ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Folosirea alfabetului latin în regiunea separatistă din stânga Nistrului - pentru ceea ce acolo se mai numește „limba moldovenească" - se pedepsește cu o amendă de peste 50 de euro, potrivit unui comunicat al Promo-LEX, un ONG care promovează democrația și drepturile omului și care a realizat un raport cu privire la situația din Transnistria. Documentul semnalează și lipsa oricăror ameliorări în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în zonă, scrie Deschide.md

„Dreptul la educație are numeroase restricții în regiune, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Astfel, simpla utilizare a alfabetului latin pentru limba „moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 euro. Iar în cazul Liceului ”Evrica” din Râbnița, instituția este obligată să plătească peste 30.000 euro anual pentru închirierea spațiului", se arată în comunicatul Promo-Lex pe tema Raportului privind Drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova / Ianuarie –Iunie 2017

„Potrivit legislației locale, forma scrisă a limbii române se realizează în exclusivitate în baza alfabetul chirilic, în timp ce utilizarea alfabetului latin este interzisă și poate atrage după sine răspundere contravențională", se arată în raport.

Documentul menționează mai multe probleme pe care le au copiii și profesorii din școlile românești: „dublarea sumei pentru serviciile comunale a profesorilor pentru faptul că activează în aceste instituții; ridicarea nemotivată a plăților pentru chiria spațiilor instituțiilor de învățământ; interzicerea intonării imnului și arborării drapelului de stat pe clădirile școlilor".

Sursa citată semnalează un caz de la Liceul „Evrica” din Râbnița - unicul cu predare în limba română în acest orășel industrial din Transnistria - instituția fiind obligată să plătească în 2017 o chirie cu 8,2% mai mare decât în anul precedent, ceea ce înseamnă o creștere de la echivalentul a 33 000 de dolari la 36 500.

„De fapt, conducerea liceului a denunțat în repetate rânduri prețul exagerat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor și presiunile asupra profesorilor și a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol", se arată în raport.

În regiunea transnistreană activează opt școli cu predare în grafie latină: liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina/ Bender; liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol; liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol; liceul „Evrica” din Râbnița; liceul „Mihai Eminescu” din Dubăsari; gimnaziile din localitățile Corjova și Roghi, precum și gimnaziul internat pentru copiii orfani din Tighina/ Bender.

În 33 de instituții de învățământ din regiunea transnistreană, elevii vorbitori de română învață din manuale editate conform curriculumului elaborat în Federația Rusă traduse în „limba moldovenească", adică în limba română cu caractere chirilice, scria recent publicația Ziarul de Gardă din Chișinău.

Referitor la respectarea drepturilor omului, Promo-Lex amintește că, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului (CEDO) a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să achite reclamanților peste 200.000 euro.

Pe de altă parte, ONG-ul menționat semnalează că, în urma hotărârii Curții Constituționale de la Chișinău care a declarat ilegale trupele și bazele militare din stânga Nistrului — teritoriu al Republicii Moldova dar controlat de către alte state—, Tiraspolul a simplificat la maxim mecanismul de obținere a cetățeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldații ruși.