ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre organizatorii marşului pentru Unirea cu Basarabia, de duminică, din Bucureşti, a fost amendat de jandarmi cu 10.000 de lei.

„Se doreşte intimidarea mea şi a colaboratorilor mei, ca şi a celorlalţi oameni implicaţi în societatea civilă”, spune acesta.

O mie de tineri au plecat pe jos din Chişinău spre Bucureşti, în urmă cu o săptămână, pentru a a cere Unirea cu România. Ei au ajuns duminică în Piaţa Universităţii, de unde au plecat spre Palatul Cotroceni pentru a cere urgentarea reunificării.

Unul dintre organizatori, Alexandru Cristian Surcel, a dezvăluit, luni, că a fost amendat de Jandarmerie cu 10.000 de lei pentru acest marş:

„Organizez adunări publice declarate (aşa-zis "autorizate") încă din aprilie 2012 şi niciodată, dar niciodată nu m-am făcut vinovat de nerespectarea orelor de desfăşurare, traseelor de deplasare sau locului şi perimetrului destinat adunării publice, cu această primă şi unică excepţie. Aşadar, nu am antecedente, am fost, ca să zic aşa, la prima abatere. Mai mult, nerespectarea perimetrului destinat a însemnat doar o diferenţă de aproximativ 200 de metri, într-o altă zonă a aceluiaşi spaţiu urban.

Relocarea spontană a locului de adunare nu a produs întreruperi în circulaţie, ocupări ale carosabilului - până în momentul în care a început marşul şi s-a intrat pe carosabil cu sprijinul Jandarmeriei şi al Poliţiei Rutiere -, acte de dezordine ale unor participanţi sau vreo problemă pentru jandarmii din dispozitiv. Odată început marşul, protocolul semnat cu Primăria Municipiului Bucureşti a fost respectat în litera şi în spiritul său.

Îmi este aşadar foarte clar, nu atât prin faptul că am fost sancţionat, cât prin cuantumul amenzii impuse, că se doreşte intimidarea mea şi a colaboratorilor mei, ca şi a celorlalţi oameni implicaţi în societatea civilă mai mult sau mai puţin organizată. Dacă ăsta este resortul intim al acelor oameni de sus, de la care au venit ordinele pe care le aplică jandarmii, atunci mă văd obligat să-i anunţ că şi-au greşit adresa.

Nu au murit peste o mie de oameni acum douăzeci şi cinci de ani ca să mă las eu şi ceilalţi ca mine sau mai buni decât mine atât de uşor trimişi acasă cu coada între picioare şi pumnul în gură. Veţi mai auzi de noi. Cât despre acest proces verbal de constatare a contravenţiei, ca şi despre alte procese verbale similare, haideţi să vedem ce vor spune şi instanţele de judecată, eventual Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Şi aşa sunteţi campioni în a pune România în situaţia de a pierde acolo procese peste procese”, a scris Surcel pe blogul său, potrivit nasul.tv.