ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, 22 mai, Mitropolitul Iosif Naniescu a fost proclamat sfânt, în localitatea Răzălăi din Republica Moldova, satul natal al ierarhului, la aproximativ două luni de la proclamarea canonizării sale pe teritoriul României, informează Basilica.

Canonizarea Sfântului Iosif a fost proclamată pentru a doua oară, întrucât în Republica Moldova funcționează Mitropolia autonomă și de stil vechi a Bisericii Ortodoxe Române, intitulată Mitropolia Basarabiei și Exarhat al Plaiurilor.

Cu acest prilej, un fragment din moaștele sfântului și o icoană reprezentând pe marele ierarh au fost dăruite comunității din Răzălăi de o delegație a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române condusă de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei.

Ceremonia de proclamare a canonizării a urmat Liturghiei oficiată de 4 ierarhi  în lăcașul de cult din Răzălăi.

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a evidențiat virtuțile pentru care Sfântul Iosif a fost iubit de oameni.

„Avea o foarte mare credință în Dumnezeu, iubea Biserica Ortodoxă, iubea cântarea sfântă de la strană, și mai presus de toate, îi iubea pe cei săraci. Până la ultimul ban, Mitropolitul Iosif își arăta milostivirea sa față de cei săraci din capitala de altădată al Moldovei, Iașiul, încât poporul până astăzi îl numește Sfântul Iosif cel Milostiv și Bun”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Părintele Teofan a mai subliniat că evlavia poporului român pentru Sfântul Iosif cel Milostiv este foarte mare.

„Credincioșii venind la Sfânta Catedrală, trec întâi să se închine la moaștele Sfântului Iosif, apoi la moaștele Sfintei Parascheva, mulțumind lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate”, a spus Părintele.

Cu ocazia acestui moment important din viața Mitropoliei Basarabiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj care a fost citit de Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos.

În cuvântul intitulat „Sfântul Iosif cel Milostiv – fiu al Basarabiei și Părinte duhovnicesc al Moldovei”, Preafericirea Sa a făcut referire la personalitatea marelui ierarh, cât și la exemplul pe care ni-l oferă sfinții în general.

În mesaj, Părintele Patriarh a spus că Sfântul Iosif a fost un „ierarh cu viață sfântă și cultură teologică, evlavios și milostiv, dascăl înțelept și părinte duhovnicesc, ctitor al Catedralei Mitropolitane din Iași, și păstor neobosit al poporului credincios”.

De asemenea, a fost citit tomosul sinodal de canonizare al Sfântului Iosif cel Milostiv de către Preasfințitul Părinte Ignatie al Hușilor.

„Privind la iubirea jertfelnică pentru aproapele a Mitropolitului Iosif al Moldovei, la credința sa ortodoxă și la felul său de viețuire, prin care Domnul iubirii milostive este pururea lăudat, urmând Tradiției apostolice și patristice a Bisericii Ortodoxe și chemând în ajutorul nostru harul Preasfintei și de viață făcătoarei și nedespărțitei Treimi, hotărâm, ca de acum înainte și până în veac, Părintele nostru Iosif Naniescu, Mitropolitul Moldovei, să fie cinstit în rândul sfinților ierarhi de întreaga Biserică Ortodoxă Română”, se menționează în tomosul Sfântului Sinod.

În omilia sa, Mitropolitul Petru a făcut referire la viața curată pe care Sfântul Iosif a trăit-o, ascultând de poruncile Domnului.

A plecat din copilărie de pe plaiurile natale, a avut „o viață sfântă și frumoasă pe care a petrecut-o în acele părți în care a fost trimis, iar astăzi vine la noi în sat, vine ca sfânt”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Mitropolitul Iosif Naniescu în data de 5 octombrie 2017.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat la Iași ceremonia de proclamare a sfințeniei mitropolitului originar din Basarabia în 25 martie 2018, în contextul aniversării a 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României (27 martie 1918).

Odată cu Sfântul Iosif cel Milostiv a fost proclamat și Sfântul Cuvios Gheorghe Pelerinul.