ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, „vrea să întoarcă roata istoriei și să reintroducă grafia chirilică și limba moldovenească”, scrie istoricul și jurnalistul George Damian în ultimul său editorial din Moldnova. 

Inițiativa liderului de la Chișinău nu este o inovație proprie, ci este venită pe filiera Moscovei, notează jurnalistul.

Materializarea acestei intenții, continuă Damian, ar fi un pas spre „re-moldovenizarea” culturii de la Chișinău.

„La o primă vedere s-ar putea zice că avem de-a face cu o glumă, însă nu este nici pe departe așa: ministra Educației de la Moscova a anunțat recent că încurajează revenirea la grafia chirilică în toate statele CSI. Iar Igor Dodon nu face altceva decât să se conformeze.

Pe de altă parte, programul de re-moldovenizare accelerată a culturii de la Chișinău are nevoie de reintroducerea grafiei chirilice ca de aer – este nevoie să fie puse cât mai multe bariere pe Prut pentru a marca diferențe, fie ele și închipuite. Grafia chirilică ar însemna ruperea legăturilor culturale dintre cele două maluri ale Prutului dintr-o singură mișcare”, a scris George Damian.

Concluzia este clară: „Ar avea șanse de izbândă o astfel de inițiativă? Poate doar dacă ar fi impusă cu forța, însă efectele ei ar fi departe de intenții în lumea internetului și a dispariției monopolului pe comunicarea publică.

Deocamdată ideea revenirii la grafia chirilică ne arată unde vrea Igor Dodon să ducă Republica Moldova: înapoi în URSS”.