ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



În Republica Moldova va avea loc pe 3 noiembrie 2024 al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în care s-au calificat Maia Sandu (președinta în funcție, susținută de partidul de guvernămînt PAS) și Alexandr Stoianoglo (găgăuz, fost procuror general al Republicii Moldova, susținut de Partidul Socialiștilor). De menționat că amîndoi candidații au cetățenie română.

În primul tur de scrutin Maia Sandu a primit 42,45% din voturi, Alexandr Stoianoglo 25,98%, Renato Usatîi 13,79%, Irina Vlah 5,38%, Victoria Furtună 4,45%, Vasile Tarlev 3,19%, Ion Chicu 2,06%, Octavian Țîcu 0,93%, Andrei Năstase 0,64%, Natalia Morari 0,61%, Tudor Ulianovschi 0,52%.

Găgăuzul Alexandr Stoianoglo are șanse mari să atragă voturile votanților lui Renato Usatîi (oligarh de obîrșie rusă, care în trecut a finanțat Partidul Socialiștilor care acum îl susține pe Stoianoglo, urmărit penal pe vremea regimului Plahotniuc, refugiat pe atunci la Moscova – linc, aliat pe vremuri al Maiei Sandu și a lui Igor Dodon în lupta pentru înlăturarea lui Plahotniuc), al fostei bașcane a Găgăuziei Irina Vlah (Găgăuzia, de unde provine și Stoianoglo, este cea mai pro-rusă și antiromânească regiune a Republicii Moldova, depășește chiar și Transnistria în ceea ce privește pro-rusismul), al Victoriei Furtună, care mereu a fost acuzată în campania electorală de presa apropiată Maiei Sandu că e interpusa oligarhului ruso-israelian Ilan Șor. Șor e de asemeni de orientare pro-rusă, condamnat penal în Moldova pentru participare la frauda bancară dar atît Israelul cît și Rusia refuză să-l extrădeze. Partidul lui Ilan Șor a fost scos în afara legii de regimul Maiei Sandu. Dacă Victoria Furtună e într-adevăr interpusa lui Ilan Șor votanții ei se vor îndrepta spre Stoianoglo în turul doi, iar dacă nu e, votanții ei tot spre Stoianoglo se vor îndrepta căci sînt furioși că regimul Maiei Sandu a spus minciuni despre candidata lor favorită.

Votanții ziaristei Natalia Morari, ibovnica oligarhului Veaceslav Platon cu care are un copil, deasemeni sînt șanse să aleagă în turul doi pe Stoianoglo. Ea nu e neapărat pro-rusă, a trăit o vreme în Rusia unde a avut probleme cu autoritățile de acolo, dar în ultima vreme Natalia Morari s-a arătat foarte critică la adresa Maiei Sandu. După primul tur al alegerilor Natalia Morari a declarat (linc): „Primul tur a scos la iveală un lucru clar: cetățenii au observat incompetența Maiei Sandu și a echipei sale. Și asta în ciuda tuturor resurselor administrative mobilizate, a oamenilor speriați, a presiunilor făcute asupra opoziției, mai ales asupra unor contracandidați (…) Dar cel mai important – rezultatele au arătat un alt aspect îngrijorător – cît de extremiști sînt cei din jurul Maiei Sandu. Cei care nu au votat pentru ea sau pentru referendumul său sînt etichetați drept corupți, dușmani ai poporului, trădători, oameni care nu-și iubesc țara sau cu inteligență limitată. Aproape că se sugerează să fie aduși în centrul Chișinăului și făcuți rușinea națională. Acest comportament este nesănătos și demonstrează cât de speriați sînt de pierderea puterii. În perioada următoare, Maia Sandu, PAS-ul și întreaga lor mașină de propagandă vor deveni din ce în ce mai agresivi. Vor ataca, vor defăima și compromite. De ce? Pentru că nu au prea multe realizări la care să facă referire. Vor încerca să ne sperie, să inventeze tot felul de scenarii alarmiste și să ne convingă că singura salvare pentru Moldova este Maia Sandu și echipa ei”. Morari a fost activistă civică de seamă în revoltele din 2009 împotriva guvernării comuniste a lui Vladimir Voronin, activistă civică de seamă în lupta pentru răsturnarea lui Vladimir Plahotniuc care era învinuit de frauda bancară și a contribuit astfel la aducerea la putere a coaliției Maia Sandu – Igor Dodon în 2019. Dar apoi s-a aflat că are copil cu Veaceslav Platon care fusese condamnat anume pentru fraudă bancară în proporții deosebit de mari și care a scăpat de pușcărie anume ca urmare a alungării de la putere a lui Plahotniuc, deci motivațiile Nataliei Morari în lupta ei civică s-ar putea să nu fie atît de civice cum păreau inițial.

Maia Sandu poate atrage votanții lui Octavian Țîcu (istoric, adept al unirii cu România), Andrei Năstase și a lui Tudor Ulianovschi.

Nu mi-e clar cum ar vota adepții lui Vasile Tarlev (fost primministru între 2001-2008 pe vremea guvernării comuniste, de obîrșie bulgară). În raioanele cu populație bulgară votul a fost majoritar în favoarea partidelor pro-rusești, iar Partidul Comuniștilor pe care Tarlev l-a slujit în calitate de primministru iarăși are faima de a fi de orientare pro-rusă. Neclară mi se pare și orientarea votanților lui Ion Chicu (alt fost primministru 2019-2020). Chicu a făcut figură de centrist în campanie, în 2020 era numit de Euronews ca fiind „pro-rus” și „aliat apropiat a lui Igor Dodon” (linc). Dar Euronews, ca majoritatea presei, e mai mult un mijloc de propagandă decît de informare, deci nu aș fi foarte convins că votanții lui Chicu sînt „pro-ruși”.

La un calcul al hîrtiei printre votanții din primul tur de scrutin Stoianoglo poate atrage 25,98 + 13,79 + 5,38 + 4,45 + 0,61 = 50,21% din voturi.

Maia Sandu poate atrage dintre votanții în primul tur 42,45 + 0,93 + 0,64 + 0,52 = 44,54%.

Și mai rămîn cei 5,25% votanți ai să le zicem „centriștilor” Tarlev și Chicu (amîndoi declarați în trecut „pro-ruși” de presă, dar competența și onestitatea ziariștilor specializați în politica Republicii Moldova e scăzută).

Rezultatele primului tur îl dau favorit pe Stoianoglo, dar schimbarea poate veni de la cei aproape jumătate dintre alegători care n-au votat în primul tur și de la dezbaterea televizată a celor doi candidați pe care o prezint acum cititorilor. În transcriere am inserat subtitluri și comentarii cu litere cursive între paranteze drepte.

Transcriere înregistrare:

[Sandu: Stoianoglo e cal troian a lui Platon, Șor, Dodon și alții care nu-i știm. Stoianoglo: Propun doamnei Sandu să semnăm zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova]

00:22 Maia Sandu: Dragi cetățeni. Aș vrea ca azi, aici, pe această scenă, să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele și soluțiile pentru Moldova. Din păcate, pe această scenă avem un cal troian. Un om prin care alții vor să conducă țara. Eu sînt sigură că nici un moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om. Nici un moldovean nu vrea să fie condus de cei care au furat statul și cetățenii, de cei cu care noi am luptat și am reușit să-i alungăm de la putere. Acum ei au reușit să găsească o fațadă după care se ascund ca să revină la putere și să controleze din nou resursele statului. Dar și acești oameni sînt folosiți. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare, este folosită de forțe, de interese regionale și mai mari. Banii alocați în această campanie nu sînt ai lui Șor, ai lui Platon, ai lui Dodon, sînt bani veniți din altă parte. Bani trimiși în țara noastră pentru a destabiliza țara, pentru a aduce dezbinare și conflict aici acasă. Noi știm cine se ascunde în acest cal troian. Știm că se ascunde Platon, Șor, Dodon, dar nu știm cine sînt ceilalți. Această dezbatere nu este despre mine și Alexandr Stoianoglo. Această dezbatere este despre două alternative diferite de dezvoltare pentru țara noastră. Este alegere între dezvoltare și stagnare. Alegere între deschidere și izolare. Este alegere între stabilitate și destabilizare. Alegerea este importantă pentru viitorul nostru. Ce țară ne dorim? Cine vrem să ia decizii importante pentru țara noastră? Aceste lucruri trebuie să le clarificăm la această dezbatere.

