ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O inițiativă parlamentară care susținea ca membrii Grupului Ilașcu să primească un ajutor din partea statului român, a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Drepturile Omului din Senatul României.

Grupul Ilașcu este format din Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Tudor Popa și Alexandru Leșco, cei care au fost condamnați de autoproclamatele autorități transnistrene la ani grei de închisoare pentru că s-au declarat români.

"Sentinţa a fost dură, Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, Andrei Ivantoc şi Tudor Popa condamnaţi la 15 ani de închisoare, Alexandru Lesco la 12 ani închisoare. Ilie Ilaşcu nu a fost executat doar pentru ca s-a mobilizat comunitatea internaţională şi a presat Rusia sa nu comită aceasta crima, ba chiar a fost eliberat după 9 ani de detenţie la presiunea Consiliului Europei. Ceilalţi trei romani au executat toată perioada de detenţie, chiar dacă CEDO a condamnat Rusia şi R. Moldova şi a considerat drept ilegala detenţia lor", a spus deputatul Eugen Tomac, inițiatorul legii, citat de Adevărul Moldova.

Printre argumentele celor care au votat împotriva acestui proiect de lege în Comisia pentru Drepturile Omului din Senatul României, Tomac afirmă că senatorul PNL, Nicolae Vlad Popa, ar fi afirmat că respectivii n-ar fi luptat pentru România, ci pentru Republica Moldova: "un alt liberal, senatorul Nicolae Vlad Popa, în acelaşi spirit demagogic, l-a completat spunând ca ei au luptat pentru R. Moldova şi nu pentru România, deci să-i susţină R. Moldova”.