ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Societatea civilă solicită acțiuni energice și rapide din partea guvernului României la criza sistemică care a cuprins Republica Moldova. Guvernului Cioloș i se reproșează perpetuarea lipsei de politici coerente față de românii de peste Prut.

Într-un apel public adresat Guvernului României, Platforma Unionistă Acțiunea 2012, care cuprinde peste 30 de organizații civice, consideră că oferta de Unire adresată cetățenilor Republicii Moldova este singura care poate asigura pe termen lung stabilitate și dezvoltare în teritoriul dintre Prut și Nistru.

„Republica Moldova e în pragul disoluției. Statul român trebuie să desfășoare toate acțiunile necesare pentru reîntregirea națională. Nu putem admite ținerea captivă a peste 3 milioane de români și trecerea lor din mâinile unui oligarh în ale altuia, fie că de-a lungul timpului aceștia s-au numit Voronin, Filat sau Plahotniuc. Basarabia arde și e timpul să acționăm acum. Unirea este soluția corectă” a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Premierului Cioloș i se solicită ca în cel mai scurt timp să intervină ca mediator la actuala criză instituțională de la Chișinău. De asemenea, din partea premierului se solicită măsuri urgente care să faciliteze salvarea viitorului european și românesc al Republicii Moldova.

Proiecte ca dezvoltarea infrastructurii comune, urgentarea interconectării celor două sisteme energetice și sprijinirea companiilor din România și Republica Moldova în vederea extinderii activității pe întreg spațiul celor două state românești sunt câteva dintre proiectele care au fost cerute de societatea civilă de-a lungul timpului din partea guvernelor care s-au succedat la București. În organigrama Guvernului României lipsește o instituție care să coordoneze politicile și proiectele pentru Republica Moldova, se arată în comunicatul remis de Platforma Unionistă Acțiunea 2012.