02:41 Alexandr Stoianoglo: Stimați concetățeni. Cred că platforma mea electorală e deja bine cunoscută de alegători. Oprirea exodului populației. Implementarea programului „revenirea demnă”. Modernizarea europeană a Moldovei, în economie, în infrastructură, în educație și sănătate. Garantarea drepturilor cetățenești. Transformarea Moldovei neutră într-un furnizor activ de pace și securitate în regiune. E ceea ce voi face eu. Dar astăzi dumneavoastră trebuie să știți ce nu voi face eu. Ca persoană care a fost implicată în negocierile privind liberalizarea regimului de viză cu Europa pentru cetățenii noștri, garantez că granițele, hotarele, vor rămîne deschise. Ca om al legii și doar al legii, promit că în Moldova nu va exista represiune împotriva oponenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale. În încheiere, ca și susținător ferm al integrării europene, îi propun doamnei Sandu să semnăm zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Indiferent de cine va cîștiga, acest parcurs dificil al modernizării, al libertăților, al dreptății, trebuie să continue.

[Sandu: Ați fost procuror general în perioada cînd au fost eliberați mai mulți infractori și niciunul din cei vinovați de furturi majore n-a fost sancționat. Stoianoglo: Am fost un procuror general exemplar]

04:33 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu. Țara vă cunoaște în calitate de fost procuror general, pe perioada căruia au fost eliberați mai mulți infractori și niciunul din cei care sînt vinovați de furturile majore nu a fost sancționat. Cum puteți convinge cetățenii că puteți fi un președinte mai bun decît ați fost procuror general?

05:08 Alexandr Stoianoglo: Am fost un procuror general exemplar. Și anume în perioada mea a fost atras la răspundere penală oamenii care au fost implicați în furtul miliardului și alte fărădelegi. Și în confirmare pot să atrag atenția la raporturi făcute la comanda dumneavoastră de experții care a fost numit [dezacord în original; nefiind vorbitor nativ de română Stoianoglo face pe alocuri dezacorduri] prin decretul dumneavoastră privind instituirea Comitetului Consultativ Anticorupție pe lîngă Președintele Republicii Moldova din 10 iunie 2021. Anume această comisie a făcut o concluzie că în perioada mea, în 2021, a fost expediată în instanța de judecată cel[e] mai mult[e] dosare pe frauda bancară. Și anume: în privința conducerii Victoriabank, în privința conducerii BM și angajați ai BNM, foștii președinți ai BEM, Banca Socială și Unibank. Cauza penală a fost trimisă în judecată. Toți au fost. Fostul președinte al BEM, pe cazul transferului a 100 milioane euro, de dolari către Gazprombank. Un deputat din partidul Șor. Doi contabili ai holdingului lui Șor, acuzați de spălare de bani în proporție deosebit de mare. Un reprezentant al companiei Isidao [? – nu știu dacă am transcris numele corect], care a fost tot inclus în frauda bancară. Un fost deputat acuzat de spălare de bani. Asta este indicat în raportul care a făcut experții dumneavoastră, la pagina 44. Mai mult ca atît. Toate acțiunile mele, în calitate de procuror general, în perioada respectivă, au fost făcute după declarația care a fost adoptată în iunie 2019 și rostită în cadrul parlamentului anume de dumneavoastră, unde dumneavoastră ați anunțat (expiră timpul alocat pentru răspuns).

07:18 Maia Sandu: Domnule procuror general. Fost procuror general. Cetățenii au văzut și au simțit care au fost efectele muncii dumneavoastră. Mai mult decît atît, ei văd și astăzi ce spuneți dumneavoastră despre cei care au înfăptuit furtul miliardului. Și mai mult decît atît, vedem că aceștia vă sprijină în continuare și-și fac planuri pentru Republica Moldova prin intermediul dumneavoastră. Și apropo, raportul pe care l-ați menționat spune deasemenea că v-ați depășit atribuțiile de serviciu. Eu o să vă întreb de ce ați eliberat, de ce nu ați ținut cont de dosarele lui Platon, care erau în desfășurare, și datorită deciziei dumneavoastră el a putut să plece din țară și doar după ce a plecat din țară procurorii l-au dat în căutare internațională? Sînt lucruri concrete pe care cetățenii le văd și sînt rezultate pe care dumneavoastră nu le-ați livrat. Asta este ceea ce văd toți cetățenii.

[Stoianoglo: Rusia a agresat Ucraina, dar era obligatorie pentru Moldova alăturarea la sancțiunile antirusești? Acum cumpărăm același gaz rusesc dar prin intermediar. Sandu: Dacă nu aplicam sancțiunile tot sistemul nostru bancar și alte elemente ale economiei ar fi fost sancționate. Gazele rusești nu vin cu avionul, ele trec prin Ucraina]

08:25 Alexandr Stoianoglo: De cazul lui Platon putem reveni, doamnă președinte, și discutăm și asta. Dar acum, o primă întrebare: Este un fapt recunoscut internațional că Rusia a comis un act de agresiune împotriva Ucrainei și a integrității sale teritoriale. Pe de o parte ați susținut relații diplomatice cu Rusia, iar pe de altă parte v-ați alătuirat sancțiunilor internaționale împotriva acesteia, lipsind astfel Moldova atît de piețe cît și de resurse energetice. Acum primim același gaz rusesc, dar prin intermediar, la un preț mai mare. Întrebare: era obligatorie pentru Moldova, ca stat candidat Uniunea Europeană, să se alăture, alăturarea la sancțiunile respective?

09:22 Maia Sandu: De sensul sancțiunilor. Sancțiunile se impun ca să se oprească războiul. Pentru ca să nu se mai finanțeze producerea de bombe și tancuri cu care se ucid oameni nevinovați la ei acasă. De asta au fost impuse sancțiunile. Republica Moldova respectă sancțiunile pentru că altfel tot sistemul nostru bancar și alte elemente ale economiei, care sînt conectate, pentru că noi sîntem parte a comerțului internațional, ar fi fost sancționate. Și noi nu vrem ca cetățenii Republicii Moldova să nu mai poată, într-o bună zi, face transferuri dintr-o bancă în alta, să-și trimită banii acasă de peste hotare și așa mai departe. Agenții noștri economici au nevoie de sistem bancar care este parte a întregului sistem din lume, nu unul izolat. Atunci cînd vorbim despre gaze rusești, noi am asigurat cetățenii cu gaze naturale. Noi am asigurat cu căldură și cu lumină în cele mai dificile timpuri. Și atunci cînd șantajul a fost cel mai mare. Pentru că știm despre acest șantaj. Noi am deconectat Republica Moldova de această dependență și am oferit compensații. Dumneavoastră cînd spuneți și vorbiți despre faptul că puteți să asigurați mai bine Republica Moldova cu gaze naturale – știți pe unde ajung gazele naturale în Republica Moldova? Ele nu vin cu avionul. Ele trec pe teritoriul Ucrainei. Și în momentul în care dumneavoastră spuneți că nu vă pasă de ce se întîmplă în Ucraina și sancțiunile nu trebuie respectate, ce o să zică Ucraina despre tranzitul de gaze spre Republica Moldova? Sau vreți să-i lăsați pe oameni fără gaze naturale?

11:21 Alexandr Stoianoglo: Cel mai simplu este să justifici incompetența dumneavoastră prin război și tragedia din statul vecin. Știm de exemplu că Turcia, care este tot candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și, apropo, și membru NATO, nu a aderat la aceste sancțiuni.

[Sandu: Moldova a fost afectată de covid și invazia Rusiei în Ucraina, dar am păstrat stabilitatea economică. Stoianoglo: Aveți dreptate că Moldova a suferit de la pandemie și războiul din Ucraina, dar cel mai mult din cauza incompetenței guvernării]

11:50 Maia Sandu: Pot trece la următoarea întrebare? Da? Domnule Stoianoglo, în ultimii ani omenirea a trecut printr-o perioadă de multiple crize economice. A fost covidul, care a generat creșterea prețurilor în toată lumea. A venit invazia Rusiei împotriva Ucrainei care a afectat relațiile comerciale. Moldova este una dintre cele mai afectate țări din lume din cauza acestor crize. Și totuși noi am reușit în acești ani să păstrăm stabilitatea economică, să ajutăm categoriile de oameni care sînt mai vulnerabili, am reușit să mobilizăm resurse externe ca să putem să ajutăm pe cetățeni. Pe mine mă interesează, în aceste condiții, pentru că ele se păstrează, vor fi în continuare dificile, cum puteți dumneavoastră ajuta omul simplu din Republica Moldova?

12:47 Alexandr Stoianoglo: Vă mulțumesc mult pentru întrebare. Stimată doamnă Sandu, aveți dreptate că Republica Moldova a trecut prin diferite probleme, inclusiv pandemia, situația legată cu războiul în Ucraina. Dar în același timp Republica Moldova, anume din cauza incompetenței guvernării dumneavoastră, cel mai mult a fost prejudiciată. Toate țările care sînt în regiune, în România, Polonia, țările din Caucaz, în situație analogică, au avut creștere și în economie și au avut chiar succesele în economia țării și respectiv a acordat un ajutor special pentru susținerea cetățenilor săi. Noi vom promova un alt model în economie. Un model de economie legată cu inițiativa oamenilor, cu libertatea. Noi vom propune un model care propune schimbarea structurii economiei. Promovarea tehnologiilor, promovarea domeniilor de activitate, domeniilor industriei, care presupune o altă valoare adăugată. Noi continuăm tot ce a fost făcut din partea guvernării dumneavoastră corect. Și în același timp noi anulăm toate eșecurile care dumneavoastră ați făcut.

