1 decembrie este Ziua Națională a României. Această zi marchează unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, în anul 1918, și reprezintă un simbol al unității de neam și de credință.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României.

„1 Decembrie este sărbătoarea de suflet a românilor. Reprezintă aniversarea Marii Uniri, când a fost împlinit idealul nostru de libertate, unitate și demnitate națională.
1 Decembrie este momentul în care privim cu gratitudine către trecut și cu speranță spre viitor. Într-o astfel de zi solemnă, trebuie să ni-i amintim pe cei care prin jertfă de sânge, muncă și năzuință au făcut posibilă această mare sărbătoare a întregii suflări românești: ostașii români căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial; oamenii politici și diplomații care s-au dedicat acestui deziderat; personalitățile marcante ale culturii române și oamenii simpli - români din toate provinciile istorice, munteni, moldoveni, transilvăneni, bănățeni, bihoreni, bucovineni, basarabeni, maramureșeni, dobrogeni sau aromâni - care au crezut mereu în idealul de unitate națională.

Figuri marcante precum Regele Ferdinand, Iuliu Maniu, Ion Brătianu, Nicolae Iorga, Pantelimon Halippa sau Onisifor Ghibu trebuie să ne servească drept repere incontestabile ale atașamentului românilor față de valorile libertății, patriotismului, echității sociale, respectului reciproc și toleranței.

1 Decembrie nu este doar o celebrare a trecutului, ci și prilejul cel mai bun pentru a ne conecta mai puternic la prezent, la locul pe care îl avem în Europa și în lume, de a fi conștienți de noi înșine și de a privi cu încredere către viitor.

Sărbătorim Ziua Națională în ajunul Centenarului Marii Uniri – moment istoric de cea mai mare însemnătate – care a consacrat rolul României de promotor al păcii, justiției și dezvoltării.

Cei 99 de ani de Românie modernă ne-au pus în fața provocărilor istoriei, am trecut prin război, dictatură stalinistă și prin regim ceaușist. Totodată, am avut și șansa uriașă de a ne recâștiga libertatea – iarăși prin jertfă – în decembrie 1989 și de a ne bucura de democrație, respect pentru drepturile omului și prosperitate.

Acum, la 99 de ani după Marea Unire, putem vorbi cu încredere și mândrie despre o Românie modernă, activă pe plan internațional, un stat membru al UE si al NATO, profund ancorat in realitățile secolului XXI, care are capacitatea de a furniza încredere și stabilitate în regiunea sa de apartenență geografică, inclusiv în Republica Moldova.

Centenarul Marii Unirii are o rezonanță specială în Republica Moldova și va reprezenta o ocazie minunată de reafirmare fără echivoc a susținerii parcursului european al țării noastre vecine, de care ne leagă o istorie, o limbă și tradiții comune.
La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor și celor care simt românește!”.

Data de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi națională în anul 1990 și reprezintă evenimentul principal din istoria României, atunci când Marea Adunare de la Alba-Iulia a adoptat o rezoluție prin care atesta unirea tuturor românilor din Transilvaniei, Banat, Crișana și Maramureș cu România. Legea Unirii a fost ratificată ulterior prin decret de lege, în 11 decembrie 1918 de regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaților în ședința din 29 decembrie 1919.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews