Guvernul Republicii Moldova respinge reunificarea cu România, în ciuda cererilor de reunificare a celor două țări. Premierul Pavel Filip afirmă că locul Moldovei este de stat suveran, independent de România, scrie The Guardian în ediția electronică. „S-au spus prea multe despre reunificare, identitate, limbă și aș dori să privesc în primul rând la dezvoltarea concretă a țării”, a spus Filip citat de The Guardian.

„Toate aceste probleme legate de sentimente trebuie lăsate pentru vremuri mai bine”, a mai spus acesta. The Guardian amintește că un miting pro-unificare organizat la Chișinău luna trecută a adunat în jur de 10 mii de oameni, printre participanți fiind și fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Parlamentul României a votat în mod simbolic pentru reunificare, iar premierul a declarat că ar saluta orice gest similar din partea Moldovei. Evenimentul a fost programat pentru a marca 100 de ani de la formarea României Mari. Fost director al unei companii de tutun, Filip dorește să ducă Moldova în UE, notează The Guardian. Fostul teritoriu sovietic, cea mai săracă țară din Europa, a rămas mult în urma vecinilor – inclusiv în urma României, care a aderat la UE în 2007. Filip a mai spus că „vom fi împreună cu România în interiorul Uniunii Europene”.

Guardian mai scrie că opoziția premierului moldovean la reunificare este împărtășită de majoritatea cetățenilor moldoveni, cu toate că 32% susțin unirea cu România. Publicația britanică mai amintește că Moldova, cunoscută odată drept Basarabia, a devenit parte a României Mari în 1918, dar a intrat sub dominație sovietică în 1940. A devenit stat independent în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. De atunci, a fost dominată de sărăcie, corupție și de conflictul înghețat din Transnistria.

Premierul moldovean a mai spus că relațiile cu România sunt un  „maxim istoric”, dar a avertizat că țări ca România și Rusia investesc în discursul naționalist. „Nu vrem să fim prinși în acest joc”, ar mai fi spus Filip. Guardian mai notează că Moldova este încă divizată între cei care doresc relații mai apropiate cu Rusia, ca președintele Igor Dodon, și Filip, care crede că partidele pro-europene vor câștiga la alegerile din toamnă.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews