Primarul din Bălți, Renato Usatîi, unul dintre liderii opoziției proruse din Republica Moldova, susține că Washingtonul a decis ca Republica Moldova să fie alipită la România până la sfârșitul anului 2017.

Liderul Partidului Nostru spune că Washingtonul are un plan de includere a Republicii Moldova în România, cu toate că majoritatea populației și liderilor din România se opun acestei idei, transmite Digi 24.

Întrebat cine putea să ia o astfel de decizie, el susține că este decizia „Comitetului regional" de la Washington. „Pur și simplu va fi război civil" între cei care vor să impună acest proiect și cei care se vor lupta până la capăt pentru statalitatea Republicii Moldova, prognozează liderul prorus moldovean. "Cel puțin 80 la sută din populația Republicii Moldova se va ridica în apărarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Locuitorii Transnistriei vor face parte din cei 80 la sută care vor lupta pentru statalitatea Moldovei", afirmă primarul din Bălți.

Reporter: România cu armata sa mare și puternică se va implica cumva în aceste evenimente?
Renato Usatîi: „Îmi este greu să spun acum cum se va manifesta conducerea României și ce ordine va da, dar cel mai important este că liderii moldoveni de mult le-au jurat credință. De exemplu, puțini știu, dar pe lângă președintele (Nicolae) Timofti există un cetățean român, reprezentant al serviciilor speciale, al SIE, care se află cu el 24 de ore. Și acesta - și la propriu, și la figurat - îi spune președintelui nostru ce se poate face și ce nu se poate".

Reporter: Din logica discuției noastre rezultă că nici România nu este o țară cu totul independent și se va întâmpla așa cum Washingtonul îi va spune?
Renato Usatîi: „Exact. România este platforma care reprezintă cu fidelitate interesele SUA. Cum se va decide acolo, așa și vor face, chiar dacă vor sau nu vor să înceapă realizarea acestui proiect. Nimeni nu-i va întreba, asta imi este foarte clar". „Încă din noiembrie-decembrie 2013 înțelegeam foarte bine că se realizează, se pregătește pentru realizare proiectul unirii Republicii Moldova cu România. De altfel, chiar acest lucru m-a și determinat să revin în Moldova după zece ani cât am stat la Moscova - pentru a nu permite realizarea acestui proiect", mai declară Renato Usatîi.

„Eu mă consider patriot al Moldovei, Moldova este o țară multietnică. Și faptul că cineva a decis în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova că până la sfârșitul anului 2017 Moldova trebuie să fie alipită la România cred că este un lucru absurd", adaugă liderul prorus. În aceleași interviu, Usatîi arată că Uniunea Europeană este o opțiune proastă, iar Moldova ar trebui de fapt să fie neutră și să fie o punte de legătură între Rusia și UE, mai spune Digi24.