Profesorii și elevii școlilor cu predare în limba română din Transnistria - ostatici în propria ţară. România îi ajută cu cărţi scrise de autori români

Ostatici ai propriei țări. Așa se simt profesorii și elevii școlilor cu predare în limba română din regiunea separatistă Transnistria. Chiar și așa, ei luptă pentru a scrie și a vorbi românește. Asta se întâmplă, de zece ani, la liceulul "Ștefan cel Mare”.
De 13 ani, elevii și profesorii liceului cu predare în limba română "Ștefan cel Mare” din Grigoriopol sunt nevoiți să treacă așa-numita vamă pusă pe Nistru de transnistreni, doar ca să poată studia în limba maternă.
Instituția are o poveste unică. În 2002 cadrele didactice și elevii au fost alungaţi de autoproclamatele autorități de la Tiraspol. Asta doar pentru că liceul era prima instituție de învățământ din stânga Nistrului care obținea performanţe la toate disciplinele.
Să activeze pe ascuns nu mai era posibil. Așa că, la Chișinău, s-a luat decizia ca liceul din Grigoriopl să fie transferat de partea dreaptă a Nistrului, în localitatea Doroţcaia. Au fost momente grele. Supuşi presiunilor separatiştilor, cei mai mulţi copii şi părinți au cedat. În 2002, din totalul de 700 de elevi, doar 200 au învins prima luptă cu o putere care nu este recunoscută de nimeni! Teroarea de peste Nistru nu se termină niciodată.
Victoria este în clasa a treia la liceul "Ștefan cel Mare”. În fiecare dimineață, merge la o școală muzicală din Grigoriopol, unde studiază în limba rusă, iar după amiază se urcă în autobuz și trece așa-numita vamă pentru a face carte românească.
Ceea ce se întâmplă azi în Transnistria arată că regimul de acolo şi-a schimbat tactica. Nu mai luptă împotriva şcolilor româneşti cu miliţieni şi gloanţe. Mijloacele sunt mai subtile, cum ar fi blocarea conturilor bancare sau reținerea directorilor instituțiilor, potrivit tvr.ro.
Aproximativ 200.000 de volume scrise de autori români au fost strânse în cadrul proiectului "Suntem români, citim româneşte". Cele mai multe dintre acestea, vor ajunge la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol.

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect

3 mai 1997: 26 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

6 iulie 1949, a două operațiune de deportare a românilor din Basarabia de către Rusia sovietică. PREMIERĂ: Arhivele Naționale de la Chișinău pun la dispoziție listele NKVD cu 35.144 de basarabeni trimiși în Siberia și Kazahstan. DOCUMENTE AICI

16 mai 1812 - 7 iulie 1997: CRIME NAȚIONALE

A murit Mircea Snegur, ultimul președinte al RSS Moldova și primul președinte al Republicii Moldova. I-a propus lui Ion Iliescu Unirea Basarabiei cu România. Viorel Patrichi: „Mircea Snegur, Mircea Druc/ Spre victorie ne duc!”

FRESCA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA: Opera Marii Resetări. Evreii și chinezii, între fețele văzute și cele nevăzute ale conflictului. Nicholas Dima, fost profesor pentru US ARMY: România trebuie să se pregătească de negocierea frontierelor cu Ucraina. EXCLUSIV

În sfârșit Zelenski spune adevărul despre teritoriile românești ocupate abuziv de succesoarea URSS, Ucraina. PILULA ZILEI
Recomandările noastre

Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)