Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, „vrea să întoarcă roata istoriei și să reintroducă grafia chirilică și limba moldovenească”, scrie istoricul și jurnalistul George Damian în ultimul său editorial din Moldnova. 

Inițiativa liderului de la Chișinău nu este o inovație proprie, ci este venită pe filiera Moscovei, notează jurnalistul.

Materializarea acestei intenții, continuă Damian, ar fi un pas spre „re-moldovenizarea” culturii de la Chișinău.

„La o primă vedere s-ar putea zice că avem de-a face cu o glumă, însă nu este nici pe departe așa: ministra Educației de la Moscova a anunțat recent că încurajează revenirea la grafia chirilică în toate statele CSI. Iar Igor Dodon nu face altceva decât să se conformeze.

Pe de altă parte, programul de re-moldovenizare accelerată a culturii de la Chișinău are nevoie de reintroducerea grafiei chirilice ca de aer – este nevoie să fie puse cât mai multe bariere pe Prut pentru a marca diferențe, fie ele și închipuite. Grafia chirilică ar însemna ruperea legăturilor culturale dintre cele două maluri ale Prutului dintr-o singură mișcare”, a scris George Damian.

Concluzia este clară: „Ar avea șanse de izbândă o astfel de inițiativă? Poate doar dacă ar fi impusă cu forța, însă efectele ei ar fi departe de intenții în lumea internetului și a dispariției monopolului pe comunicarea publică.

Deocamdată ideea revenirii la grafia chirilică ne arată unde vrea Igor Dodon să ducă Republica Moldova: înapoi în URSS”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews