Premierul Moldovei cere public ajutorul Occidentului: „Avem nevoie de prietenii noștri, să respingă propaganda ce încearcă să destabilizeze Republica Moldova și să influențeze alegerile în favoarea Moscovei”

Prim - ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, îndeamnă Occidentul să sprijine autoritățile Moldovei în confruntarea cu Rusia. Ȋn acest sens, premierul Moldovei a publicat recent pe blogul Congresului SUA o scrisoare deschisă.
„Țara mea, Moldova, a fost mult timp obligată să se orienteze între Rusia și Occident. Pentru americanii care nu pot găsi Moldova pe o hartă, iată ce contează: în 10 săptămâni, electoratul din Moldova va alege un nou președinte, care va favoriza fie rămânerea pe calea guvernului pro-occidental, spre Uniunea Europeană, fie schimbarea direcției, mai îndeaproape de orbita Rusiei”, scrie Pavel Filip.
„Mă bucur să spun că, prin alegerile electorale și acordurile internaționale, noi am ales cu fermitate comunitatea euro-atlantică, ca sursă de inspirație și ca destinație a noastră, iar actualul guvern este dedicat în totalitate asigurării drumului către Uniunea Europeană. Moscova nu este prea mulțumită cu asta, și de aceea avem nevoie de ajutorul Washingtonului și al altor capitale occidentale, pentru a ne consolida tranziția de la mai multe decenii de comunism către o democrație liberă.
Pentru Statele Unite și aliații săi, miza este mare: succesul unui partener economic și diplomatic situat strategic la granița de est a UE și la granița de vest a Ucrainei, care împărtășește valorile democratice și promovează stabilitatea regională.
Conflictele recente au dezvăluit partea bună a poporul nostru - determinarea noastră de a merge mai departe cu reformele ce vor permite accelerarea dezvoltării noastre democratice.
În 2014, o criză a testat capacitatea de adaptare și determinarea noastră. Aproximativ 1 miliard de dolari - aproape o optime din întregul nostru Produs Intern Brut - a fost deturnat de la trei din marile noastre bănci. Această crimă - care este investigată, pentru a ne asigura că fondurile sunt recuperate, iar vinovații sunt aduși în fața justiției – a forțat un costisitor plan de salvare, alături de o înghețare a asistenței financiare din partea UE și a Băncii Mondiale.
Între timp, la începutul acestei veri, Rusia a efectuat exerciții militare în Transnistria, o regiune separatistă în cadrul frontierelor internaționale recunoscute ale Moldovei – la doar 30 de mile de capitala noastră Chișinău -, care a fost sub controlul Kremlinului pentru mai mult de două decenii. Puterea Rusiei, ce folosește mașina de propagandă pentru a inunda presa noastră cu mesaje anti-occidentale, este la fel de periculosă și (face) un efort evident pentru a defăima guvernul nostru pro-UE și pentru a-i lansa pe aliații săi politici în viitoarele alegeri.
Criza bancară a declanșat proteste sociale și instabilitate politică. La preluarea mandatului în luna ianuarie, guvernul meu a fost al șaselea în 11 luni, dar am înțeles care era mesajul. Partidul meu, Partidul Democrat din Moldova, și coaliția pro-occidentală din Parlament au urmat o agendă ambițioasă pentru a răspunde crizelor din țară și pentru a consolida democrația. Aceasta include conlucrarea cu UE asupra reformelor multilaterale, conform prevederilor Acordului de Asociere ratificat recent între UE și Moldova.
Ca prima prioritate a noastră, am redus din povara angajaților care au avut cel mai mult de suferit din cauza crizei. Am mărit salariul minim pe economie și pensiile și am majorat grilele de salarizare pentru sectorul sanitar și al educației. De asemenea, am redus prețurile la energie electrică, gaze și medicamente.
Noi luptăm cu corupția pe toate fronturile. Parlamentul a adoptat noi legi, ce impun funcționarilor publici să-și facă publice averile și sursele de venit, iar pedepsele pentru infracțiunile de corupție au crescut. Utilizarea abuzivă sau deturnarea fondurilor UE și a altor fonduri internaționale vor fi incriminate. Pentru a combate mai eficient crima organizată, suntem în curs de a consolida independența agențiilor judiciare și de aplicare a legii, de a înăspri codul penal și de a crea un nou procuror (parchet) anticorupție.
Împreună, aceste acțiuni transmit un mesaj către poporul nostru și către comunitatea internațională: Gata cu afacerile de odinioară. Gata cu corupția. Moldova se angajează să devină o țară stabilă, prosperă, care respectă legea și regulile democrației.
Cu sprijinul Statelor Unite și al altor aliați occidentali, acțiunile noastre decisive au rezultate încurajatoare.
În încercarea de a stabiliza economia și pentru a ne asigura că o criză precum scandalul bancar nu va reapărea, am ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional, pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă și transparența în cadrul sectorului financiar și pentru a avea un nou tip de supraveghere independentă a Băncii Naționale a Moldovei. FMI a fost de acord să ne ofere un împrumut de 179 milioane de dolari în următorii trei ani. Anticipăm că acest acord va fi aprobat de către Consiliul Executiv al FMI în lunile următoare.
Alături de reformele noastre, acest sprijin internațional contribuie la stabilizarea economiei noastre și la restabilirea încrederii oamenilor în viitor. Reflectând voința opiniei publice, Parlamentul a respins recent, cu o majoritate covârșitoare, o moțiune de cenzură inițiată de opoziție.
Acum, Moldova se îndreaptă spre primele alegeri prezidențiale directe din ultimii 16 ani, alegeri ce va avea loc pe data de 30 octombrie. Ca în majoritatea alegerilor precedente, partidele pro-europene și pro-rusești se vor înfrunta între ele.
Avem nevoie de prietenii noștri, să respingă propaganda ce încearcă să destabilizeze Republica Moldova, să discrediteze guvernul și să influențeze alegerile în favoarea Moscovei.
Vreau să îi asigur pe prietenii noștri din Vest: Pentru Moldova, integrarea în comunitatea euro-atlantică este mai mult decât o inițiativă diplomatică sau un obiectiv economic. E o călătorie spre casa noastră naturală - comunitatea națiunilor ce susțin libera inițiativă, ce sunt preocupate să ofere o viață mai bună poporului lor și respectă statul de drept.”
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

Martirul Gheorghe I. Brătianu, ucis de bolșevici la Sighet pentru Basarabia și Bucovina (+23 / 27 Aprilie 1953)

2 martie 1992: 33 de ani de la începutul războiului ruso-român din Transnistria. VIDEO

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: ”Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

Incursiune in Transnistria, bastion al secerii sovietice și ciocanului rusesc. FOTO-REPORTAJ din TIRASPOL și TIGHINA

DE CE TREBUIE DENUNȚAT TRATATUL CU UCRAINA. Florin Constantiniu: Pentru prima dată de la constituirea României Mari, un guvern român a cedat părți ale teritoriului național fără a fi amenințat cu agresiunea (7 iulie 1997)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)