Parlamentul Republicii Moldova a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor așa-numitei tentative de puci constituțional. Comisia compusă din 9 membri și condusă de Vladimir Țurcan (PSRM) va examina modul în care au fost emise deciziile Curții Constituționale din perioada 7-9 iunie, informează Radio Chișinău

Comisia de anchetă, controlată de majoritatea parlamentară PSRM+ACUM (alianța socialiștilor și pro-europenilor -n.red.), va examina modul în care fosta guvernare (PDM) și unele instituții ale statului, în special Curtea Constituțională și Procuratura Generală, au acționat în perioada dualității de putere la Chișinău. 

Pe de altă parte, deputații Partidului Democrat, aflat la guvernare în acea perioadă, au declarat că nu au nicio implicare în deciziile pe care le-a luat Curtea Constituțională a R. Moldova (dizolvarea Parlamentului și invalidarea acțiunilor acestuia, inclusiv a învestirii noului Guvern; suspendarea președintelui - n.red.). 

La rândul său, liderul Platformei DA (membră a blocului proeuropean ACUM), Andrei Năstase, a declarat că, în calitate de ministru de Interne, a redactat un demers către Procurorul General, prin care a denunțat ceea ce el numește „tentativa de uzurpare a puterii în stat” prin deciziile Curții Constituționale din perioada 7-9 iunie. Procuratura Generală a confirmat pentru Radio Chișinău că a recepționat demersul lui Andrei Năstase și că îl va examina în termenul prevăzut de lege.

Fracțiunea parlamentară a PDM a solicitat în plenul Parlamentului crearea unei comisii de anchetă pentru clarificarea circumstanțelor unor posibile atentate la securitatea națională și a subminării suveranității statului prin intermediul finanțării străine a unor partide politice din R. Moldova (aluzie la înregistrările recente în care președintele Igor Dodon recunoștea că PSRM este finanțat din Federația Rusă). Inițiativa parlamentarilor PDM nu a fost acceptată de majoritatea PSRM+ACUM (alianța socialiștilor și pro-europenilor -n.red.).

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews