ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ostatici ai propriei țări. Așa se simt profesorii și elevii școlilor cu predare în limba română din regiunea separatistă Transnistria. Chiar și așa, ei luptă pentru a scrie și a vorbi românește. Asta se întâmplă, de zece ani, la liceulul "Ștefan cel Mare”. 

De 13 ani, elevii și profesorii liceului cu predare în limba română "Ștefan cel Mare” din Grigoriopol sunt nevoiți să treacă așa-numita vamă pusă pe Nistru de transnistreni, doar ca să poată studia în limba maternă.

Instituția are o poveste unică. În 2002 cadrele didactice și elevii au fost alungaţi  de autoproclamatele autorități de la Tiraspol. Asta doar pentru că liceul era prima instituție de învățământ din stânga Nistrului care obținea performanţe la toate disciplinele.

Să activeze pe ascuns nu mai era posibil. Așa că, la Chișinău, s-a luat decizia ca liceul din Grigoriopl să fie transferat de partea dreaptă a Nistrului, în localitatea Doroţcaia. Au fost momente grele. Supuşi presiunilor separatiştilor, cei mai mulţi copii şi părinți au cedat. În 2002, din totalul de 700 de elevi, doar 200 au învins prima luptă cu o putere care nu este recunoscută de nimeni! Teroarea de peste Nistru nu se termină niciodată.

Victoria este în clasa a treia la liceul "Ștefan cel Mare”. În fiecare dimineață, merge la o școală muzicală din Grigoriopol, unde studiază în limba rusă, iar după amiază se urcă în autobuz și trece așa-numita vamă pentru a face carte românească.

Ceea ce se întâmplă azi în Transnistria arată că regimul de acolo şi-a schimbat tactica. Nu mai luptă împotriva şcolilor româneşti cu miliţieni şi gloanţe. Mijloacele sunt mai subtile, cum ar fi blocarea conturilor bancare sau reținerea directorilor instituțiilor, potrivit tvr.ro.

Aproximativ 200.000 de volume scrise de autori români au fost strânse în cadrul proiectului "Suntem români, citim româneşte". Cele mai multe dintre acestea, vor ajunge la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol.