ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pastorala de Crăciun a Patriarhului Moscovei, PF Chiril, este postată în limba română pe siteul oficial al instituției. Premiera a fost remarcată de către jurnalistul Vlad Cubreacov.

Mai precis, rușii au scris mesajul PF Chiril în limba moldovenească, trecând în paranteză „română”. Nuanța este foarte importantă, pentru că zeci de ani, Biserica Ortodoxă a Rusiei a preluat mesajul comuniștilor care au inventat „națiunea moldovenească”, în perioada interbelică. Conform acestei teorii nerecunoscute nicăieri pe planetă, moldovenii ar fi fost altceva decât români, aberație susținută și acum de unele voci de la Chișinău.

„ Patriarhia Moscovei își calcă pe inimă și recunoaște abia acum, în anul mântuirii 2019, identitatea și unitatea lingvistică moldo-română (adică a Republicii Moldova și a României), publicând pe pagina sa oficială de internet Pastorala de Crăciun a Patriarhului Kirill în limba română cu alfabet latin, specificând că este vorba despre o singură limbă, nu despre două. Aceasta după ce ani la rând ni s-a predicat de pe amvoanele moscovite că moldovenii ar fi altă nație de oameni și că nu ar fi ceea ce i-a făcut Dumnezeu, adică români. Astfel, Patriarhia Moscovei recunoaște că din punct de vedere etnolingvistic moldovenii sunt români propriu-ziși. De aici și până la a recunoaște oficial dreptul Patriarhiei Române de jurisdicție canonică în Republica Moldova nu mai rămâne decât un pas. Dacă scrii ”limba moldoveană (română)” trebuie să scrii de fiecare dată, pentru motive de consecvență logică și morală, și ”moldovenii (românii)”, nu-i așa, Moscovă iubită, mândră capitală? Aviz episcopului Marchel, piosului Dodon și bandiților de la Tiraspol, care luptă contra alfabetului latin și limbii române materne a fraților noștri din stânga Nistrului!”, a scris Vlad Cubreacov.

Pe teritoriul Basarabiei există două structuri canonice bisericești: Mitropolia Basarabiei, ce ține de Patriarhia Română, condusă de Mitropolitul Petru și Mitropolia Chișinăului, ce ține de Patriarhia Moscovei, ce ține de Mitropolitul Vladimir.