14:28 Maia Sandu: Domnule Stoianoglo, astea sînt povești cu zîne care arată că sînteți departe de realitățile economiei Republicii Moldova, că nu înțelegeți care este impactul acestui război pentru Moldova și pentru celelalte țări. Care nu înțelegeți că în Uniunea Europeană există mai multe resurse și de asta țările din Uniunea Europeană au putut să se descurce mai ușor. Se pare că nu știți care este structura demografică a acestei țări. Dacă nu știți, vă spun eu: Numărul oamenilor care sînt la pensie este aproape egal cu numărul oamenilor care este angajat în cîmpul muncii. Și în toată această perioadă, evident că a fost greu și noi am venit cu resurse suplimentare, inclusiv am putut să mobilizăm resurse externe ca să creștem pensiile de două ori, asta ne-a costat 11 miliarde de lei pe care nu știu de unde dumneavoastră le-ați fi luat. Am reușit să creștem salariile, am reușit să pornim șantiere de construcții în toată țara.

15:43 din sală: Următoarea întrebare.

[Stoianoglo: Guvernarea voastră n-a creat nimic, doar închideți grădinițe, școli, universități, posturi TV, saituri. Sandu: Se construiesc apeducte, sisteme de canalizare, se repară drumuri, grădinițe, case de cultură]

15:45 Alexandr Stoianoglo: Nu, eu. Cer scuze. Guvernarea voastră nu crează nimic. Tot ce faceți – doar închideți: grădinițele, școli, universități, posturi TV, saituri. Întreprinderi întregi ne părăsesc țara. În acești ani nu s-a construit nimic. Nu mă refer la spitale, dar nici măcar un post nou de televiziune. Înțeleg că nu ține de competența dumneavoastră. Totuși, în 4 ani ați intervenit numai cu 8 inițiative legislative. Acum întrebarea: Cu ce vă ocupați, doamnă președinte?

16:25 Maia Sandu: Domnule Stoianoglo, îi mințiți pe oameni cînd spuneți că nu s-a construit nimic. Practic în fiecare localitate se construiesc apeducte, sisteme de canalizare, se repară drumuri, se repară grădinițe, case de cultură. Oamenii știu acest lucru, nu trebuie să le spuneți dumneavoastră. Cred că nu ați ajuns încă la ei. Sigur că e nevoie de mult mai mult și noi nu putem compensa într-un an ceea ce nu s-a făcut în 30 de ani, inclusiv din cauza celor care au furat bugetul și inclusiv din cauză că dumneavoastră nu ați ajutat la recuperarea acelui miliard că am fi putut face mai mult. Dar întrebarea mea este următoarea: E o problemă majoră cu care se confruntă țara noastră, și asta înseamnă resursele de apă. Din cauza schimbărilor climatice, a secetei, a arșițelor, resursele noastre de apă se micșorează foarte repede. E nevoie de zeci de miliarde de euro pentru a construi magistrale, e nevoie de multe sute de milioane de euro pentru a împăduri țara și noi am început acest efort, și pe apeducte, și pe împădurirea țării. Pe mine mă interesează care este soluția dumneavoastră pe această problemă serioasă: Apa pentru cetățeni.

17:38 Alexandr Stoianoglo: Dar nu ajungem la întrebarea dumneavoastră. Eu am dreptul la replică la întrebarea precedentă la care dumneavoastră ați răspuns. Și mergem la asta. Atunci cînd eu am întrebat și am spus că guvernarea dumneavoastră nu ați făcut nimic, am greșit puțin. Totuși ceva s-a realizat în timpul mandatului dumneavoastră. Avem un sait care să ajute pe locuitorii din sate să caute lemne pentru foc. Se numește, știți cum – lemne.md. De fapt, pînă de curînd, acesta a funcționat doar în limba engleză. A, da, și centrul „Patriot” ați creat. Aveți dreptate că țara noastră are mare problemă cu apa potabilă. Și nu numai pentru consum, dar și pentru agricultură. Și eu sînt sigur că noi vom găsi bani, noi vom elabora un program de acțiuni care prevede și livrarea, achiziționarea apei potabile pentru oameni, inclusiv în sate unde o mare parte de oameni a rămas fără apă și inclusiv și pentru agricultură. Agricultura în Republica Moldova nu poate să fie dezvoltată fără irigare. De aceea noi propunem un program, am avut discuții cu specialist în acest domeniu, atragem investiții și asigurăm agricultura cu apa necesară pentru irigare.

19:24 Maia Sandu: Domnule Stoianoglo. Dumneavoastră vorbiți frumos, dar ceea ce spuneți dumneavoastră nu are nici o bază. Dumneavoastră ați făcut calcule ca să știți de cîte zeci de miliarde de euro este nevoie pentru irigare? Dumneavoastră ați făcut calcule ca să știți de unde aduceți resursele de apă? Pentru că resursele de apă sînt tot mai puține. E ușor să vii și să povestești aici. Dumneavoastră, de exemplu, nu ați susținut referendumul de integrare pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Asta înseamnă că dumenavoastră credeți că aderarea la UE trebuie amînată pentru mulți ani înainte. Din punctul meu de vedere aderarea la UE ne permite să obținem resurse suplimentare ca să ne rezolvăm problema majoră care ține de resursele de apă. Dar dumneavoastră vreți să amînați și ne povestiți aicea că o să găsiți nu știu de unde zeci de miliarde de euro. De unde o să le luați, domnu’ Stoianoglu? Nici cei care vă susțin nu au banii ăștia și mai ales să vrea să le și dea cetățenilor.

[Stoianoglo: A crescut datoria externă iar investițiile sînt mai mici decît în 2014. Sandu: Datoria raportată la PIB e la același nivel ca în 2020. Investitorii nu vin că avem război la graniță și așteaptă intrarea în Uniunea Europeană]

20:30 Alexandr Stoianoglo: Următoarea întrebare. Răspuns la care întrebare? Eu deja am răspuns la întrebarea legată cu aprovizionarea apei. Al treilea întrebare: Majoritatea recunoaște contribuția dumneavoastră semnificativă la reputația internațională a Moldovei. Numărul incomparabil de vizite internaționale, atît din partea dumneavoastră, cît și dinspre alte țări în Moldova este cu adevărat fără precedent. Totuși, fostul dumneavoastră coleg, Andrei Năstase, afirmă că în ultimii 4 ani datoria externă a Moldovei a crescut de 4 ori, iar domnul Filat susține că investițiile de capital sînt cu 50% mai mici decît în 2014. Întrebare: Este aceasta o realitate? Și de ce activitatea dumneavoastră internațională aduce doar efecte negative?

21:38 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, dumneavoastră chiar nu puteți să consultați statistici, să vă informați din surse credibile? Datoria externă la PIB [produsul intern brut], astăzi, este exact la același nivel cum era în anul 2020. Și asta puteți verifica pe surse credibile, nu să mă credeți pe mine de cuvînt. Deci cum puteți să operați cu asemenea lucruri? Noi am reușit să aducem bani în țară, noi am reușit să pornim mai multe proiecte. Și sînt multe, cetățenii le cunosc, n-o să le amintesc aici. Despre investiții să știți că am vorbit cu tare mulți investitori. Și mi-am dorit ca să vină mult mai multe investiții în Republica Moldova. Știți ce-mi spun investitorii? Aveți un război la hotare. Noi trebuie să avem grijă de certitudinea investițiilor. Și spun: reveniți cînd intrați în Uniunea Europeană. Asta-mi spun: Nouă tare ne place de voi. Moldova este o țară extraordinară și noi vrem să venim în Moldova. Dar o să ne simțim în siguranță, investițiile noastre o să fie în siguranță, atunci cînd o să fiți în Uniunea Europeană. Și dumneavoastră tocmai, prin decizia dumneavoastră, prin îndemnul dumneavoastră ca oamenii să nu participe la referendum, ați arătat că nu vreți ca aceste lucruri să se întîmple. Ca să putem să creștem investițiile, ca să putem să creem mai multe locuri de muncă, ca să putem să creștem veniturile la buget și să putem să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor. Și apropo, pentru că ați amintit aicea de posturi TV. Domnule Stoianoglo, au fost închise posturile TV care promovau războiul. Și asta este important, pentru că securitatea cetățenilor noștri este cea mai importantă și noi nu vrem ca cineva aici să promoveze agresiunea și războiul. Noi vrem pace, noi am reușit să menținem pacea în țara asta și de asta am făcut aceste lucruri. Dar dacă ziceți că cineva nu ne critică, uitați-vă la Gărdă (?), care mă critică de dimineața pînă seara și spune falsuri de dimineață pînă seara. Ce înseamnă asta? Că nu există libertate de expresie? Există.

