ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația Națiunilor Unite (ONU) a votat o rezoluție privind retragerea trupelor ruse de ocupație din transnistria, informează Realitatea TV.

 
Rezoluția ONU care cere retragerea trupelor ruse din Transnistria a fost votată de 64 de state și respinsă de 15. 83 de țări s-au abținut. 

Ministrul moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi, a declarat că Grupul Operativ de Trupele Ruse, pe scurt GOTR, staționează în continuare ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Anterior acesta a declarat că rezoluția vizează trupele ruse din cadrul GOTR, nu și pe cele de menținere a păcii, notează Europa Liberă. 

În discursul său de la ONU, ministrul de Externe de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, a menționat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc față de altă țară.

„Prezența continuă a trupelor rusești și a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul său, nu e doar incompatibilă cu independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea sa permanentă, ci și cu dreptul internațional și cu prevederile Cartei ONU", a menționat Tudor Ulianovschi.

Reprezenatul rușilor a spus că regretă votul Adunării ONU. În opinia lui, acesta vine într-un moment când se înregistrau mai multe progrese în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

„Rusia este garantul păcii și stabilității în regiune”, a mai spus el.

Înainte de vot, reprezentantul rușilor a cerut amânarea acestui subiect pentru sesiunea următoarea a Adunării ONU.