ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste o mie de sportivi români și străini au participat azi, la Mamaia, la cea de-a patra ediție a Maratonului Nisipului, unul din primele competiții de profil din Europa ce se desfășoară integral pe nisip. 

Printre concurenți s-a aflat și ministrul Mediului din Republica Moldova, Valeriu Munteanu. El a concurat în proba de zece kilometri, ocupând locul 49 la general și poziția a 17-a la categoria 30-39 de ani. 

Ministrul liberal de la Chișinău a purtat la concurs un tricou pe care era inscripționat mesajul „Alerg pentru unire”. 

„Constanța, Maratonul nisipului, în ajunul zilei de 27 martie, ziua Unirii Basarabiei cu România. Uniți pentru Unire...”, a postat Valeriu Munteanu și pe pagina lui de facebook.

El a declarat, în repetate rânduri, că unirea Republicii Moldova cu România este șansa pe care Republica Moldova nu ar trebui s-o rateze. 

„Anume sufletele noastre sunt jinduite de ruși și, din păcate, vedem că le-au obținut deja de la o mare parte dintre concetățenii noștri. În aceste zile și ore de grea cumpănă pentru basarabeni, constat, încă o dată, că doar Unirea cu România este șansa noastră de propășire, unic ideal, pentru care trebuie să trudim și, după caz, să ne jertfim”, spunea Valeriu Munteanu în ianuarie 2016.   

„Din punctul meu de vedere, ca și cetățean al Republicii Moldova, dar și ca cetățean al României, sau pur și simplu ca român, cred că următoarea temă de țară trebuie să fie Unirea cu Basarabia și România ar trebui să aibă un plan în acest sens. Eu nu cunosc dacă România și instituțiile din România au un astfel de plan, dar mi-aș dori foarte mult ca acest Fond pentru Moldova, pentru Basarabia, să facă parte din arhitectura acestei strategii”, preciza ministrul de la Chișinău în decembrie 2015, la dezbaterea „Fondul Moldova – Planul Marshall al României pentru Republica Moldova”.

În vârstă de 36 de ani, Valeriu Munteanu a absolvit în 2003 cursurile unei facultăți de Științe Juridice din România.  

Este vicepreședinte al Partidului Liberal din Republica Moldova și ministru al Mediului din iulie 2015. 

Este căsătorit și tată a patru copii.