23:47 Alexandr Stoianoglo: Revenim la întrebarea care eu am pus. Atunci cînd dumneavoastră ați venit la guvernare, în 2021, eu am în vedere totalmente și în parlament, și în guvern [se referă la anul cînd PAS – partidul Maiei Sandu, a dobîndit majoritatea absolută în parlament și a putut forma singur guvernul; înainte de asta Maia Sandu a mai fost la guvernare, dar în alianță cu alte partide], datoria de stat era de 78 miliarde de lei. Dar la finele anului, conform cu CET-ul, va fi 129 miliarde lei, adică cu 50 de miliarde mai mult decît a fost. Aici, fără comentarii. Acum, referitor la posturile care dumneavoastră ați spus că ei au promovat războiul. Cum eu țin minte toate licențele. În primul rînd a fost retras de o comisie care nu a avut nici o competență a retrage. Fără decizie instanță judecătorească. Și mai mult ca atît, atunci cînd a fost făcută asta, a fost retrasă pentru că companiile (neînțelegibil), adică pentru trecut.

24:50 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, îmi pare rău că umblați cu falsuri. Acest fals cu datoria externă este promovat de cei care stau în spatele dumneavoastră și ar trebui să vă uitați la indicatori relevanți. Pentru că a crescut Produsul Intern Brut, în perioada despre care vorbiți dumneavoastră, de la 11 miliarde dolari la 18 miliarde dolari. Și respectiv, raprotul care contează este raportul dintre datorie și produsul intern brut. Asta este subiectul. Înțeleg că trebuie să pun următoarea întrebare. Președintele are cîteva atribuții importante, este garantul suveranității și integrității, numește judecători și este responsabil de politica externă. Acum pe partea de justiție ne-am clarificat, nu ne facem iluzii. Am văzut ce ați făcut cînd erați procuror general. Întrebarea mea este pe politica externă: Cum, în calitate de președinte, o să stabiliți o relație bună cu Ucraina?

[Sandu: Cei de la Kiev știu că sînteți omul Moscovei. Stoianoglo: Susținem Ucraina în războiul actual]

25:57 Alexandr Stoianoglo: Noi vom stabili și vom dezvolta relațiile bune de prietenie cu toți partenerii noștri de dezvoltare. Și în primul rînd cu vecinii noștri: Cu Ucraina, cu România, cu partenerii noștri de dezvoltare, Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia, China. Eu sînt sigur că noi găsim problemele comune cu Ucraina. Noi susținem Ucraina în războiul care sînt în timpul actual, noi acordăm pentru cetățenii Ucrainei ajutorul necesar umanitar. Și eu sînt sigur că relațiile noastre, atunci cînd eu o să fiu președinte, cu Ucraina, va fi mai puternică decît în timpul actual. Toate relațiile în timpul actual poartă un caracter numai declarativ. Eu nu am văzut, în afară de declarații militariste referitor la războiul în Ucraina, nu am văzut nici o inițiativă legată cu pacea, nici o inițiativă legată cu încetarea focului. De aceea noi promovăm platformele care să permită altfel să privim la războiul în Ucraina. Stabilim niște relații bune, niște relații bilaterale, și avantajoase și pentru Ucraina și pentru Republica Moldova.

27:28 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, dumneavoastră chiar credeți ce spuneți? Cei de la Kiev știu că dumneavoastră sînteți omul Moscovei. În spatele dumneavoastră stă Dodon, care se exprimă prin țară „naș ujem readăm”. Dumneavoastră, cînd ați ieșit să vă lansați în campanie, nu ați găsit două cuvinte să spuneți despre atacul cu bombă asupra spitalului de copii. Copii bolnavi de cancer, în care, apropo, erau și copii din Republica Moldova. Și dumneavoastră credeți că aceste lucruri vă face credibil ca să puteți să stabiliți o relație bună cu vecinul nostru Ucraina?

[Stoianoglo: 300000 de oameni au părăsit Moldova în ultimii ani. Proiectul social al Maiei Sandu e dispariția populației din Moldova. Sandu: Îmbunătățim condițiile pentru cei rămași acasă, asta ne roagă și diaspora]

28:11 Alexandr Stoianoglo: A 4-a întrebare. Prețuri, exod. În ultimii ani aproximativ 300 de mii de oameni au părăsit Moldova. Se crează impresia că întregul proiect social al Maiei Sandu se reduce la un singur lucru: Dispariția completă a populației din Moldova și exodul întregii forțe de muncă, a tinerilor în străinătate. în acest context, întrebarea: Ce ați realizat, doamnă Sandu și guvernul dumneavoastră, pentru diaspora și muncitorii migranți?

28:50 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, tot ce am făcut noi în acești ani a fost și pentru cetățenii de acasă și pentru cetățenii din afara țării. Pentru că cetățenii noștri din afara țării în primul rînd își fac griji pentru cei dragi rămași acasă. Și de fiecare dată cînd discutăm cu ei, ei asta ne roagă: să îmbunătățim condițiile de viață pentru cei rămași acasă. Toate proiectele noastre, pe apă și canalizare, pe reparația caselor de cultură, pe grădinițe și școli, toate lucrurile pe care le-am început și pe care tare important să le continuăm, reparația drumurilor, 700 km, 700 kilometri de apeduct, 125 km de sisteme de canalizare, investițiile pe care le-am făcut în universități, 500 de milioane, investițiile pe care le-am făcut în sistemul de sănătate, 3 miliarde, după ani de zile în care nimeni nu a făcut nici o investiție în spitale, mai ales în spitalele raionale. Știu oamenii cum arătau ele. Noi am început acuma să reparăm toate aceste lucruri. Și le facem pentru ca cei rămași acasă să se simtă bine și pentru ca o parte din cei plecați să vină. Da, e nevoie să facem mai mult. E nevoie să îmbunătățim situația în toate domeniile ca să vedem mai mulți moldoveni care revin acasă. Ăsta este scopul nostru. Și dacă vă uitați atent, cetățenii noștri din diasporă așa văd lucrurile. Și această decizie a lor se vede și în votul din primul tur. Deci tot ce facem este pentru toți cetățenii Republicii Moldova. În schimb dumneavoastră, pe partea cealaltă, le spuneți că ei nu au dreptul să voteze. Ei își repară casele aicea. Ei revin aicea și fac investiții în casele lor pentru că ei vor să revină acasă. Ei sînt legați de țara asta. Ei trimit bani acasă ca să-și susțină familiile. Iar dumneavoastră le spuneți că cetățenii plecați nu trebuie să voteze pentru Moldova. De ce le interziceți un drept constituțional, care este scris în Constituție?

[Diaspora nu mai poate cheltui liber banii, trebuie să demonstreze proveniența lor. Diaspora din Rusia nu are voie să trimită bani în Moldova. Sandu: Am făcut legislație pentru a împiedica venirea banilor lui Șor în țară, dar n-a funcționat. Vom revedea legislația și simplifica pentru oamenii care muncesc cinstit]

30:50 Alexandr Stoianoglo: În primul rînd, niciodată nu am declarat că cetățenii care sînt în străinătate nu are dreptul a vota în Republica Moldova. Asta-i un fals din partea dumneavoastră. Acuma, cifrele care dumneavoastră ați adus. Puteți aduceți multe cifre, dar oamenii nu au simțit cifrele, nu au simțit în teritoriu. Nu s-a schimbat viața înspre bine. Acuma, despre cetățenii noștri în străinătate, diaspora. Diaspora noastră nu mai poate participa la programul de ipotecă „prima casă”. Ei nu mai pot cheltui liber banii cîștigați în străinătate. Acum ei trebuie să demonstreze proveniența lor. Diaspora din Rusia este lipsită de dreptul de a trimite bani în Moldova. Acestea sînt doar cîteva exemple ale grijii dumneavoastră.

31:46 Maia Sandu: O remarcă aici. E adevărat că trebuie simplificată legislația cu privire la transferul banilor. Această legislație a fost făcută mai riguros ca să împiedice venirea banilor lui Șor în țară, dar vedem că asta nu a funcționat. De aceea guvernarea va revedea legislația și va face mai simplă situația transferului oamenilor care muncesc cinstit. A doua întrebare de politică externă este despre relația cu România. Dumneavoastră sînteți cetățean român, dar sînteți susținut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeți dumneavoastră că puteți să construiți o relație bună cu vecinul nostru cel mai important, România?

