ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Igor Dodon consideră că Republica Moldova nu va adera la Uniunea Europeană, inclusiv din cauză că nici U.E. nu ar fi pregătită pentru extindere. Președintele de la Chișinău optează pentru consolidarea relațiilor cu Uniunea Eurasiatică, dorind în același timp ca R. Moldova să preia experiență și resurse financiare și de la Uniunea Europeană, cultivând relații prietenești atât cu Estul, cât și cu Vestul, potrivit unui interviu acordat postulului de televiziune ONT din Belarus, citat de Radio Chișinău

Igor Dodon a declarat că R. Moldova are acorduri cu U.E. care îi pot servi pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, inclusiv prin obținerea de resurse financiare. Cu toate acestea, el nu crede că republica de peste Prut va adera la Uniunea Europeană. 

„Da, noi avem acorduri semnate cu U.E., pe care le vedem ca pe o posibilitate de a schimba situația și calitatea vieții în R. Moldova. Dar eu nu cred că R. Moldova va deveni membră a U.E. Europa însăși nu este pregătită pentru extindere. Unele state chiar părăsesc U.E. Dar acordurile pe care le avem cu U.E. sunt o șansă de a utiliza experiența lor, resursele financiare pentru a schimba situația în R. Moldova”, a explicat președintele republicii.

În același timp, Igor Dodon a optat pentru consolidarea relațiilor cu Uniunea Eurasiatică, având în centru Federația Rusă. 

„Noi trebuie să fortificăm aceste relații, acestea sunt piețele noastre tradiționale, aceștia sunt frații noștri. De aceea, trebuie să întoarcem parteneriatul strategic și pe această direcție”, consideră președintele de la Chișinău.

În cadrul aceluiași interviu, acesta a pledat pentru relații bune și cu Estul și cu Vestul, subliniind însă că nu dorește ca R. Moldova să fie „monedă de schimb în luptele geopolitice ale marilor jucători. Noi trebuie să prietenim cu toți, dar nu cu cineva împotriva cuiva”, a concluzionat Igor Dodon.