ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă la București, institutul guvernamental „Elie Wiesel” urmărește dispariția lui Mircea Vulcănescu din memoria publică, prin eliminarea numelui său de pe străzi, edificii și alte obiective, peste Prut lucrurile stau altfel.

Astfel, pe 15 iunie, Consiliul Local al Comunei Cornova a decis să acorde titlul de cetățean de onoare al localității lui Mircea Vulcănescu.

Alături de marele filozof, această onoare au primit-o alți trei reprezentanți ai școlii românești de sociologie: Anton Golopenția, Iosif Berman și Henri Stahl.

Toți patru au fost participanți activi la cea de-a șaptea ediție a expediției sociologice de la Cornova din 1931.

Am onorat o datorie de acum 85 de ani. Da, celor patru li s-a conferit acest titlu post mortem. Evident că lor nu le ajută cu nimic. Noi, însă, ne vom mândri că avem alături sufletul acestor oameni care au onorat o Românie întreagă”, a declarat Vasile Șoimaru, doctor în economie, semnatar al Declarației de independență, și el cetățean de onoare al satului Cornova.

Fiind originar din Cornova, Vasile Șoimaru a contribuit semnificativ la editarea monografiei ”Cornova 1931”, elaborată de marele sociolog român Dimitrie Gusti și colaboratorii săi. Lui Vasile Șoimaru îi aparține și ideea de a le conferi celor patru titlul respectiv.

Actele ce confirmă acordarea titlului de cetățean de onoare al comunei Cornova vor fi transmise rudelor celor patru, a făcut o precizare primarul de Cornova, Ștefan Roșca.