[Stoianoglo: România, cel mai important partener, dar cu care n-am realizat nici un proiect investițional. Să lăsăm declarațiile, eu voi promova acțiuni pentru întărirea relațiilor. Sandu: Au fost multe proiecte importante cu România. România nu va sprijini omul Moscovei]

32:33 Alexandr Stoianoglo: Aveți dreptate că România este cel mai important partener al Republicii Moldova. Și din punct de vedere relațiile bilaterale, și din punct de vedere promovarea vectorului aspirațiilor nostre proeuropeană. Și vă garantez că relațiile cu România nu numai va îmbunătăți, dar va întări în toate domeniile de activitate. Ați făcut atîtea declarații despre relațiile noastre cu România. Într-adevăr statul românesc a acordat un sprijin în cele mai situații necomplicate pentru țara noastră. În același timp, practic cu România nu am realizat nici un proiect investițional regional care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană. Eu deja am adus așa un exemplu că 30 de ani, sau mai mult decît 20 de ani vorbim despre relațiile bune cu România și pînă acuma nu am construit un drum direct, un tren de la Chișinău pînă la București. De ce, haidem, lăsăm declarațiile aparte și trecem la realizări concrete. La acțiuni concrete. Eu o să fiu persoana care [va] promova deciziile și acțiunile care va întări relațiile și la nivel bilateral, și la nivel regional.

34:02 Maia Sandu: Eu cred că este o ofensă adusă la adresa oamenilor din România, la adresa României, să spuneți că nu avem proiecte importante. Dumneavoastră nu vreți să cunoașteți despre toate proiectele importante pe care le avem: construcția de poduri, reparații de grădinițe, finanțarea unor proiecte din programul „Satul European”, obiecte culturale, cumpărarea de autobuze, și multe, multe alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a șantajat cu livrarea de gaze. Dar așa, ca între doi români: Dumneavoastră chiar credeți că România o să sprijine omul Moscovei și o să continue să facă asemenea investiții așa cum a făcut pînă acum? Chiar credeți asta? Eu zic să fiți sincer cu cetățenii și să nu le spuneți povești cu zmei.

[Stoianoglo: Numiți țară europeană unde Consiliul pentru Investiții interzice canale de televiziune. Sandu: Numiți țară europeană unde se cumpără cu bani voturile cetățenilor]

35:00 Alexandr Stoianoglo: A 5-a întrebare. Afirmați că este timpul să renunțați la mănușile albe și să abandonați principiile europene pentru a vă menține la putere. Vorbiți deschis despre represalii inevitabile împotriva opoziției în cazul unei victorii. Întrebarea este: Ce considerați dumneavoastră ca fiind practica europeană? Este atunci cînd primministrul amenință judecătorii, iar toată puterea de stat aparține unor comisii excepționale care în lipsa unui proces judiciar decide sancționarea și retragerea licențelor mass-media? Întrebare: Numiți măcar o țară a Uniunii Europene în care Consiliul pentru Investiții interzice canale de televiziune. Și avem încă 10 secunde, eu răspund la întrebările. Dumneavoastră, în 3 ani, deja în toată lumea, numiți că eu sînt omul Kremlinului. Dar asta, dumneavoastră ați (se termină timpul alocat pentru intervenție)

36:02 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, eu chiar cred că dumneavoastră nu știți cine stă în spatele dumneavoastră. Eu cred asta sincer. Și eu vreau să vă întreb – numiți o țară europeană unde se aduc bani și se cumpără voturile cetățenilor. Votul suveran al cetățeanului. Despre ce democrație vorbiți dumneavoastră? Așa arată democrația dumneavoastră? Cînd cine are bani mulți vine și cumpără voturile cetățenilor? Dumneavoastră credeți că așa se poate ajunge într-o funcție publică? Noi vorbim acuma despre apărarea democrației noastre, pentru că noi în 30 și ceva de ani am putut să avem alegeri libere și cetățenii au putut să decidă. Ce vedem noi acum, noi vedem o situație cînd o grupare cu bani mari vine peste Republica Moldova și cumpără într-o dimensiune foarte mare votul cetățenilor. Nu mai vorbim că cetățenii ăștia au fost sărăciți tot de cei care acum atentează la votul lor. Care este democrația? Dumneavoastră credeți că este bine că judecătorii și procurorii, unii dintre ei, stau și se uită cum țara este trădată și nu acționează, cum votul cetățeanului este furat? Cine trebuie să decidă pentru Moldova? Cine are banii, sau trebuie să decidă cetățeanul? Și justiția este acolo ca să apere democrația, legea, și să apere votul cetățeanului. Și atunci cînd justiția nu-și face treaba, noi nu putem să stăm și să admirăm ce se întîmplă. Noi avem obligația să găsim soluții. Soluții democratice, legale, dar diferite de cele pe care le-am făcut pînă acum. Reforma noastră s-a pornit. Sistemul se curăță, dar prea încet. Și de asta se folosesc forțele străine Republicii Moldova. Ca pînă ajungem noi la finalul acestei reforme să vină și să ne atace democrația. De asta o să facem altfel de reformă după alegeri. Și o să o facem în consultare cu toată societatea.

38:08 Alexandr Stoianoglo: Stimată doamnă Sandu. Pînă la alegeri era evident că nici dumneavoastră, nici echipa dumneavoastră, nu știți aplica nici legile, nici instituțiile statului. Nici democrația, nici Constituția Republicii Moldova. În asemenea condiții, orice funcționar sau oligarh poate abuza de democrație, libertățile și de alegerea noastră. Pentru o atare situație doar voi purtați vina.

[Sandu: Numiți oamenii din echipa dumneavoastră. Știm cîțiva, Platon, Șor, Dodon. Stoianoglo: N-am relații cu Platon și Șor. Voi promova tehnocrați]

38:40 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, eu zic să intrebați pe cetățeni și o să vă spună unde văd ei cea mai mare nedreptate. Nedreptatea cea mai mare este că nu au fost soluționați hoții și acum acești hoți atacă voturile cetățenilor. Întrebarea următoare: Conducerea unei țări este un act de maximă responsabilitate. Pentru a conduce o țară e nevoie de echipă. Noi știm cîțiva oameni din echipa dumneavoastră: Platon, Șor, Dodon. Dar vrem să știm care sînt ceilalți membri ai acestei echipe și vă rog să ne dați nume concrete, nu definiții generale care sună bine, teorie, dar în practică poate să însemne cu totul altceva.

39:22 Alexandr Stoianoglo: Doamnă Sandu, vă rog, refuzați-vă de la declarații false. Eu nu am avut și nu am nici o relație, nici cu domnul Platon, nici cu domnul Șor, nici cu alții care dumneavoastră spuneți că permanent stă în spatele meu. Eu voi crea o echipă de tehnocrați. O echipă a oamenilor care știe din temelie problemele oamenilor în fiecare domeniu de activitate. Eu voi crea o echipă care poate răspunde la toate nevoile oamenilor. În echipa mea o să fie oameni care o să fie cunoscut pentru toată țara. Încă o dată vă spun că criteriul de bază formării echipei mele va fi nu criteriile politice care există în timpul actual, dar numai criteriile de meritocrație și cumsecădenie. O să fie promovat în toate instituțiile statului numai oameni tehnocrați, numai oameni care cunosc domeniile de activitate. Și numai atunci noi putem să schimbăm ceva în țară.

40:32 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, oamenii pe care i-am pomenit eu vă susțin public. Nu trebuie să căutăm aicea foarte mult. Acuma că dumneavoastră nu vreți să știți sau să recunoașteți că ei vă susțin financiar campania este altă întrebare. Cetățenii văd și aud, doar dumneavoastră nu vreți să vedeți și să auziți. Și apropo despre actuala guvernare: Dacă vreți să calculați o să vedeți că jumătate din membrii guvernului, inclusiv primul ministru, nu sînt oameni de partid. Eu la președinție am un singur consilier care este membru de partid. Altfel sînt oameni din societate pe care i-am invitat. problema este că eu cred că dumneavoastră nu știți cine sînt oamenii care trebuie să vină cu dumneavoastră. Eu cred că dumneavoastră veți primi această informație prin SMS, așa cum primesc oamenii care își vînd voturile.

41:30 Alexandr Stoianoglo: Doamnă Sandu, cînd faceți declarații, vă rog aduceți probe. Nu aveți, nu ați avut și nu veți avea nici o probă despre legăturile mie cu persoanele care dumneavoastră spuneți. (continuă în rusește)

42:14 Maia Sandu: (vorbește rusește)

[Consens al candidaților că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova vor integrare în UE. Sandu reproșează lui Stoianoglo abținerea de la referendumul pe această temă]

42:52 Maia Sandu: Acum cînd vorbim despre România, eu vreau să vă întreb un lucru aici. Domnule Stoianoglu, dumneavoastră sînteți cetățean european, pentru că sînteți cetățean al republicii, al României. Dar la referendum nu ați vrut să susțineți acest lucru. De ce credeți că dumneavoastră trebuie să aveți beneficiile care le oferă cetățeanul, deținătorul al pașaportului de cetățean european, dar ceilalți oameni din Moldova nu trebuie să aibe acest drept. Nu toți oamenii vor să-și ia cetățenia română sau poate nu toți oamenii vor, pot să-și ia cetățenia română. Dumneavoastră, prin decizia dumneavoastră la referendum, iată, le limitați celorlalți oameni să aibă dreptul la aceleași avantaje pe care le aveți dumneavoastră datorită acestei cetățenii române și cetățenia Uniunii Europene.

