Președintele Igor Dodon a vorbit de la tribuna ONU timp de 20 de minute, stârnind reacții puternice la Chișinău

Președintele Igor Dodon a vorbit, joi, la Adunarea Generală a ONU, despre necesitatea recunoașterii internaționale a neutralității Republicii Moldova, fapt de natură să contribuie și la reglementarea conflictului transnistrean, potrivit Radio Chișinău.
„Fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a țării mele. Nu vrem să mai fim tratați ca teritoriu neutru. Este altceva decât stat neutru. Orice încercare de a pune la îndoială acest statut este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.
Acesta a salutat intenția Rusiei de a distruge muniția din stânga Nistrului, evitând totuși să menționeze că armamentul este rusesc. „Vreau să salut anunțul Federației Ruse de reluare a distrugerii munițiilor străine stocate în regiunea transnistreană”, a declarat președintele Rep. Moldova.
El a sugerat că susține prezența pacificatorilor ruși în zona de securitate până la identificarea unei soluții politice a conflictului, chiar dacă autoritățile de la Chișinău au pledat în ultimii ani pentru transformarea acestei misiuni militare într-una civilă, sub mandat internațional.
În discursul său de aproximativ 20 de minute, timp în care a vorbit și în limba rusă, Igor Dodon s-a referit la problemele stringente ale Republicii Moldova, cum ar fi sărăcia și depopularea, subliniind că s-au format premise interne și externe pentru transformări importante, o dată cu venirea la putere a coaliției parlamentare a socialiștilor și pro-europenilor, definitivată cu girul său și cu susținere din partea Washingtonului și a Moscovei.
„Din 8 iunie 2019 Republica Moldova este guvernată de o coaliție parlamentară formată din partide politice care reprezintă marea majoritate a populației țării. Este un caz unic pentru Republica Moldova, când două forțe politice cu doctrine și preferințe geopolitice diametral opuse acționează în comun pentru a guverna și soluționa problemele stringente ale țării. Important însă, și fără precedent pentru regiunea noastră, este că acest consens intern este întărit și prin poziția comună a principalilor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova și a marilor puteri mondiale, inclusiv Statele Unite ale Americii, Federația Rusă și Uniunea Europeană.
Acesta este un caz exclusiv în politica internațională, când mai multe forțe geopolitice și-au unificat eforturile împotriva unui regim criminal, care a luat în captivitate un stat întreg. Atare situație și conjunctură rarisimă de acord pe plan intern și extern ne alimentează speranțele în avansarea reală pe calea reformelor interne necesare, cum ar fi reforma justiției și lupta cu corupția, și pe calea soluționării problemei transnistrene.
Principala provocare, atât în fața noii coaliții de guvernare, cât și față de forțele mari geopolitice care au susținut schimbările democratice de la Chișinău, este întrebarea: vom da oare dovadă de maturitate politica suficientă pentru a merge mai departe decât scoaterea statului din captivitatea unor oligarhi? Sau ne vom opri aici?
Sunt ferm convins că acest consens intern și extern fără precedent poate și trebuie să fie utilizat de noi toți pentru a realiza schimbări reale în calitatea vieții cetățenilor, pentru a găsi o soluție politică de soluționare a problemei transnistrene, pentru a da o nouă șansă Republicii Moldova”, se arată într-o transcriere a discursului de la ONU publicată vineri pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon.
Discursul președintelui Republicii Moldova, indulgent la adresa Rusiei și prea puțin axat pe interesul local, a stârnit reacții politice și instituționale vehemente la Chișinău. Un exemplu îl constituie comunicatul de presă publicat vineri de Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene.
„Cu referire la discursul Președintelui Igor Dodon de la tribuna ONU, din data de 26 septembrie 2019, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări:
1. MAEIE continuă și va continua să insiste pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.
2. Republica Moldova are un statut de neutralitate consfințit în Constituție. Retragerea trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre va constitui un act clar de respectare a neutralității, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.
3. Faptul că de la tribuna ONU nu a fost reiterat în mod expres demersul țării noastre privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe”, atrage atenția MAEIE din cadrul Guvernului de la Chișinău.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

Martirul Gheorghe I. Brătianu, ucis de bolșevici la Sighet pentru Basarabia și Bucovina (+23 / 27 Aprilie 1953)

2 martie 1992: 33 de ani de la începutul războiului ruso-român din Transnistria. VIDEO

Ce a fost Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941? NKVD-ul a vrut să scape de românii patrioți, anticomuniști. Supraviețuitorul Petru Huțan: ”Trăgeau după noi ca după iepuri”. Victor Roncea: O mărturie video pentru ISTORIE

Incursiune in Transnistria, bastion al secerii sovietice și ciocanului rusesc. FOTO-REPORTAJ din TIRASPOL și TIGHINA

DE CE TREBUIE DENUNȚAT TRATATUL CU UCRAINA. Florin Constantiniu: Pentru prima dată de la constituirea României Mari, un guvern român a cedat părți ale teritoriului național fără a fi amenințat cu agresiunea (7 iulie 1997)
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Basarabia
Persoane: Igor Dodon
Locații: New York
Subiecte: Adunarea Generală a ONU
Organizații: Guvernul Republicii Moldova Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene (Chișinău) Președinția Republicii Moldova
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)