ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Igor Dodon a vorbit, joi, la Adunarea Generală a ONU, despre necesitatea recunoașterii internaționale a neutralității Republicii Moldova, fapt de natură să contribuie și la reglementarea conflictului transnistrean, potrivit Radio Chișinău

„Fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a țării mele. Nu vrem să mai fim tratați ca teritoriu neutru. Este altceva decât stat neutru. Orice încercare de a pune la îndoială acest statut este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Acesta a salutat intenția Rusiei de a distruge muniția din stânga Nistrului, evitând totuși să menționeze că armamentul este rusesc. „Vreau să salut anunțul Federației Ruse de reluare a distrugerii munițiilor străine stocate în regiunea transnistreană”, a declarat președintele Rep. Moldova.

El a sugerat că susține prezența pacificatorilor ruși în zona de securitate până la identificarea unei soluții politice a conflictului, chiar dacă autoritățile de la Chișinău au pledat în ultimii ani pentru transformarea acestei misiuni militare într-una civilă, sub mandat internațional.

În discursul său de aproximativ 20 de minute, timp în care a vorbit și în limba rusă, Igor Dodon s-a referit la problemele stringente ale Republicii Moldova, cum ar fi sărăcia și depopularea, subliniind că s-au format premise interne și externe pentru transformări importante, o dată cu venirea la putere a coaliției parlamentare a socialiștilor și pro-europenilor, definitivată cu girul său și cu susținere din partea Washingtonului și a Moscovei.

„Din 8 iunie 2019 Republica Moldova este guvernată de o coaliție parlamentară formată din partide politice care reprezintă marea majoritate a populației țării. Este un caz unic pentru Republica Moldova, când două forțe politice cu doctrine și preferințe geopolitice diametral opuse acționează în comun pentru a guverna și soluționa problemele stringente ale țării. Important însă, și fără precedent pentru regiunea noastră, este că acest consens intern este întărit și prin poziția comună a principalilor parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova și a marilor puteri mondiale, inclusiv Statele Unite ale Americii, Federația Rusă și Uniunea Europeană.

Acesta este un caz exclusiv în politica internațională, când mai multe forțe geopolitice și-au unificat eforturile împotriva unui regim criminal, care a luat în captivitate un stat întreg. Atare situație și conjunctură rarisimă de acord pe plan intern și extern ne alimentează speranțele în avansarea reală pe calea reformelor interne necesare, cum ar fi reforma justiției și lupta cu corupția, și pe calea soluționării problemei transnistrene.

Principala provocare, atât în fața noii coaliții de guvernare, cât și față de forțele mari geopolitice care au susținut schimbările democratice de la Chișinău, este întrebarea: vom da oare dovadă de maturitate politica suficientă pentru a merge mai departe decât scoaterea statului din captivitatea unor oligarhi? Sau ne vom opri aici?

Sunt ferm convins că acest consens intern și extern fără precedent poate și trebuie să fie utilizat de noi toți pentru a realiza schimbări reale în calitatea vieții cetățenilor, pentru a găsi o soluție politică de soluționare a problemei transnistrene, pentru a da o nouă șansă Republicii Moldova”, se arată într-o transcriere a discursului de la ONU publicată vineri pe pagina de Facebook a lui Igor Dodon.

Discursul președintelui Republicii Moldova, indulgent la adresa Rusiei și prea puțin axat pe interesul local, a stârnit reacții politice și instituționale vehemente la Chișinău. Un exemplu îl constituie comunicatul de presă publicat vineri de Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene.

„Cu referire la discursul Președintelui Igor Dodon de la tribuna ONU, din data de 26 septembrie 2019, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări:

1. MAEIE continuă și va continua să insiste pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

2. Republica Moldova are un statut de neutralitate consfințit în Constituție. Retragerea trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre va constitui un act clar de respectare a neutralității, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

3. Faptul că de la tribuna ONU nu a fost reiterat în mod expres demersul țării noastre privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe”, atrage atenția MAEIE din cadrul Guvernului de la Chișinău.