43:47 Alexandr Stoianoglo: E întrebare? Acuma replică. (vorbește rusește)

44:30 Maia Sandu: Președintele are un rol important în procesul de integrare europeană. Moldova este țară candidată, noi am făcut eforturi serioase și am obținut rezultate serioase în acești cîțiva ani. Este un proces complicat, este un proces amplu. Cum veți putea ajuta la succesul acestor negocieri? Cum veți discuta cu liderii europeni în situația în care, repet, toată lumea a văzut care este atitudinea dumneavoastră față de integrarea europeană la acest referendum?

45:06 Alexandr Stoianoglo: Eu sînt adeptul Uniunii Europene. Dar eu nu am participat la referendumul care dumneavoastră ați propus din cauză că acest referendum a urmărit numai scopurile dumneavoastră personale. Eu nu particip la imitații. Eu particip la acțiuni concrete. Asta unu. Unica persoană care a beneficiat de referendumul care a fost făcut în Republica Moldova, asta sînteți dumneavoastră. Și ați organizat numai pentru a întări sau consolida susținătorii dumneavoastră, anume la alegerile prezidențiale. Dacă sînteți președintele țării și vreți că țara să fie consolidată, despre ce dumneavoastră permanent declarați atunci înainte de așa fel de referendum trebuie să avem un dialog permanent cu oamenii. Trebuie să explicăm oamenilor ce înseamnă Uniunea Europeană. Eu sînt sigur că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sînt adepții Uniunea Europeană. Dar anume din cauză că dumneavoastră ați propus în situația respectivă, adică ați coincis alegerile prezidențiale cu referendumul, asta a fost un vot de protest. Că o mare parte de oameni nu a participat, dar altă parte, participînd a votat contra.

46:45 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, și eu sînt sigură că marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova susțin ideea integrării europene. Problema a venit de la cei care vă susțin pe dumneavoastră. Cu toate dezinformările, cu toate sperietorile. Ați umplut țara cu minciuni și cu sperietori despre integrarea europeană. Și nu v-a fost suficient, ați hotărît să mai cumpărați și voturi împotriva integrării europene. Dumneavoastră spuneți că nu acum. Dar cînd? Peste 30 de ani? Cît vreți să mai aștepte oamenii ăștia? Dumneavoastră știți că toate statele UE, toate care au aderat în ultimii 20 de ani, acuma sînt mult mai bine decît erau pînă la aderare? Dumneavoastră știți că UE alocă zeci de miliarde de euro pentru ca să se construiască drumuri mai repede, pentru ca să crească pensiile mai repede și așa mai departe? Toți cetățenii sînt avantajați! Și dumneavoastră veniți și spuneți că nu acum? Cît să mai aștepte oamenii? 30 de ani? A fost modificată Constituția. A fost o decizie importantă. Și liderii de la Bruxelles au văzut și au făcut concluziile – cine susține integrarea europeană și cine nu.

[Stoianoglo: (rusește, cred că reproșează că Sandu nu s-a întîlnit cu conducerea Transnistriei. Sandu: Dorim să rezolvăm conflictul transnistrean doar pe cale pașnică. Cînd a izbucnit războiul din Ucraina apropae toți transnistrenii și-au luat pașaport al Republicii Moldova. Rezultatele se văd nu după numărul întîlnirilor ci după situația concretă]

47:52 Alexandr Stoianoglo: (rusește; ceva despre Transnistria)

48:16 Maia Sandu: În toată această perioadă sarcina noastră principală, preocuparea noastră principală, a fost pacea și securitatea. Și eu mă mîndresc cu faptul că noi toți, și cei de pe malul drept, și cei de pe malul stîng [al Nistrului], am reușit să menținem liniștea la noi în țară. Este meritul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Și acest lucru va fi în continuare sarcina prioritară: pacea. Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean, dar noi ne dorim să rezolvăm această problemă, acest conflict, doar pe cale pașnică. Tot ce facem noi, facem și pentru oamenii de pe malul drept, și pentru oamenii de pe malul stîng. Dacă ați văzut, economia noastră s-a reorientat semnificativ în ultima perioadă. Și nu doar malul drept, dar și malul stîng. Aproape 80% din exporturile din regiunea transnistreană merg astăzi în Uniunea Europeană. Asta vorbește despre ceva. Asta vorbește despre faptul că noi sîntem pe aceeași cale. Și trebuie în continuare să avem grijă de securitatea cetățenilor noștri, trebuie în continuare să ne asigurăm că acest proces de integrare europeană pe care dumneavoastră vreți să-l amînați pentru nu știu cîte decenii, să poată beneficia de el și oamenii de pe malul drept și oamenii de pe malul stîng. Vreau să vă mai spun un lucru. Dumneavoastră știți că de cînd a început războiul Rusiei în Ucraina aproape toți moldovenii de pe malul stîng au venit și și-au luat pașaportul Republicii Moldova. Știți ce înseamnă asta? Asta înseamnă că ei au încredere în Republica Moldova. Că ei se simt în siguranță avînd pașaportul Republicii Moldova. Eu cred că noi avem rezultate bune. Trebuie să le vedem, să le înțelegem și să continuăm pe această cale. Dar cel mai important este, în continuare să menținem liniștea și pacea și pe malul drept, și pe malul stîng.

50:15 Alexandr Stoianoglo: Doamnă Sandu, pe parcursul mandatului dumenavoastră, dumneavoastră nu ați avut nici un (continuă rusește)

51:05 Maia Sandu: Domnule Stoianoglo, rezultatele se măsoară nu după numărul întîlnirilor, dar se măsoară după situația concretă. Noi avem o conlucrare în interesul cetățenilor de pe ambele maluri, și repet, noi am reușit să menținem pacea. Am văzut mulți care au semnat sute de mii de acorduri, au avut tare multe întîlniri, și rezultatul a fost zero. Cetățenii noștri apreciază pacea și liniștea pe ambele maluri. Întrebarea mea este despre proiectele din Sudul Moldovei. Dumneavoastră ați văzut drumurile noi pe care le-am construit în autonomia găgăuză, centura Comratului, despre drumul Chișinău-Comrat și multe alte proiecte. Din „Satul European” noi am finanțat proiecte în localitățile din autonomia găgăuză, din sistemul edicațional. Spuneți-mi 10 proiecte finanțate de Rusia pentru Moldova, din toată această perioadă.

[Stoianoglo: Investițiile le realizați după criterii politice. Găgăuzia e nedreptățită. Sandu: Nu-i adevărat. În Găgăzuia s-a investit mai mult decît în alte regiuni]

52:05 Alexandr Stoianoglo: Eu sînt foarte mulțumit pentru Uniunea Europeană, pentru partenerii noștri de dezvoltare, în sprijinul care se acordă în ultimul timp pentru Republica Moldova. Inclusiv pentru realizarea proiectelor în domeniul infrastructurii, în domeniul social și în alte domenii de activitate. Dar vreau să amintesc că drumurile și centura Comrat și altele au fost construite din banii luați în credit. Care Republica Moldova și cetățenii noștri trebuie să-i restituie. Asta unu. Altul. Eu nu fac niciodată o comparație între ajutorul care vine din partea Europei și din partea Rusiei. Și nu vreau să fac comparațiile respective. Noi trebuie să vorbim despre relațiile bilaterale și relațiile bune cu toți partenerii noștri și cu toți vecinii. Și încă un moment. Dar de ce dumneavoastră ați remarcat anume despre realizarea proiectului în Găgăuzia? Apropo: În Găgăuzia, un punct de vedere, realizarea proiectului este cel mai prejudiciat regiune în Republica Moldova. Anume din cauza politicilor care dumneavoastră ați promovat. Toate resursele financiare, toate investițiile care dumneavoastră promovați pe teritoriu în cadrul diferite proiecte, poartă un caracter politic. Majoritatea banilor statului, majoritatea banilor din partea partenerilor noștri de dezvoltare, sînt repartizați pe criteriile politice. Asta nu corespunde intereselor nici țării, nici oamenilor care aci trăiesc. Asta-i atitudinea și comportamentul dumneavoastră adevărat.

