ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva sute de persoane s-au adunat în centrul orașului Bălți pentru a cere Unirea cu România, marcând astfel împlinirea a 102 ani de la momentul în care Zemstva din Bălți a votat în unanimitate o adresă către Sfatul Țării de la Chișinău, în care își manifesta dorința de revenire la Patria-Mamă, potrivit portalului deschide.md

La eveniment au participat președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, și secretarul de stat în Guvernul României, Ana Guțu, și consulul general al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu.

„Nu trebuie să ne facem iluzii în privința contextului acelui timp, pentru că Basarabia venea după 100 de ani de dominație țaristă, în care nu era nicio școală românească, nicio carte. Spiritul românesc era în sate, în tradiție și în vorba pe care o purtau din moși strămoși. Dar acest vot, și asta este o lecție pentru zilele noastre, a fost unul pragmatic, un vot de voiotor pe care conducătorii zemstvei locale l-au înțeles în contextul timpului. (...) Oamneii Bălțiului, de origini diferite, români-moldoveni, ucraineni, câți erau în zemstvă, au făcut o opțiune de viitor tocmai din considerentul că au înțeles că viitorul lor personal și al copiilor este alături de România. Această lecție este cea pe care trebuie să o însușească și astăzi bălțenii care sunt prezenți aici, trec impasibili pe străzi sau, probabil, mai privesc cu ironie lucrurile care se întâmplă. Voi rămâne aceeași voce a românismului și unionismului în Parlament, care va deveni tot mai influentă, pentru că, pe fundalul acestei incapacități politice, alte opțiuni de viitor nu există”, a declarat Octavian Țîcu.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ana Guțu, i-a îndemnat pe toți cei care simt românește să depună spre finanțare proiecte la DRRM, care să aibă ca obiective promovarea identitatății, limbii, culturii și istoriei române.

„Vreau să vă asigur că România a susținut și va susține toate inițiativele care țin de spiritualitatea noastră românească, de cultura noastră românească, de istorie, de limba română. În acest sens, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a fost creat recent printr-o decizie a Guvernului României și am marea onoare să fiu în fruntea acestuia și să-i asigur buna funcționare. România este cea care a finanțat foarte multe proiecte în R.Moldova, inclusiv reparația celor o mie de grădinițe, vor mai fi reparate în curând alte 250 de grădinițe. Există foarte multe proiecte de cooperare descentralizată între administrațiile publice locale din România și R.Moldova”, a afirmat Ana Guțu.

Consulul general al României la Bălți, Petrișor Ionel Dumitrescu, s-a arătat plăcut surprins de numărul mare de persoane prezente la eveniment.

„Nu mă așteptam să vină atât de mulți oameni la această manifestație. Au venit foarte mulți, au venit mai mulți decât la 1 decembrie 2019. Oamenii se sim foarte bine, au venit și cu un drapel foarte mare, pe care l-au expus”, le-a declarat reporterilor reprezentantul României la Bălți.

Acțiunea s-a desfășurat cu binecuvântarea PS Antonie, episcop al Mitropoliei Basarabiei (BOR), care a oficiat o slujbă de Te Deum, împreună cu un sobor de preoți.

Oamenii prezenți la eveniment susțin că astfel de manifestații sunt foarte importante, întrucât, încetul cu încetul, acestea vor duce la redeșteptarea spiritului național și la regăsirea adevăratei identități a poporului.

„Sunt foarte bucuros să mă aflu aici. Mă iau fiorii. Atâția români adunați într-un singur loc și, mai ales, în ce loc! Este puternic rusificat orașul, este adevărat, dar eu am mai mulți prieteni ruși care mi-au zis că ar vota pentru Unire”, a povestit un manifestant.

„Bălțiul a fost primul oraș care a vrut să revină la Țara-Mamă. Suntem mândri de asta. Sper să apuc vremurile în care voi trăi în România reîntregită”, susține un bărbat de vârsta a treia, care nu a ratat ocazia să manifesteze la Bălți pentru Unire. „Am venit să sărbătoresc acel peste un secol de când orașul meu a decis să revină la România”, adaugă el.

Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, cu binecuvântarea Episcopiei de Bălți a Mitropoliei Basarabiei (BOR). Cei prezenți au participat la o slujbă de Te Deum, la finalul căreia au depus flori la monumentul voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Apoi, coloana de manifestanți s-a îndreptat spre actualul sediu al Oficiul Stării Civile din Bălți, fosta clădire a Zemstvei, unde au avut loc un concert și discursuri patriotice.