ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoria Chișinău a suspendat decretul președintelui Igor Dodon din 3 ianuarie 2017 prin care i-a fost ridicată cetățenia moldovenească fostul președinte român Traian Băsescu, relatează Deschide.md. Astfel, decretul lui Dodon nu mai are efect până când dosarul nu va fi judecat.

 Decizia Judecătoriei, care are ca scop să evite consecințele iremediabile care pot fi aduse reclamantului, adică lui Traian Băsescu, intră în vigoare imediat, dar poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău. De altfel, Președinția a anunțat că va recurge la această cale de atac.

„Imediat cum vom primi actele instanței vom veni cu o reacție suplimentară, cu siguranță vom contesta acțiunile instanței la Curtea de Apel. Cu referire la prezentarea probelor să nu-și facă griji, prevederile legale au fost respectate și ceea ce vom demonstra”, a declarat consilierul șefului statului moldovean, Maxim Lebedinschi, citat de Unimedia.

Traian Băsescu și soția sa Maria au primit cetățenia Republicii Moldova în luna octombrie a anului trecut. La începutul lunii ianuarie, președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care i-a retras cetățenia lui Băsescu.

Ulterior, fostul președinte român a atacat în judecată decretul lui Igor Dodon, iar în februarie Curtea Supremă de Justiție a refuzat să examineze cererea lui Băsescu. CSJ a decis că solicitarea respectivă este de competența Judecătoriei Chișinău.

Probele la dosar vor trebui prezentate până la 2 mai 2017, iar primul termen de judecată este 16 mai 2017, la ora 10:00.