ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Daniela Vacarciuc, profesoară de istorie și directoare a Liceului „Vasile Alecsandri” din Chișinău, a devenit țintă a linșajului on-line în urma atitudinii pro-românești manifestate la o dezbatere organizată de televiziunea de stat, Moldova 1, despre subiectul Unirii de la 27 Martie 1918. 

„Haideți să încercăm să clarificăm de ce pentru unii ziua de 27 Martie este mumă, iar pentru alții, ciumă! Cum de același eveniment istoric trezește atâta discordie în societatea noastră!”, a anunțat realizatorul Mircea Surdu tema emisiunii interactive „Bună seara!” în direct la Moldova 1 TV din data de 29 martie, ora 19:55. În dimineața aceleiași zile, dezbaterea fusese anunțată pe pagina proprie de Facebok printr-o formulare echidistantă: „27 martie - 101 ani de la unirea Basarabiei cu România. În timp ce în România e declarată zi de sărbătoare națională, pe partea stângă a Prutului provoacă multe discuții în contradictoriu. Despre aceasta, dar și alte evenimente ce s-au produs în această săptămână vom dicuta cu: Daniela Vacarciuc, istoric; Vlad Bilețchi, președintele Asociației Obștești UNIREA-ODIP; Dumitru Roibu, Mișcarea de Tineret Urmașii lui Ștefan; Popovici Corneliu, istoric, consilierul Președintelui Republicii Moldova”. 
 
În timpul dezbaterii și ulterior desfășurării acesteia, profesoara de istorie Daniela Vacarciuc, care a apărat punctul de vedere unionist românesc, a primit o mulțime de amenințări și injurii de la utilizatorii rețelei de socializare care interacționau cu pagina emisiunii.

Cazul a ieșit la iveală după ce președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a scris pe contul lui de socializare că Daniela Vacarciuc este amenințată și înjurată.

„În urma emisiunii de la postul public național de televiziune Moldova 1, în cadrul căruia a fost pusă în discuție semnificația zilei de 27 martie 1918, au urmat cuvinte necenzurate și amenințări la adresa doamnei Daniela Vacarciuc - care a demontat cu măiestrie toate minciunile și manipulările referitoare la evenimentele marcante ale neamului nostru: Sfatul Țării, semnarea Actului Unirii, context și rezultate. Să ne solidarizăm deci, fraților! Pentru că mancurții își ies din piele și pun presiune pe exponenții cei mai de vază ai curentului unionist! Să le dăm peste nas și să fim uniți! Toți pentru unul, unul pentru toți!”, a scris Vlad Bilețchi într-o postare pe contul lui de Facebook, care conține și înregistrarea emisiunii.  Comentariile injurioase, însă, pot fi văzute în subsidiarul postării din pagina emisiunii Bună Seara.