53:59 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, această narațiune este falsă și ea este orientată la dezbinarea cetățenilor. Am auzit-o și de la dumneavoastră și de la cei care vă sprijină pe dumneavoastră. Și dacă o să vă uitați la cifre o să vedeți că în autonomia găgăuză s-a investit mai mult decît în alte regiuni ale țării. Eu nu zic că asta este rău, eu îmi doresc ca să putem investi peste tot cît mai mult. Sînt proiecte concrete, sînt proiecte în localități, sînt investiții mari în drumuri și, chiar dacă o parte din aceste resurse au venit sub formă de credite dobînzile sînt mici, sînt la condiții foarte bune. iar dumneavoastră tocmai ați recunoscut că nu avem nici un proiect susținut de Federația Rusă.Dar eu vreau să vă rog să nu dezbinăm oamenii. Noi avem nevoie de unitate. Noi am dat dovadă de unitate extraordinară atunci cînd a fost pandemia și oamenii s-au ajutat unii pe alții. Ne-am ajutat reciproc. Noi am dat dovadă de unitate extraordinară cînd s-a început criza refugiaților și oameni de toate etniile au venit și au ajutat ucrainenii care au venit în țară. Oamenii noștri sînt uniți (s-a terminat timpul pentru intervenție)

[Stoianoglo: Jumătate dintre primari au dosare penale sau administrative. Sandu: Avem relații bune cu toți primarii. Amintiți-vă cînd erați în Partidul Democrat ce se întîmpla cu primarii care nu răspundeau la comenzile lui Plahotniuc]

55:07 Alexandr Stoianoglo: Stimată doamnă Sandu. Aveți dreptate cînd spuneți că noi trebuie să consolidăm societatea noastră și nicidecum nu divizăm oamenii pe criteriile etniei, pe alte criterii, politice, sociale și mai departe. Lucru care dumenavoastră faceți în ultimul timp, mai ales. Acum întrebarea a opta. În Republica Moldova există aproximativ 900 de primari. Peste jumătate dintre primari au dosare penale și administrative. Întrebarea: Este aceasta singura cale de a găsi limbă comună cu autoritățile publice locale?

55:51 Maia Sandu: Domnule Stoianoglo, la întrebarea asta trebuie să răspundeți dumneavoastră. Ați fost procuror general, trebuie să reformați sistemul ca să nu se comită abuzuri. Noi, cînd am venit la putere am schimbat legile așa încît să nu existe aceste oportunități de abuzuri din partea instituțiilor. Din păcate le mai vedem într-o anumită măsură. Dar eu zic să discutați cu primarii. Și să vă amintiți perioada în care erați și dumneavoastră în Partidul Democrat, ce se întîmpla cu primarii care nu răspundeau la comenzile lui Plahotniuc. Noi astăzi avem o relație foarte bună, recunoscută de toți primarii. Noi finanțăm proiecte în toate localitățile. Doar prin „Satul European” cred că avem 80% din localitățile din țară. Care este mult peste numărul de primari pe care-l are partidul de la guvernare. Iată, prin aceste declarații false dumneavoastră în continuare încercați să divizați oamenii. Noi respectăm primarii și noi vrem ca primarii să aibe aceste resurse ca să poată să îmbunătățească condițiile de viață în localități. Și tocmai de asta avem nevoie de ajutor extern. Tocmai de asta, nu trebuie să permitem izolarea țării. Tocmai de asta trebuie să ne mișcăm mai repede pe calea integrării europene – ca localitățile noastre să primească cît mai multe resurse. Ca oamenii noștri să vrea să rămînă acasă. Ca să putem să creem condiții bune de viață. Am tot respectul pentru primarii care muncesc de dimineață pînă seara, care interacționează cu oamenii, care sînt primii acolo ca să-i ajute și i-am sprijinit de fiecare dată, i-am respectat. Și asta voi face în continuare.

[Stoianoglo: Cînd am fost procuror general n-a fost pornit nici un dosar pe motiv de apartenență politică. Nici un om de afaceri n-a fost arestat]

57:38 Alexandr Stoianoglo: Doamnă Sandu, eu și nu am așteptat alt răspuns. Știu că toate întrebările care eu pun sau cine va pune, asta nu e de competența dumneavoastră. Dar în mod miraculos, mulți dintre acești primari, ca urmare a presiunilor, trec la partidul PAS. Evident și despre asta dumneavoastră tot nu cunoașteți. Apropo, pe perioada cînd eu am fost procuror general în Republica Moldova nu a fost pornit nici un dosar penal în privința apartenenței politice. Nu au fost pornite dosarele penale la comandă în privința primarilor și alți reprezentanți ai organelor publice locale sau centrale. N-a fost pornit nici un dosar penal, sau a fost pornit dar n-a fost reținut și arestat nici un om de afaceri. N-a fost suspendată activitatea la nici o înteprindere, la nici o zi. Și asta a fost făcut în perioada mea.

[Sandu: Vă mențineți afirmația că în sacoșa dată de Plahotniuc lui Dodon erau bani? Stoianoglo: Nu este important dacă au fost acolo bani, dar dosarul respectiv a fost pornit ilegal]

58:37 Maia Sandu: La acest subiect. Dodon și PSRM v-au înaintat la funcția de președinte. Și în acest sens vreau să vă întreb dacă vă mențineți afirmația că în „culiocul” [sacoșa; există o filmare în care Plahotniuc îi dă lui Dodon o sacoșă, s-a speculat că în acea sacoșă erau bani cu care Plahotniuc îl mituia pe Dodon] dat de Plahotniuc lui Dodon au fost bani?

59:03 Alexandr Stoianoglo: Doamnă președinte, cu regret, dumneavoastră confundați permanent funcțiile sau atribuțiile președintelui și procurorului. Procurorii trebuie să investighează dosarele penale pe cazurile respective. Dosarele penale nu poate să pornesc la bază de declarațiile politice. Sau la baza comenzii politice, practică care sînt destul de aplicat în timpul actual. Dosarele penale [se] pornesc numai la baza probelor suficiente care poate să stea la baza bănuielii rezonabile. Deciziile în privința oamenilor învinuiți adoptă numai procurorii. Acuma, despre bani. Nu este important – au fost acolo bani sau nu? Este important că dosarul care a fost, sau la baza căruia a fost pornită așa numitul „culioc”, a fost pornit ilegal. Toate acțiunile operative care au fost făcute au fost făcute în afara procesului penal. Ce este ilegal și nu poate să fie folosită ca dovadă. Mai mult ca atît, sînt sigur că anume la comanda dumneavoastră acest dosar a fost investigat și expediat la instanța de judecată.

60:40 Maia Sandu: Domnule Stoianoglo, într-adevăr procurorii trebuie să se ocupe de aceste cazuri. Asta este întrebarea – ce ați făcut dumneavoastră pe perioada cît ați fost procuror general? Acuma dumneavoastră spuneți că nu contează ce a fost în sacoșa aceea. Tot dumneavoastră ați spus mai devreme într-un interviu că nu contează ce era în conturile din Bahamas care veneau să finanțeze Partidul Socialiștilor. Eu mă întreb ce înțelegeți dumneavoastră prin democrație, dacă considerați că finanțările venite din afară, finanțările ilegale pentru partide politice, pentru campanii electorale, nu sînt elemente importante. La ce reduceți dumneavoastră democrația? La cine are cei mai mulți bani, cele mai mari sacoșe ca să umble și să încerce să mituiască oamenii, ca să finanțeze propagandă și dezinformare, ca să finanțeze proteste, ca să destabilizeze țara? Eu mă întreb cum arată democrația dumneavoastră?

[Stoianoglo: Ați zis că s-au furat 300000 de voturi. De unde provine cifra? Sandu: Am avut dinainte informația că gruparea criminală a promis 300000 voturi]

61:46 Alexandr Stoianoglo: A 9-a întrebare. Doamna Sandu, în noaptea alegerilor ați declarat că 300000 de voturi au fost furate. Comisia Electorală raportează doar sute de cazuri de acest fel. Toți înțelegem că numărul real ar putea mai mare. Totuși consider că într-o situație atît de critică ar trebui să explicați de unde provine cifra de 300000? De ce nu 200000 sau 400000? Întrebarea: Ce știți și nu spune public poliția?

62:25 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, informația pe care am avut-o noi și cu ceva timp înainte de alegeri este că promisiunea grupării criminale, celor care plătesc aceste fraude, a fost de 300000 de cetățeni. De voturi. Și asta am spus și în declarația mea publică. Că asta a fost promisiunea. Ce am văzut documentat de poliție este peste 100000, nu 100. Și chiar dacă ar fi fost 100, cred că dumneavoastră ar fi trebuit să fiți la fel de îngrijorat cum e și în situația că este peste 100000. Asta este problema cea mare și toată lumea o vede, doar dumneavoastră nu vreți să vedeți aceste lucruri. Țara asta este mică. Și informația se răspîndește repede. Sînt multe probe. Cum credeți dumneavoastră că puteți să construiți democrație în țara asta dacă acceptați ca cineva să cumpere voturi pentru dumneavoastră? Ce fel de democrație e asta?

