ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, în Chisinău, se vor organiza din nou manifestații de protest de amploare, anunță site-ul moldovean Unimedia.

Membrii și simpatizanții Platformei Civice, Demnitate și Adevăr se vor aduna la un miting de protest în Piața Marii Adunări Naționale unde vor cere stoparea „dictaturii criminale”. Manifestația este programată să înceapă la ora 11.00.

O oră mai târziu în scuarul Parlamentului, membrii Partidului Socialiștilor și al Partidului Nostru se adună pentru a protesta împotriva guvernării și a candidaturii PDM pentru funcția de prim-ministru. Cele două partide anunță că își doresc alegeri parlamentare anticipate.

Miercuri Platforma Demnitate și Adevăr au organizat un protest contra desemnării lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Paralel în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, simpatizanții Partidului Democrat au organizat un miting în susținerea controversatului om de afaceri.

Joi o manifestație similară a fost organizată de către Platforma DA din nou în Piața Marii Adunări Naționale, iar în scuarul Parlamentului au protestat simpatizanții Partidului Politic Partidul Nostru.

La scurt timp după ce candidatul desemnat, Ion Păduraru, a anunțat că renunță la această calitate, președintele moldovean, Nicolae Timofti, a semnat, vineri, decretul prin care acceptă noul candidat al PD – Pavel Filip.

Timofti a declarat, cu această ocazie, că aseară doar 44 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova și-ar fi confirmat disponibilitatea de a-l vota pe oligarhul Vladimir Plahotniuc în funcția de premier, ceea ce l-a și determinat să-l propună pe Ion Păduraru.

La rândul său, Pavel Filip a spus că pentru el urmează o perioadă grea, în care trebuie să consulte toate fracțiunile parlamentare, însă el speră că Legislativul va accepta candidatura sa și va învesti noul Guvern în termenul prescris de lege.

În mod firesc, premierul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a forma Guvernul, alege echipa și prezenta în Parlament programul său de guvernare. Termenul maxim admisibil de această dată este, însă, 29 ianuarie, când expiră trei luni de la demiterea Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleț. Pentru debarcarea acestuia au votat în toamnă Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, și Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin, ambele în opoziție, dar și deputații Partidului Democrat, care făceau parte din coaliția de guvernare, iar acum au înaintat propriul candidat la șefia Executivului de la Chișinău.