ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dezbaterile despre posibila acordare a autocefaliei unei nou-create Biserici a Ucrainei - formată din mai multe grupări actualmente separate -, a adus din nou, în discuție, soarta comunității românești din această țară.

Istoricul și ziaristul George Damian, unul dintre oamenii care s-au aplecat îndeaproape asupra problemelor românilor din Basarabia și Bucovina de Nord, spune că asistăm la ultimele faze ale deznaționalizării acestora. O comunitate veche de sute de ani este pe cale de dispariție, iar autoritățile de la București privesc neputincioase, afirmă George Damian.

 
„Românii din Ucraina sunt pe cale de dispariție, sunt lipsiți de reprezentanți politici, mass-media românească de acolo este practic inexistentă, iar numărul școlilor unde se mai preda limba română a scăzut cu 75% față de perioada Uniunii Sovietice. La aceasta adăugați și noua lege a învățământului care practic anulează predarea în limba română în Ucraina.

Printre românii din Ucraina s-a manifestat un fenomen pervers în anii de după căderea Uniunii Sovietice. Mă refer la faptul că au preferat să se pună sub protecția structurilor politice considerate pro-ruse din Ucraina, ceea ce acum nu poate decât să le dăuneze.

Referitor la chestiunea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene: pentru comunitatea românească din Ucraina nu este altceva decât un nou pas spre asimilare. Bisericile din satele românești din Ucraina au fost sub autoritatea Patriarhiei de la Moscova, intrate sub autoritatea unei patriarhii de la Kiev nu va aduce nimic bun.

Din punctul de vedere al identității naționale, românii din Ucraina au fost aruncați în ultimii 20 de ani înapoi în evul mediu. Nu mai există în acest moment în Ucraina nici o instituție eficientă în ceea ce privește protejarea identității naționale a românilor.

Mai sunt câteva urme de rezistență culturală românească, dar sunt minime și fără nici un fel de efecte la nivelu mare în rândul comunităților. Deznaționalizarea românilor din Ucraina este în acest moment în ultimele faze.
La tot acest spectacol grotesc al anihilării unei comunități românești care a existat sute de ani autoritățile de la București au fost în poziția de spectatori.

Patriarhia BOR, Ministerul de Externe, Guvernul nu vor face nimic cu adevărat folositor pentru românii din Ucraina. Nu știu, nu pot și nici nu vor să facă ceva. Autoritățile române nu sunt în stare să protejeze cetățenii din România, să asigure minimul prevăzut în Constituție - de unde să le cerem să facă ceva în afara granițelor țării?!?

Ministerul Afacerilor Externe este în acest moment o agenție de turism pentru beizadelele clasei politice bucureștene. Angajările se fac în baza relațiilor de partid și de familie și lupta este pentru un post într-o capitală europeană, nimic altceva.

Dacă vreunul din turiștii ăștia de la MAE ar deschide gura să vorbească despre comunitatea românească din Ucraina mai mult rău ar face. Mintea lor nu depășește performanțele unui activist PCR de uzină: festivaluri folclorice, fițuici de propagandă și emoție națională clădită pe sărmăluțe”, a declarat George Damian pentru ActiveNews.ro.
 
Concluzia istoricului este amară și ne scutește de alte comentarii:

„Singurul lucru folositor din ceea ce se întâmplă cu românii din Ucraina este că putem vedea pe viu cum este căsăpită identitar și cultural o comunitate de câteva sute de mii de oameni. Asta ca să știm ce ne așteaptă, nu că ar fi cineva în stare să tragă niște învățăminte”.