ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monumentul închinat grănicerului român Aurelian Mihăilescu a fost vandalizat, anunță avocatul Iulian Rusanovschi, unul dintre cei care s-au ocupat cu ridicarea edificiului, în cadrul unui comunicat trimis redacției ActiveNews.

Evenimentul a avut loc în cursul zilei de ieri. Un individ, rămas încă neidentificat, a distrus inscripțiile de pe monument, afirmă avocatul.

Acesta susține că actul reprobabil s-a produs la incitarea consilierilor socialiști din sat, care se opun dezvelirii monumentului. Sfințirea monumentului trebuia să aibă loc pe 28 noiembrie, dar se va amâna în condițiile date.

Mai rușinos este faptul că doi dintre oponenții acestui proiect au cetățenia română: este vorba despre primarului Iuri Ostaf și preotul Portărescu Constantin.

„Primarul din sat refuza sa sesizeze Politia (fiind indignat ca pe monument sunt trecute inițialele unui erou român - Aurelian Mihăilescu), iar preotul a confirmat ca a depus cerere la Primărie pentru a împiedica manifestația, deoarece monumentul avea sa fie sfintit de un episcop din cadrul Patriarhiei Române. A FOST VANDALIZATA ȘI PLACA DIN BRONZ CU CHIPUL EROULUI.

Amintim ca acest monument a fost ridicat in baza Deciziei Consiliului local Olănești, a unei Hotărâri de Guvern si este avizat de Comisia Monumentelor de For Public. Se vede ca statul este incapabil sa păstreze memoria eroilor si obiectele de patrimoniu cultural, iar Primăria și preotul din Olănești incită lumea la ură etnică, discriminare și antagonism.

Aurelian Mihăilescu a luptat in primul război mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand in luptele de la Turtucaia și Mărășești, iar in 1922 s-a casatorit la Criuleni cu o basarabeanca. In mai 1923 a fost impuscat la datorie, dupa ce deconspirase o banda de bolsevici care pregateau rascoala de la Tatarbunar si aducea clandestin armament in Basarabia.

Mai mult ca atât, cei de la Primărie și-au permis să ”ATENȚIONEZE„ organizatorii că sfințirea monumentului va fi curmată de populația locală, care va ieși la proteste și vor bloca parcul și accesul în sat!!!

Așteptăm reacția Procuraturii Stefan Voda, a Consiliului Raional Ștefan Voda, Maria Răileanu, a Ministerului Culturii, a Ambasadei României la Chișinău, Primăria Olănești, Academia de Științe și a altor instituții de pe cele două malutir ale Prutului care nu sunt indiferente la aceste acte de barbarie și profanare!”, scrie Iulian Rusanovschi.