ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul Republicii Moldova a constituit o comisie de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor așa-numitei tentative de puci constituțional. Comisia compusă din 9 membri și condusă de Vladimir Țurcan (PSRM) va examina modul în care au fost emise deciziile Curții Constituționale din perioada 7-9 iunie, informează Radio Chișinău

Comisia de anchetă, controlată de majoritatea parlamentară PSRM+ACUM (alianța socialiștilor și pro-europenilor -n.red.), va examina modul în care fosta guvernare (PDM) și unele instituții ale statului, în special Curtea Constituțională și Procuratura Generală, au acționat în perioada dualității de putere la Chișinău. 

Pe de altă parte, deputații Partidului Democrat, aflat la guvernare în acea perioadă, au declarat că nu au nicio implicare în deciziile pe care le-a luat Curtea Constituțională a R. Moldova (dizolvarea Parlamentului și invalidarea acțiunilor acestuia, inclusiv a învestirii noului Guvern; suspendarea președintelui - n.red.). 

La rândul său, liderul Platformei DA (membră a blocului proeuropean ACUM), Andrei Năstase, a declarat că, în calitate de ministru de Interne, a redactat un demers către Procurorul General, prin care a denunțat ceea ce el numește „tentativa de uzurpare a puterii în stat” prin deciziile Curții Constituționale din perioada 7-9 iunie. Procuratura Generală a confirmat pentru Radio Chișinău că a recepționat demersul lui Andrei Năstase și că îl va examina în termenul prevăzut de lege.

Fracțiunea parlamentară a PDM a solicitat în plenul Parlamentului crearea unei comisii de anchetă pentru clarificarea circumstanțelor unor posibile atentate la securitatea națională și a subminării suveranității statului prin intermediul finanțării străine a unor partide politice din R. Moldova (aluzie la înregistrările recente în care președintele Igor Dodon recunoștea că PSRM este finanțat din Federația Rusă). Inițiativa parlamentarilor PDM nu a fost acceptată de majoritatea PSRM+ACUM (alianța socialiștilor și pro-europenilor -n.red.).