ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a avizat, marți, o inițiativă prin care sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” ar putea fi înlocuită, în Constituție, prin „limba română”.

 Astfel, CCM a stabilit că o inițiativă a deputaților PLDM este constituțională. În Nota informativă a proiectului se precizează că drept temei pentru elaborarea documentului a servit Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care a fost statuat că, „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independență prevalează”, potrivit Deschide.md.

În 12 octombrie, PLDM a anunțat că a strâns semnăturile necesare pentru a iniția modificarea Constituției Republicii Moldova. Pentru modificarea Constituției sunt necesare voturile a două treimi din deputați, ceea ce înseamnă 68 de voturi.

La scurt timp, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a reacțonat, pe Facebook, susținând că „denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării” și „constituie un element fundamental al identității și al matricei culturale a moldovenilor”.

„Dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a mai spus liderul de la Chișinău.