63:34 Alexandr Stoianoglo: Doamnă Sandu, se pare că de fapt nu aveți nimic concret de spus, dar asta îngrijorează. Mai ales cînd apropiații dumenavoastră, doamna Davidovici, Albăt, periclitează ancheta prin publicarea pe rețelele sociale de liste cu numele presupuselor persoane cumpărate, încălcînd și prezumția de nevinovăție și datele cu caracter personal. Vă rog, opriți isteria, deschideți ochii. Controlați-i. Sînteți președinte. Și încă un moment, am 20 secunde ca replică. Ați spus despre dosarul finanțarea ilegală a partidului PSRM. Faptul a avut loc, în opinia dumneavoastră, în 2015. Eu am devenit procuror general în 2020 practic. Dar cel mai important, că conform, bine eu pe urmă o să termin (se termină timpul alocat pentru intervenție)

64:35 Maia Sandu: Următoarea întrebare. Dumneavoastră vorbiți mult despre statul de drept. Cum vedeți construirea statului de drept în condițiile în care dumneavoastră eliberați un om din închisoare, iar acesta a doua zi intră cu mascați peste judecători, peste oameni de afaceri?

65:00 Alexandr Stoianoglo: În perioada mea de activitate, în calitate de procuror general, vă repet încă o dată: Nu a fost reținut și arestat nici un om de afaceri. Și puteți [să] verificați faptele respective. În perioada mea de activitate în calitate de procuror general nu a fost suspendată activitatea nici o întreprindere. N-a fost sechestrat nici un cont întreprinderilor. Anume din cauză că în primul rînd în întreprinderile respective lucrează oameni, care din veniturile care acolo primesc în calitate de salariu întreține familiile sale. Anume acuma, înainte, cînd eu am devenit procuror general, apropo, în 2019 au fost reținuți și arestați mai bine de 1000 de oameni de afaceri. Același lucru a fost în 2018. Și cel mai interesant, că dumneavoastră devenit primministru și declarat în toată țara despre statul capturat, anunțînd că anume procuratura, organele procuraturii, justiției, au fost acelea care au fost folosite ca bîtă împotriva oponenților politici, oameni de afaceri, anume dumneavoastră, pe urmă, fiind primministru, ați promovat la funcțiile cheie în cadrul procuraturii oamenii care au fost înainte implicați în represiunile împotriva oamenilor de afaceri, oponenții politici și mai departe.

[Discuții din trecut între Sandu și Stoianoglo amintite de un participant dar nerecunoscute de celălalt]

66:38 Maia Sandu: Sînt oameni de afaceri și oameni de afaceri. Și împotriva abuzurilor am luptat și trebuie să luptăm în continuare. dar eu îmi amintesc o discuție pe perioada cînd erați procuror general și a venit o informație la Consiliul Suprem de Securitate de la Banca Națională, în care se spunea că un om de afaceri atentează la două bănci din Republica Moldova, folosind judecători pe care vrea să-i cumpere. Dumneavoastră atunci, cînd eu v-am sesizat și v-am spus despre această problemă majoră, mi-ați răspuns în felul următor: „Doamnă președintă, și Voronin a încercat să se ocupe de personajul ăsta și nu i-a reușit. N-o să reușiți nici dumneavoastră”. Despre ce fel de oameni de afaceri vorbiți dumneavoastră atunci cînd povestiți așa frumos despre activitatea dumneavoastră?

67:26 Alexandr Stoianoglo: Tot ce ați spus dumneavoastră este un fals. Nu am avut așa fel discuții. Dar am avut alte discuții care cred că va fi foarte interesant pentru publicul nostru. Dar lăsăm asta între noi. Referitor și la Victoriabank, de ce eu am pornit dosarele penale referitor la cazul Victoriabank, asta este sau n-are și partenerii noștri, și mai departe. Acuma, următorul, a 10-a întrebare. (vorbește rusește)

[Sandu: Au fost fraude masive, s-au cumpărat voturi. Veniți cu aceste mijloace murdare. Stoianoglo: Am avut cea mai ieftină campanie. Dumneavoastră ați avut campania cea mai scumpă]

68:17 Maia Sandu: Domnule Stoianoglu, avem și procese verbale pe Președinție, referitor la subiectul anterior discutat, pe care dumneavoastră se pare că l-ați uitat sau încercați să-i mințiți pe cetățeni. Noi trebuie să avem alegeri corecte. Și chiar dacă în primul tur au fost fraude masive, noi avem aceste alegeri. Dar solicitarea mea este ca și dumneavoastră, care încercați să vă prezentați aicea ca un om care ține la lege, să faceți aceleași eforturi ca și noi și restul cetățenilor ca aceste alegeri să fie libere. Să fie votul oamenilor. Nu votul cumpărat de unii sau alții. Despre asta este vorba. Și dumneavoastră înțelegeți foarte bine aceste lucruri dar nu vreți să le recunoașteți. În calitate de președinte eu am responsabilitatea pentru această țară. Noi respectăm legea. Dumneavoastră n-o respectați. Cei care vă susțin pe dumneavoastră, cei care vă finanțează pe dumneavoastră nu respectă legea. Am mai întrebat o dată: unde ați văzut dumneavoastră ca să se cumpere voturi și ca să se atenteze la votul suveran al cetățenilor? Fiecare decide pentru el. Cum vede el și pe cine îl vrea președinte sau nu. Dumneavoastră veniți cu aceste mijloace murdare. Cu bani murdari. Cu propagandă. Eu nu știu. S-ar putea ca dumneavoastră să nu știți prea multe despre asta. Dar ar trebui să vă interesați, că este vorba de soarta Republicii Moldova. Și ar trebui să fiți la fel de interesat ca și noi ca alegerile să fie în baza votului suveran al cetățenilor și nu în baza unor fraude. Și faptul că vă ascundeți după aceste lucruri, că nu le știți, asta nu este un lucru care îi ajută pe cetățeni. Cetățenii vor ca votul lor să fie protejat și avem obligația, ambii, să ne asigurăm că votul este protejat și nu cumpărat.

70:18 Alexandr Stoianoglo: Stimată doamnă Sandu. Eu nu înțeleg despre care finanțare ilegală a campaniei mele electorale dumneavoastră vorbiți. Eu am făcut cel mai modestă, cel mai ieftină companie [campanie]. Cînd comparați cu dumneavoastră, care ați avut o companie [campanie] cel mai scumpă. Ba chiar la numărul de cetățeni. Eu n-am avut 2 boarduri. N-am avut altă reclamă, spre deosebire de dumneavoastră. Acuma replica (continuă rusește)

71:15 Maia Sandu: Dragi cetățeni. Președintele este slujitorul poporului. Puterea reală e a poporului și duminica viitoare dumneavoastră aveți toată puterea de a decide cum vreți să trăiți. Oamenii mereu aleg bine pentru ei. Hoții nu pot cîștiga alegerile altfel decît prin furt. În aceste alegeri atacul asupra democrației este masiv. Avem dovezi, mărturii, le-a văzut toată țara. Moldova este o țară mică. Un asemenea furt de proporții nu poate fi ascuns. Oamenii vorbesc peste tot. Doar domnul Stoianoglu nu a văzut acest lucru. Sînt multe lucruri despre care domnul Stoianoglu nu știe. Nu știe ce a fost în sacoșa trasmisă de Plahotniuc lui Dodon, nu știe ce lege a încălcat Platon în spălările de bani, nu știe dacă în Moldova, în aceste alegeri s-au cumpărat voturi și pentru cine s-au cumpărat voturi. Eu mă adresez către toți cetățenii care au răspunsuri la aceste întrebări. Alegerile care vin sînt despre cum vom trăi fiecare dintre noi. Despre familia noastră, despre țara noastră. Propunerea mea pentru voi este să-mi permiteți să-mi continui să păstrez pacea, să aduc bani pentru dezvoltare și să continui, să continuăm împreună calea noastră europeană. Să continuăm proiectele de dezvoltare. Și să continuăm lupta pentru un stat de drept adevărat, așa cum scrie în Constituție. Țara noastră are o șansă reală să devină parte din Europa. E o șansă istorică și cuiva tare nu-i place acest lucru. Dar decizia nu este a lor, este decizia moldovenilor. Oamenii cinstiți trebuie să trăiască bine acasă. Eu am toată încrederea în înțelepciunea și decizia dumneavoastră.

73:18 Alexandr Stoianoglo: Stimați alegători. Ca persoană care a adoptat de mult modelul integrării europene ca sistem personal de valori, sînt pregătit să respect supremația legii, să apăr principiul dreptății, imparțialitatea și servesc interesele majorității. Nu am nimic de adăugat, în afară de un singur lucru: E timpul ca aceste principii să obțină victoria în Moldova. Cu toții sîntem interesați de acest lucru. Și încă un moment foarte important: doamna președintă, că toată lumea mă înțelege. Eu sincer cred că (continuă rusește). Vă mulțumesc mult.

Marius Mioc Blog