ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 21 septembrie 2018, in comuna Cosauti, raionul Soroca, a fost inaugurat un monument închinat Căpitanului Ionel Epure, un grănicer român ce a căzut la datorie în 1940, în timpul retragerii Armatei Române din Basarabia în urma ultimatumului sovietic.
 
Monumentul crucifix a fost ridicat în iulie 1942 de către familia martirului, însă în anii `50 a fost demolat de bolșevici. Partea de sus a monumentului - crucea cu lauri, a fost salvată și adusă în curtea bisericii de săteanul Filip Epure in 1975, unde s-a aflat până în prezent.

Așa cum ActiveNews a anunțat încă de săptămâna trecută, la inițiativa Asociatiei Monumentum, în baza unui proiect întocmit de arhitectul Mihail Andrieș, monumentul a fost reconstituit și amplasat în curtea Bisericii din sat.

După dezvelire, monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți în frunte cu părintele paroh Iurie Stavița și preotul profesor Mircea Bejenaru din Suceava. Garda de onoare a fost formata din doi veterani ai războiului de la Nistru, iar imnurile de stat al Republicii Moldova și al României au fost intonate de către orchestra din Soroca, a cărei prezență a fost asigurată de ex-ministrul Apărării de la Chișinău, Alexandru Cimbriciuc.

Primarul comunei - Mihail Gâtlan, care a mulțumit domnului Iulian Rusanovschi pentru restabilirea monumentului și celor prezenți pentru participarea la eveniment. Concomitent, dumnealui a salutat prezenta delegației din Suceava  în condițiile în care vorbim aceeași limbă și cu toții facem parte din neamul românesc.

La rândul său, părintele prof. Mircea Bejenaru a atras atenția asupra faptului că aceste monumente persistă din ordinul spiritual al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt ca o dovadă a perpetuării credințeii strămoșești și a identității naționale
.
Profesorul Filip Epure, om emerit al Republicii Moldova, a adus un omagiu Căpitanului Ionel Epure, care in viziunea sa este un martir și un erou național. Acest Căpitan a fost omorât de bolșevici atunci când s-a opus ocupării Basarabiei, și a fost înmormântat in cimitirul din sat. După eliberarea Basarabiei, în 1942, părintii săi au venit la Cosăuți și l-au exhumat pentru a-l duce acasă. Undeva, în centrul satului a fost ridicat acest monument, ulterior fiind distrus de doi săteni, care au regretat această faptă, unul din ei murind în accident iar celălalt sinucigându-se. 

Iulian Rusanovschi a vorbit despre inițiativa si procesul de restabilire a monumentului, si a adus sincere mulțumiri echipei sale precum și domnului Vladislav Lozan, care a sculptat gratuit monumentul, veteranului Alexandru Cimbriciuc, organizației Fapta nu Vorba, preotului Iurie Stavita - care a susținut inițiativa în pofida faptului că membrii consililului local s-au opus restabilirii monumentului din răsputeri, și intelectualilor din Cosăuți care sunt datori sa transmită urmașilor adevarul despre jertfa Căpitanului Epure. 

Bronzul de pe monument a fost restabilit de un sculptor rus din Chișinău - Veaceslav Jiglitchi, iar schița de restabilire a fost realizata după o fotografie din 1942. Acest monument, este primul din cele patru închinate granicerilor căzuți la Nistru, care vor fi refăcute de Asociația Monumentum.

La eveniment nu au fost prezenți reprezentanții Politiei de Frontieră din Republica Moldova și din România, în pofida faptului ca au fost invitați, iar monumentul în sine este închinat unui grănicer căzut la datorie - Ionel Epure.