, citat de Agerpres

„Știți că până la 8 iunie guvernul condus de Pavel Filip (din partea Partidului Democrat) era categoric împotrivă, interzicea funcționarilor de stat să meargă în Rusia. S-au produs deja schimbări” în acest sens, a afirmat Igor Dodon într-o emisiune în direct la filiala din Chișinău a postului rusesc de televiziune NTV. De exemplu, el a amintit că au efectuat vizite la Moscova ministrul de externe, ministrul economiei și un vicepremier al cabinetului condus de Maia Sandu.

Toate aceste vizite nu sunt îndestulătoare pentru președintele Dodon, a cărui preocupare principală rămâne când va face și premierul Maia Sandu pasul către Est, în numele echilibrului politicii externe.

„Întrebarea principială rămâne când va merge premierul? Acum se discută două posibile termene. Primul este a doua jumătate a lunii noiembrie. Cred că e corect, fiindcă eu am fost la Bruxelles. Trebuie să fie un echilibru, aceasta a stat la baza coaliției. Noi nu suntem contra Acordului de asociere (cu UE), dar și conducerea (guvernului) trebuie să se întoarcă cu fața spre partenerii noștri din Est. Miniștrii au fost deja, dar trebuie să și lucreze, dar îi vom impune să meargă. Nu vom permite să fie unilaterali. Ne trebuie o politică externă echilibrată”, a explicat Igor Dodon.

De asemenea, președintele prorus al Republicii Moldova și-a manifestat indignarea pentru că premierul a refuzat să participe la recenta reuniune C.S.I. la nivel de șefi de guvern, desfășurată săptămâna trecută la Moscova, trimițând un vicepremier în locul său.

Șefa guvernului de la Chișinău, Maia Sandu, declarase recent că ar putea merge într-o vizită oficială în Rusia după încheierea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, care va avea loc duminică, potrivit Deschide.md.