O inițiativă parlamentară care susținea ca membrii Grupului Ilașcu să primească un ajutor din partea statului român, a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru Drepturile Omului din Senatul României.

Grupul Ilașcu este format din Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Tudor Popa și Alexandru Leșco, cei care au fost condamnați de autoproclamatele autorități transnistrene la ani grei de închisoare pentru că s-au declarat români.

"Sentinţa a fost dură, Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, Andrei Ivantoc şi Tudor Popa condamnaţi la 15 ani de închisoare, Alexandru Lesco la 12 ani închisoare. Ilie Ilaşcu nu a fost executat doar pentru ca s-a mobilizat comunitatea internaţională şi a presat Rusia sa nu comită aceasta crima, ba chiar a fost eliberat după 9 ani de detenţie la presiunea Consiliului Europei. Ceilalţi trei romani au executat toată perioada de detenţie, chiar dacă CEDO a condamnat Rusia şi R. Moldova şi a considerat drept ilegala detenţia lor", a spus deputatul Eugen Tomac, inițiatorul legii, citat de Adevărul Moldova.

Printre argumentele celor care au votat împotriva acestui proiect de lege în Comisia pentru Drepturile Omului din Senatul României, Tomac afirmă că senatorul PNL, Nicolae Vlad Popa, ar fi afirmat că respectivii n-ar fi luptat pentru România, ci pentru Republica Moldova: "un alt liberal, senatorul Nicolae Vlad Popa, în acelaşi spirit demagogic, l-a completat spunând ca ei au luptat pentru R. Moldova şi nu pentru România, deci să-i susţină R. Moldova”. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews