Vineri, 21 septembrie 2018, in comuna Cosauti, raionul Soroca, a fost inaugurat un monument închinat Căpitanului Ionel Epure, un grănicer român ce a căzut la datorie în 1940, în timpul retragerii Armatei Române din Basarabia în urma ultimatumului sovietic.
 
Monumentul crucifix a fost ridicat în iulie 1942 de către familia martirului, însă în anii `50 a fost demolat de bolșevici. Partea de sus a monumentului - crucea cu lauri, a fost salvată și adusă în curtea bisericii de săteanul Filip Epure in 1975, unde s-a aflat până în prezent.

Așa cum ActiveNews a anunțat încă de săptămâna trecută, la inițiativa Asociatiei Monumentum, în baza unui proiect întocmit de arhitectul Mihail Andrieș, monumentul a fost reconstituit și amplasat în curtea Bisericii din sat.

După dezvelire, monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți în frunte cu părintele paroh Iurie Stavița și preotul profesor Mircea Bejenaru din Suceava. Garda de onoare a fost formata din doi veterani ai războiului de la Nistru, iar imnurile de stat al Republicii Moldova și al României au fost intonate de către orchestra din Soroca, a cărei prezență a fost asigurată de ex-ministrul Apărării de la Chișinău, Alexandru Cimbriciuc.

Primarul comunei - Mihail Gâtlan, care a mulțumit domnului Iulian Rusanovschi pentru restabilirea monumentului și celor prezenți pentru participarea la eveniment. Concomitent, dumnealui a salutat prezenta delegației din Suceava  în condițiile în care vorbim aceeași limbă și cu toții facem parte din neamul românesc.

La rândul său, părintele prof. Mircea Bejenaru a atras atenția asupra faptului că aceste monumente persistă din ordinul spiritual al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt ca o dovadă a perpetuării credințeii strămoșești și a identității naționale
.
Profesorul Filip Epure, om emerit al Republicii Moldova, a adus un omagiu Căpitanului Ionel Epure, care in viziunea sa este un martir și un erou național. Acest Căpitan a fost omorât de bolșevici atunci când s-a opus ocupării Basarabiei, și a fost înmormântat in cimitirul din sat. După eliberarea Basarabiei, în 1942, părintii săi au venit la Cosăuți și l-au exhumat pentru a-l duce acasă. Undeva, în centrul satului a fost ridicat acest monument, ulterior fiind distrus de doi săteni, care au regretat această faptă, unul din ei murind în accident iar celălalt sinucigându-se. 

Iulian Rusanovschi a vorbit despre inițiativa si procesul de restabilire a monumentului, si a adus sincere mulțumiri echipei sale precum și domnului Vladislav Lozan, care a sculptat gratuit monumentul, veteranului Alexandru Cimbriciuc, organizației Fapta nu Vorba, preotului Iurie Stavita - care a susținut inițiativa în pofida faptului că membrii consililului local s-au opus restabilirii monumentului din răsputeri, și intelectualilor din Cosăuți care sunt datori sa transmită urmașilor adevarul despre jertfa Căpitanului Epure. 

Bronzul de pe monument a fost restabilit de un sculptor rus din Chișinău - Veaceslav Jiglitchi, iar schița de restabilire a fost realizata după o fotografie din 1942. Acest monument, este primul din cele patru închinate granicerilor căzuți la Nistru, care vor fi refăcute de Asociația Monumentum.

La eveniment nu au fost prezenți reprezentanții Politiei de Frontieră din Republica Moldova și din România, în pofida faptului ca au fost invitați, iar monumentul în sine este închinat unui grănicer căzut la datorie - Ionel Epure.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews