ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim - ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, îndeamnă Occidentul să sprijine autoritățile Moldovei în confruntarea cu Rusia. Ȋn acest sens, premierul Moldovei a publicat recent pe blogul Congresului SUA o scrisoare deschisă.

„Țara mea, Moldova, a fost mult timp obligată să se orienteze între Rusia și Occident. Pentru americanii care nu pot găsi Moldova pe o hartă, iată ce contează: în 10 săptămâni, electoratul din Moldova va alege un nou președinte, care va favoriza fie rămânerea pe calea guvernului pro-occidental, spre Uniunea Europeană, fie schimbarea direcției, mai îndeaproape de orbita Rusiei”, scrie Pavel Filip.

„Mă bucur să spun că, prin alegerile electorale și acordurile internaționale, noi am ales cu fermitate comunitatea euro-atlantică, ca sursă de inspirație și ca destinație a noastră, iar actualul guvern este dedicat în totalitate asigurării drumului către Uniunea Europeană. Moscova nu este prea mulțumită cu asta, și de aceea avem nevoie de ajutorul Washingtonului și al altor capitale occidentale, pentru a ne consolida tranziția de la mai multe decenii de comunism către o democrație liberă.

Pentru Statele Unite și aliații săi, miza este mare: succesul unui partener economic și diplomatic situat strategic la granița de est a UE și la granița de vest a Ucrainei, care împărtășește valorile democratice și promovează stabilitatea regională.

Conflictele recente au dezvăluit partea bună a poporul nostru - determinarea noastră de a merge mai departe cu reformele ce vor permite accelerarea dezvoltării noastre democratice.

În 2014, o criză a testat capacitatea de adaptare și determinarea noastră. Aproximativ 1 miliard de dolari - aproape o optime din întregul nostru Produs Intern Brut - a fost deturnat de la trei din marile noastre bănci. Această crimă - care este investigată, pentru a ne asigura că fondurile sunt recuperate, iar vinovații sunt aduși în fața justiției – a forțat un costisitor plan de salvare, alături de o înghețare a asistenței financiare din partea UE și a Băncii Mondiale.

Între timp, la începutul acestei veri, Rusia a efectuat exerciții militare în Transnistria, o regiune separatistă în cadrul frontierelor internaționale recunoscute ale Moldovei – la doar 30 de mile de capitala noastră Chișinău -, care a fost sub controlul Kremlinului pentru mai mult de două decenii. Puterea Rusiei, ce folosește mașina de propagandă pentru a inunda presa noastră cu mesaje anti-occidentale, este la fel de periculosă și (face) un efort evident pentru a defăima guvernul nostru pro-UE și pentru a-i lansa pe aliații săi politici în viitoarele alegeri.

Criza bancară a declanșat proteste sociale și instabilitate politică. La preluarea mandatului în luna ianuarie, guvernul meu a fost al șaselea în 11 luni, dar am înțeles care era mesajul. Partidul meu, Partidul Democrat din Moldova, și coaliția pro-occidentală din Parlament au urmat o agendă ambițioasă pentru a răspunde crizelor din țară și pentru a consolida democrația. Aceasta include conlucrarea cu UE asupra reformelor multilaterale, conform prevederilor Acordului de Asociere ratificat recent între UE și Moldova.

Ca prima prioritate a noastră, am redus din povara angajaților care au avut cel mai mult de suferit din cauza crizei. Am mărit salariul minim pe economie și pensiile și am majorat grilele de salarizare pentru sectorul sanitar și al educației. De asemenea, am redus prețurile la energie electrică, gaze și medicamente.

Noi luptăm cu corupția pe toate fronturile. Parlamentul a adoptat noi legi, ce impun funcționarilor publici să-și facă publice averile și sursele de venit, iar pedepsele pentru infracțiunile de corupție au crescut. Utilizarea abuzivă sau deturnarea fondurilor UE și a altor fonduri internaționale vor fi incriminate. Pentru a combate mai eficient crima organizată, suntem în curs de a consolida independența agențiilor judiciare și de aplicare a legii, de a înăspri codul penal și de a crea un nou procuror (parchet) anticorupție.

Împreună, aceste acțiuni transmit un mesaj către poporul nostru și către comunitatea internațională: Gata cu afacerile de odinioară. Gata cu corupția. Moldova se angajează să devină o țară stabilă, prosperă, care respectă legea și regulile democrației.

Cu sprijinul Statelor Unite și al altor aliați occidentali, acțiunile noastre decisive au rezultate încurajatoare.

În încercarea de a stabiliza economia și pentru a ne asigura că o criză precum scandalul bancar nu va reapărea, am ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internațional, pentru a îmbunătăți guvernanța corporativă și transparența în cadrul sectorului financiar și pentru a avea un nou tip de supraveghere independentă a Băncii Naționale a Moldovei. FMI a fost de acord să ne ofere un împrumut de 179 milioane de dolari în următorii trei ani. Anticipăm că acest acord va fi aprobat de către Consiliul Executiv al FMI în lunile următoare.

Alături de reformele noastre, acest sprijin internațional contribuie la stabilizarea economiei noastre și la restabilirea încrederii oamenilor în viitor. Reflectând voința opiniei publice, Parlamentul a respins recent, cu o majoritate covârșitoare, o moțiune de cenzură inițiată de opoziție.

Acum, Moldova se îndreaptă spre primele alegeri prezidențiale directe din ultimii 16 ani, alegeri ce va avea loc pe data de 30 octombrie. Ca în majoritatea alegerilor precedente, partidele pro-europene și pro-rusești se vor înfrunta între ele.

Avem nevoie de prietenii noștri, să respingă propaganda ce încearcă să destabilizeze Republica Moldova, să discrediteze guvernul și să influențeze alegerile în favoarea Moscovei.

Vreau să îi asigur pe prietenii noștri din Vest: Pentru Moldova, integrarea în comunitatea euro-atlantică este mai mult decât o inițiativă diplomatică sau un obiectiv economic. E o călătorie spre casa noastră naturală - comunitatea națiunilor ce susțin libera inițiativă, ce sunt preocupate să ofere o viață mai bună poporului lor și respectă statul de drept.”