Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis, luni, că proiectul de modificare a Constituției care prevede în textul Legii supreme integrarea europeană ca orientare strategică a țării poate fi adoptat de către Parlament, relatează site-ul Radio Chișinău.

„Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei de modificare a Constituției. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova", a anunțat Curtea Constituțională.

Autorii inițiativei, deputații din coaliția majoritară de guvernământ, au propus modificarea a două articole din Constituție.

Astfel, articolul 1 (al.3) din Constituție poate fi înlocuit cu: „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sunt garantate".

Totodată, se propune introducerea unui nou articol 8, după cum urmează: „(1) Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a țării. (2) Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabilește de Parlament prin lege organică".

Președintele moldovean Igor Dodon s-a declarat nemulțumit de avizul pozitiv dat, luni, de Curtea Constituțională proiectului de lege privind introducerea în Constituție a precizării referitoare la integrarea europeană ca orientare strategică a țării, relatează site-ul deschide.md.

„Decizia de astăzi a Curții Constituționale confirmă încă o dată faptul că această instituție nu este la straja Constituției, ci a intereselor guvernării. CCM a dat aviz pozitiv introducerii obiectivului de integrare europeană în Constituție, chiar dacă art. 5 din Legea Supremă <<Democrația și pluralismul politic>>, în alin 2. prevede că <<nicio ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului>>. Integrarea europeană este viziunea partidului de guvernare și nu poate fi impusă ca ideologie oficială a statului în Constituție. Mai mult ca atât, CC a neglijat totalmente și art. 2 din Legea Supremă <<Suveranitatea și puterea de stat>>, care, în alin. 2, prevede: <<Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului>>. În cazul de față, partidul de guvernământ încearcă să folosească puterea în numele interesului propriu", a spus Dodon.

Dodon s-a pronunțat pentru organizarea unui referendum în această privință.

„Numai poporul este în drept să decidă în chestiuni atât de importante cum ar fi introducerea integrării europene ca normă în Constituție. De menționat că această inițiativă, conform legislației, poate fi votată doar după 6 luni și voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia de către Parlament de legislatura actuală", a mai spus președintele Republicii Moldova.

În schimb, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a salutat avizul Curții Constituționale. 

„Singurul model prin care credem noi că se poate dezvolta rapid și calitativ Moldova este modelul Uniunii Europene. Includerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană garantează un sistem democratic și cu șanse egale de succes pentru fiecare cetățean", a spus Candu.

În același timp, deputații propun completarea preambulului Constituției cu următorul aliniat: "Respectând aspirațiile de integrare europeană a țării și promovând orientarea Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european".

Republica Moldova are un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană din 2014.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews