ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva manifestări de comemorare, protest și informare au avut loc vineri la Chișinău, pentru a marca 79 de ani de la invadarea teritoriului național românesc dintre Prut, Nistru, Dunăre și Marea Neagră de către trupele de ocupație ale U.R.S.S. 
 
Reprezentanții Partidului Liberal din R.Moldova au depus flori, vineri, la piatra comemorativă din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, în memoria victimelor ocupației sovietice, informează Radio Chișinău

„Trist, trist și rușinos, pentru că, în mod normal, astăzi ar fi trebuit să fie coborâte drapelele în bernă, ar fi trebuit să se păstreze un minut de reculegere peste tot – în instituții, în școli. La noi însă invers – se merge la Moscova, ne închinăm mai departe Moscovei, ridicăm în slăvi Moscova, votăm, fără să fim rugați de nimeni.  Până la un milion de oameni se presupune că ar fi avut de suferit de pe urma ocupației sovietice – oameni aruncați în gropi cu var, împușcați, refugiați. Ca oameni, sunt mulți care, evident, au această durere în suflet. Dar ca stat noi nu avem atitudine față de această zi neagră din istorie!”, a declarat Dorin Chirtoacă, fost primar al Chișinăului, prim-vicepreședinte al Partidului Liberal din R.Moldova. 

Câteva zeci de persoane au protestat vineri la ora 12:00 în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, după care s-au deplasat în grădina publică „Ștefan Cel Mare” din centrul orașului, unde au împărțit pliante despre însemnătatea zilei de 28 iunie 1940, când Regatul României a fost silit, prin ultimatumul dat de URSS, să-și retragă administrația și armata din teritoriul național dintre Prut, Nistru, Dunăre și Marea Neagră, precum și din Nordul Bucovinei.

„Manifestăm pașnic, cu mesajul ARMATA RUSĂ, AFARĂ! O armată care se află dislocată pe teritoriul Republicii Moldova ilegal. Și, bineînțeles, EROII NU MOR NICIODATĂ, pentru că bravii bărbați ai acestui neam au stat de strajă și au apărat, atât cât au putut, acest teritoriu, această limbă română, acest drapel românesc, dar, din păcate, au fost măcelăriți de automatele Kalașnikov și de ocupanții veniți tocmai de prin Siberia”, a declarat presei Vlad Bilețchi, liderul asociației Unirea-ODIP, făcând referire la prezența trupelor și munițiilor ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, de la încheierea conflictului separatist moldo-nistrean (1992) și până în prezent. 
 
„Este de mirare faptul că statele europene mai acceptă Federația Rusă la dialog, după numeroase crime împotriva umanității și împotriva popoarelor georgiene, ucrainene, inclusiv a Republicii Moldova”, a adăugat unionistul Vlad Bilețchi.
 
În aceeași zi în care românii au protestat în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, Ambasada Rusă de la București posta pe pagina de socializare a instituției un mesaj în care interpreta invadarea teritoriului național dintre Prut și Nistru al Regatului României ca un gest justificat de principiile Dreptului Internațional și primit cu entuziasm de populație, în logica omagierii ocupantului ca „eliberator”.
 
Ziua de 28 iunie 1940 fusese declarată „Ziua ocupației sovietice” și zi de doliu național în R.Moldova, printr-un decret semnat în 2010 de președintele interimar Mihai Ghimpu, anulat ulterior de Curtea Constituțională a Republicii, la sesizarea Partidului Comuniștilor.