ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul pro-rus la președinția Republicii Moldova, Igor Dodon, câștigătorul alegerilor prezidențiale, a anunțat luni că va propune organizarea de alegeri parlamentare anticipate în 2017, scopul fiind îndepărtarea guvernului pro-european, potrivit Le Figaro.

Igor Dodon a explicat într-un interviu telefonic acordat Rossiya 24 că această inițiativă vizează îndepărtarea actualului guvern pro-european pentru ca el și aliații săi să își poată pună în aplicare proiectele.

Parlamentul Moldovei are 101 membri în acest moment, iar cele mai multe mandate le au socialiștii.

Alegerile parlamentare au avut loc pe data de 30 noiembrie 2014. Mandatele de deputat au fost distribuite în felul următor: PSRM — 24 mandate, PLDM — 10, PCRM — 7, PDM — 20, PL — 13 și deputați neafiliați - 27.

În vederea formării organelor de lucru și organizării activității Parlamentului, deputații constituie fracțiuni parlamentare alcătuite din cel puțin 5 deputați aleși în baza de liste ale concurenților electorali, precum și fracțiuni parlamentare cu aceeași componentă numerică din deputați independenți.

Fracțiunile parlamentare se constituie în termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului și funcționează în baza regulamentului propriu. Forul legislativ moldovenesc își poartă numele de parlament începând cu 23 mai 1991, anterior fiind denumit Sovietul Suprem.

Numărul deputaților aleși în Legislativ în ultimele trei legislaturi a variat în dependență de stipulările legilor în vigoare la timpul respectiv, înregistrându-se o tendința spre micșorare a membrilor Parlamentului.


În actuală legislatură a XX-a, activează 101 deputați, aleși în baza scrutinului proporțional pentru un mandat de 4 ani.
Fostul lider al PLDM, Vlad Filat, a fost arestat în 2015. După ce a fost demis premierul liberal-democrat Valeriu Streleț, la 29 octombrie 2015, au urmat lungi negocieri pentru formarea unei noi coaliții parlamentare. La un moment dat, Partidul Democrat, Partidul Liberal, 14 foști deputați comuniști și șapte deputați liberal-democrați - care au încălcat consemnele date de partid (PLDM al fostului premier Vlad Filat) de a se situa în opoziție - au anunțat crearea unei majorități parlamentare (56 de parlamentari din 101).
 
L-au propus ca premier pe Vlad Plahotniuc, un controversat om de afaceri. Președintele însă l-a respins, invocând un articol din Constituție referitor la integritatea morală a persoanei desemnate pentru postul de prim-ministru, și l-a propus pe unul dintre consilierii săi, Ion Păduraru, pentru funcția de premier, după ce în prealabil ceruse reconfirmarea coaliției parlamentare (între timp, apăruseră informații că deputații din PDLM și-ar fi retras semnăturile de pe Declarația de constituire a alianței). După ce coaliția a reconfirmat că are majoritatea necesară, Ion Păduraru s-a retras, astfel că noul candidat propus președintelui - și de data aceasta acceptat - a fost democratul Pavel Filip.