ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O propunere de oficializare a Unirii Basarabiei cu România, pe 27 martie, ca sărbătoare oficială în Republica Moldova, a provocat astăzi un schimb activ de replici în Parlamentul de la Chișinău, dar n-a ajuns nici măcar să fie inclusă pe ordinea de zi a Legislativului. Cel mai înverșunat s-au pronunțat împotrivă deputații socialiști și cei comuniști, susținuți și de membrii Partidului Democrat (PD), animator al actualei coaliții de guvernământ din Republica Moldova.

Propunerea privind oficializarea datei de 27 martie ca zi de sărbătoare a fost formulată în debutul ședinței în plen de deputata Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) Maria Ciobanu.

„Unirea din 1918 este una dintre cele mai semnificative din istoria poporului român și reprezintă un moment de maximă referință”, și-a argumentat ea inițiativa.

„Sunt de acord, numai să fie zi de doliu”, a sărit imediat ca ars liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

La unison cu acesta, fostul coleg de partid al lui Voronin, actualmente președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a pus piciorul în prag: „Suntem contra acestui proiect. Această filă este tragică pentru Moldova. Sunt sute de mii de moldoveni care în timpul ocupației unioniste au decedat. Eu le-aș propune să-și retragă inițiativa”.

Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a încercat să dreagă busuiocul, fără să accepte însă ideea aniversării oficiale a Unirii.

„Nu pot să rămân indiferent. Cred că ar fi bine ca toți să ajungă la o înțelegere că în Moldova partidele politice ar trebui să semneze o declarație, că ei pledează pentru Moldova, care să fie în relații bune și cu România, și cu Rusia”, a propus Diacov.

Singurii care s-au alăturat demersului liberal-democraților au fost liberalii lui Mihai Ghimpu, aflați și ei la guvernare, alături de Partidul Democrat. „Moldova are mai multe zile de doliu, din păcate sunt legate de alte evenimente și nu de 27 martie”, a fost replica deputatului PL, Lilian Carp.

Supusă într-un final votului, propunerea Mariei Ciobanu nu a fost inclusă pe ordinea de zi a Parlamentului de la Chișinău, voturile deputaților PLDM și PL fiind insuficiente.