Relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă se află, practic, „în stare de îngheț” pentru că cele două state nu comunică la nivel guvernamental, spune premierul moldovean Pavel Filip. Pe de altă parte, președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, are relații excelente cu Kremlinul.

„Nu suntem fericiți deloc cu acest lucru”, a spus Pavel Filip la postul public de televiziune, potrivit Agerpres.

El a adăugat că pentru Republica Moldova este importantă relația cu Federația Rusă și că își dorește o relație bună cu Rusia.

„Chiar dacă suntem o țară mai mică, ne dorim ca aceste relații să fie bazate pe respect reciproc”, a spus Pavel Filip.

Relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au tensionat la nivel guvernamental după expulzarea a cinci diplomați de la Ambasada Rusiei din Republica Moldova, declararea drept persoană indezirabilă pe teritoriul republicii a vicepremierului Dmitri Rogozin, copreședintele Comisiei bilaterale de cooperare moldo-rusă și emisar al președintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, din cauza declarațiilor sale jignitoare la adresa autorităților moldovene.

Pe de altă parte, președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, are relații excelente cu Kremlinul și, în special, cu președintele Vladimir Putin cu care se va întâlni la 11 octombrie la Soci, pentru a șasea oară în acest an, în cadrul summitului șefilor de state membre ale CSI.

În același context, premierul moldovean a mai spus că Republica Moldova a acumulat la buget anul acesta cu patru miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, chiar dacă Chișinăul nu va beneficia de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, proiectele investiționale vor continua să fie implementate, a spus el.

„Noi am făcut rectificarea bugetului și am luat ca bază situația că nu primim nicio tranșă din asistența macrofinanciară și nu va avea de suferit niciun proiect investițional pentru că am reușit deja în timpul acesta să ne mobilizăm și să ne organizăm economia țării astfel încât veniturile la buget au crescut mai mult decât ne așteptam”, a spus prim-ministrul.

Pavel Filip a declarat că sunt 30 de condiții care trebuie îndeplinite de către Republica Moldova pentru a primi toate cele trei tranșe din asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

„Noi admitem că acești bani nu-i vom primi anul acesta, dar îi vom primi anul viitor”, spune premierul.

Republica Moldova ar putea rata ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene ca urmare a deciziei Chișinăului de a modifica sistemul electoral, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, o inițiativă a Partidului Democrat — la putere — al premierului Pavel Filip, potrivit presei de peste Prut.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews